Spasitel
Andy Weir
Nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství od autora světového bestselleru Marťan. Ryland Grace zůstal jako jediný přeživší na zoufalé misi poslední naděje. Pokud selže, lidstvo zanikne. Je tu však drobný háček – Ryland to neví. Nedokáže se vybavit ani své jméno, natož že má nějaký úkol a jak ho asi tak splní. Všechno, co ví, je, že hodně hodně hodně dlouho spal. Že se probudil miliony kilometrů od domova. A že společnost mu dělají dvě mrtvoly. Jak se mu tak vracejí vzpomínky, dojde mu, že putuje nevelkou lodí, sestavenou všemi pozemskými vládami a vesmírnými agenturami a vrženou do hloubky vesmíru, aby odvrátila hrozbu vymření našeho druhu. A díky nečekanému spojenci se mu to možná i podaří...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , TémbrOriginální název:
Project Hail Mary, 2021
Interpreti: Lukáš Hlavica
Vynikající kniha, snad ještě lepší než Marťan. Vtáhlo mne to do děje a nepustilo. Doslova jsem trnula, jak to dopadne. Kniha o vesmírném přátelství a odpovědnosti za přežití druhů. Jsem moc ráda, že ji autor napsal . Řečeno slovy Rockyho "skvělé, skvělé, skvělé". Já "šťastná, šťastná, šťastná".
Inteligentné, to je pojem, ktorý mi napadne, ak by som mal knihu hodnotiť iba jedným slovom. Inteligentný príbeh, inteligentný humor, inteligentný koniec.
Ak by som mohol pridať ešte dva pojmy, boli by to - originálne a prepracované. Toto si pán spisovateľ naozaj oddrel.
!SPOILER!
Až do poslední chvíle, než padla zmínka o drápu, jsem “doufala, že v Tělesu A bude člověk. Nějaký světem zapomenutý astronaut z roku xy, považovaný za mrtvého v nějaké neúspěšné misi a díky dilataci času stále přeživší.
A pak ten konec! Kdybych mohla, dám šest hvězd. Dlouho jsem nečetla knížku, která by mě tak vtáhla a já doslova žila s hlavními hrdiny.
Román -space odyssey zařaditelný do klasických science fiction typu Clarka či Heinleina. Dnes již v tomto žánru Sci-fi mnoho knih u nás nevychází, takže lahůdka. Poslechnuto jako audiokniha, dopručuji (i přes značnou délku)
Výborná kniha, které stačí v podstatě dvě postavy k vytvoření skvělého děje, atmosféry, akce. Kniha především o přátelství, odvaze, obětavosti, zjištění, že dobří lidé i "lidé" si cestu k porozumění najdou.
Postavy skvěle vykresleny, i jejich rozdílné myšlení.
Konec mile překvapil, dobře vymyšleno.
Jako bonus se člověk dozví hodně (pro mě) nových a zajímavých informací z vědy, biologie.
Musím říct, že ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli se do knihy začtu. No nějak se mi to povedlo. S příchodem Rockyho už pak nešla odložit.
"Tvůj obličej prosakuje..." Rocky je parádní postava a moc mě to s ním ve vesmíru bavilo.
Absolutní bomba. Úplně jsem si knihu zamilovala. Hlavní hrdinové mi přirostli k srdci. Opravdu mě baví styl vyprávění Andyho Weira. Doporučuji kudy chodím.
Zábava od začátku do konce. Pořád jsem čekala, kdy se něco podělá, a autor nezklamal. Rocky je nejlepší postava, 10/10.
Nadšení, nadšení a opět nadšení, mně se kniha neskutečně líbila a strašně se těším na filmové zpracování. Děj pro mě velice překvapivý a závěr ani nemluvím... to jsem jen čuměla, tahle varianta mě vůbec nenapadla. Prostě skvělý, napínavý, poutavý, čtivý a i vtipný příběh. Velmi doporučuji k přečtení.
To byla pecka, co si budeme povídat!
Nejdřív jsem si říkal "ok, zajímavý námět, rozvzpomínání se na minulost ve vesmírné lodi, co ale bude dělat zbylé čtyři pětiny knihy?", ale pak přišel ten zásadní a úplně nečekaný zvrat!
Celý příběh je mimořádně čtivý a napínavý, jak již je u Andyho Weira standartem. Opět, to, že se (do jisté míry) opírá o fyziku a tvrdá fakta posazuje knihu o laťku výš. Moc mě bavila autorova představivost a pojetí živého organismu, zejména ta rozmanitost a vysvětlení fyziologie.
Mimochodem ten závěr by mě nenapadl asi ani za milion let!
Až to půjde někdy do kin, určitě si tu jízdu nenechám ujít.
Nádherný příběh o přátelství a o vědě. Fyzika vůbec není můj šálek kávy, ale autor se s příběhem popasoval tak dobře, že i když je kniha nabitá informacemi a člověk někdy prostě nechápe o čem je řeč, tak to vůbec nebrání pochopení a prožití příběhu jako celku. Krásná, krásná kniha. Rozhodně stojí za to se k ní vrátit a věřit, že právě takhle by jednou mohlo dopadnout první setkání......
Nemůžu si pomoct, ale po skvělém Marťanovi je tahle kniha obrovské zklamání. Těžkopádné, zdlouhavé, trochu nuda. Nedokázal jsem přistoupit na autorovu hru, a jeho vize vesmíru šla totálně mimo mě. A ten konec... tohle bohužel nešlo dát výš.
