Špilberk v pověstech
Michaela Bystrá Radvanová
Autorka se v knize pokusila shromáždit a uspořádat pověsti, které se vážou k brněnskému hradu Špilberk, ty dobře známé i ty opomíjené, a srovnat je s reálnými historickými fakty. Pověsti jsou řazeny do tematicky rozvržených kapitol, publikaci uvozuje krátké pojednání o minulosti hradu. Kniha je určena jak zájemcům o historii, tak i dětským čtenářům.... celý text
Útlá kniha o hradě Špilberk ... jak pověsti tak i historická poznámka (jak to bylo zřejmě doopravdy) ... nejen kasemnaty ale i známí zločinci (Babinsky, Grazl,...)... četlo se to úplně samo
Na knize se mi líbí že po kaŽdé pověsti následuje krátký kousek textu JAK TO BYLO DOOPRAVDY.
Když se chcete dozvědět něco o Špilberku a nechce se vám číst nic moc tlustého, určitě sáhněte po této úžasné knize. ;)
Část díla
Co zavedl císař Josef II. ve špilberských kasematách
Eliška Rejčka v historických pramenech
Historie hradu
2001
Historie kasemat a jejich využití
Hraběnka Filangieri
2001 | Špilberk v pověstech |
2023 | Wednesday – školní zápisník pro fanoušky seriálu |
2021 | Kreslení pro minecrafťáky - Skiny, monstra a zvířata |
2022 | Kreslení pro brawlstarsáky |
2024 | Wednesday : kreslení pro fanoušky seriálu |
Pamatuju si, že jsem jako dítě shlédla prostřednictvím ranní, víkendové, televizní relace (zná tu vůbec někdo ještě třebaaa Vegu a Magion :-)?) loutkovou pohádku, která se odehrávala na hradě Špilberk. Byla temná a strašidelná. Od té doby hrad toužím navštívit, ale zatím se mi to nepodařilo.
Špilberk v pověstech byla při výběru jasná volba. A já moc děkuji @albatrosmedia za zaslání.
Knížka Michaely Bystré Radvanové je moc hezky poskládaná i napsaná. Autorka vám představí hradní prostory a své vyprávění okoření historickými fakty, verši, bájemi a nakonec dovysvětlí, jak to vlastně všechno bylo doopravdy.
Mrknete se do hladomorny, mučírny nebo třeba sekyrárny. Tím však zdaleka nekončíme :)
Za sebe, jakožto milovníka historie, můžu jedině doporučit. A pokud plánujete výlet do špilberských končin, knížka vám velmi dobře poslouží jako takový návštěvní "předprůvodce" :)