Špilberk v pověstech
Michaela Bystrá Radvanová
Autorka se v knize pokusila shromáždit a uspořádat pověsti, které se vážou k brněnskému hradu Špilberk, ty dobře známé i ty opomíjené, a srovnat je s reálnými historickými fakty. Pověsti jsou řazeny do tematicky rozvržených kapitol, publikaci uvozuje krátké pojednání o minulosti hradu. Kniha je určena jak zájemcům o historii, tak i dětským čtenářům.... celý text
![Ronnie68 Ronnie68](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56411/m_56411-KxW.jpg?v=1488828853)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Útlá kniha o hradě Špilberk ... jak pověsti tak i historická poznámka (jak to bylo zřejmě doopravdy) ... nejen kasemnaty ale i známí zločinci (Babinsky, Grazl,...)... četlo se to úplně samo
![mot33 mot33](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na knize se mi líbí že po kaŽdé pověsti následuje krátký kousek textu JAK TO BYLO DOOPRAVDY.
![zuza.floderova zuza.floderova](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30651/zuza-floderova-nWU.jpg?v=1637676350)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když se chcete dozvědět něco o Špilberku a nechce se vám číst nic moc tlustého, určitě sáhněte po této úžasné knize. ;)
Část díla
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
Pamatuju si, že jsem jako dítě shlédla prostřednictvím ranní, víkendové, televizní relace (zná tu vůbec někdo ještě třebaaa Vegu a Magion :-)?) loutkovou pohádku, která se odehrávala na hradě Špilberk. Byla temná a strašidelná. Od té doby hrad toužím navštívit, ale zatím se mi to nepodařilo.
Špilberk v pověstech byla při výběru jasná volba. A já moc děkuji @albatrosmedia za zaslání.
Knížka Michaely Bystré Radvanové je moc hezky poskládaná i napsaná. Autorka vám představí hradní prostory a své vyprávění okoření historickými fakty, verši, bájemi a nakonec dovysvětlí, jak to vlastně všechno bylo doopravdy.
Mrknete se do hladomorny, mučírny nebo třeba sekyrárny. Tím však zdaleka nekončíme :)
Za sebe, jakožto milovníka historie, můžu jedině doporučit. A pokud plánujete výlet do špilberských končin, knížka vám velmi dobře poslouží jako takový návštěvní "předprůvodce" :)