Moje první audiosetkání s Andym Weirem, Marťana mám teprve v plánu. A hned takové překvapení. Něco takového tu zjevně chybělo, Andy Weir to chytil za opačný konec a do příběhu zakomponoval fyzikální olympiádu - i pro člověka, který ve škole fyziku úplně neignoroval, je tam jedna nová informace za druhou. Celý příběh je napínavý, chytře a logicky rozčleněný do dvou časových rovin a nenechá čtenáře vydechnout.
Takúto famóznu hard sci-fi knihu som už dávno nečítala. Užila som si každú stranu. Nemám absolútne čo vytknúť. Andy Weir nikdy nesklame!!
Nechci se opakovat, že kniha je skvělá, ale prostě musím.
Zaujalo mě z ostatních komentářů, že někoho udivily technické komentáře, ale já bych řekl, že ty byly nejlepší. Od fyzikálních jevů až po ty biologické, všechny měly svoje místo v ději. Přestože jsem měl pocit, že opravdoví astronauti, by v daných podmínkách nemohli uspět.
Přemýšlel jsem jak civilizace, která nezná světelné záření, mohla zjistit, že má problémy se sluncem a popřípadě, jak mohla navigovat loď ve vesmíru.
Díky této knize jsem zjistil, proč je na skle mikrovlnné trouby mřížka a proč.
Tak teď jsem dočetla a jsem z této knihy opravdu vedle.
Prvních 100 stránek bylo pro mě utrpení, ale pak se konečně začalo něco dít a nemohla jsem se od knihy odlepit. Sice jsem polovině z toho moc nerozuměla, ale určitě mi to nebránilo knihu prožívat a užívat. Prolínajíci se linky času byli skvělé vykreslene a srozumitelne.
Nejlepsi na knize bylo.. No, nechci prozrazovat to nejlepší, takže určitě přečtěte
Nejdojemnější kniha o přátelství, kterou jsem kdy zatím měla možnost číst. Toto překvapivé sci-fi dílo mne dostalo a nepustilo a jsem nesmírně ráda, že mi jej kamarádi doporučili. Ještě pořád si nesu v srdci ten úžasný pocit, který ve mně autor vyvolal. Knihu od Andyho Weira jsem četla poprvé... já se vlastně vůbec do knih bez romantické linky nehrnu, ale tato knížka budiž nádherným mementem, že člověk by měl občas překračovat hranice "toho, co obvykle čte". Celá kniha je vystavěna na zápletce, kdy se hlavní postavě ve vesmírné lodi postupně a pomalu vracejí vzpomínky, jak se na tu misi vlastně dostal a co tam má dělat. Bylo to fascinující čtení a fascinující forma odkrývání tajemství, jsem z knížky fakt unešená a leccos mne překvapilo. Snad každá stránka je protkaná vědeckým přístupem hlavního hrdiny, objevováním, přemýšlením v rovině fyziky, experimentů, mikrobiologie a neustálého brainstormingu teorií. Prostě jsem měla možnost nahlédnout do myšlení vědce s velkým "V". A pořád to bylo krásně čtivé i pro laiky a nádherně vysvětlené jako pro děti. Plně doporučuji všem, kteří se chtějí nechat okouzlit nečekanou sílou přátelství na pozadí nesplnitelného úkolu za záchranu naší planety. A závěr knihy ve mně nechal fakt krásný pocit a plno dojmů o tom, jaký může být opravdový smysl života člověka. Ke knize se budu vracet, i když už znám všechny zvraty a tajemství, čistě jen pro ten nádherný pocit po jejím dočtení. Myslím, že tato kniha hodnocením ční nad všemi ostatními, které jsem zatím četla, a zasloužila by si ještě víc hvězdiček.
Kdybych mohla dát více hvězd, tak jich dám tak 10. Omlouvám se všem knihám, kterým jsem za poslední roky dala 5*, ale Spasitelovi nesahaji ani po kolena.
Sci-fi normálně nečtu, ale díky skvělému hodnocení jsem po něm šáhla a nelituji, tak čtivou a zábavnou knihu jsem dlouho nečetla. Dlouho se mi nestalo, abych se u knížky tolik usmívala, ale i několikrát brečela. Přidávám do svých Top10, stejně tak jako Rockyho, který je za mě největší poklad celého příběhu.
Wow.
Andy Weir mě vzal na hodně zajímavou cestu :) Tohle bylo čtení, od kterého bylo těžké se odtrhnout. Člověk se dočkal překvapení i tam, kde by ho už nečekal. Vědecké popisy mi nevadily. Přidaly knize na reálnosti....že vše, co se děje, se neděje jen tak bez vysvětlení, ale má to nějaký podložený základ. Byla jsem připravená dát 4*, protože jsem si neuměla představit uspokojivý závěr knihy. Nakonec dávám 5* ... ;) Andy má prostě větší fantazii než já. A to je skvělé! skvělé! skvělé!
Jsem smutný, smutný, smutný. Právě jsem podruhé dočetla kniha Spasitel. To je tak nádherný, nádherný, nádherný knížka...
Je to přesně ten typ knih, které už chcete dočíst, abyste věděli, jak to dopadne, a přitom je nechcete dočíst, protože už bude konec. Zůstává v mých TOP10 a co se Weira týče, opravuji svůj předchozí komentář, Spasitel je lepší, než Marťan, byť kvalita těchto dvou knih je velice vyrovnaná a rozdíl je v setinách procenta, takže vlastně zanedbatelný. Víc takových knih!