Společenstvo Prstenu
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , ArgoOriginální název:
The Fellowship of the Rings, 1954
Uvedení do příběhu se povedlo moc. Je pravda, že v knize je spousta popisů a je pravda i to, že jsou zdlouhavé (ale na rozdíl od Feuchtwangera jsem neměla chuť něco přeskakovat, křičet zoufalstvím, co jsem si to vybrala na referát, nebo knihu rovnou zahodit.) - jak jinak si ale můžeme prohlédnout svět, který Tolkien nosil v hlavě a my ho s ním neviděli?
Naštěstí jsem první četla knihu a až poté se podívala na film. Kniha je po jazykové stránce těžká, obsahuje hodně popisných pasáží, ale čte se výborně. Jak už zde bylo několikrát řečeno, hrdinové jsou bohužel "nesmrtelní" a kromě toho, že hobiti milují jídlo, nemají téměř žádné potřeby. I přesto patří tato kniha mezi základy fantastiky a srdcové záležitosti spousty fanoušků. Já se s hrdým srdcem hlásím mezi ně.
já mám ráda fantasy, sci-fi.. a mám ráda filmy pán prstenů...ale u knihy jsem nevydržela... Opravdu ale opravdu nevydržím číct 6 stránek o popisování krajinky a broži v trávě :-(
Největší problém je asi v tom, že jsem nejdřív viděl film. A nebo je to možná i dobře, protože Peter Jackson je bůh, který dokázal tuto knihu odvyprávět v daleko atraktivnějším provedení. Víte, tak strašně jsem se těšil na okamžik, až ukončím školu a já si konečně přečtu Pána Prstenů, jenže ono mě to uspávalo! Podle mě by knize prospělo zkrátit jí min. o 200 stránek a všechny ty básničky a písničky. Neříkám, že ty detailní popisy postav, přírody a děje jsou špatné, ale jsou až příliš zdlouhavé a mnohdy zbytečné. V tomto je naprosto ideální Hobit, který prý byl v době vydání naprosto zapomenut z důvodu úspěchu Pána Prstenů, což je paradox, protože se čte jedním dechem a je tak kouzelný, jak jen je to možné. Každopádně, asi v polovině knihy jsem čtení vzdal, stránky opatřil záložkou a odložil nejslavnější dílo pana Tolkiena na neurčito. I tak by mé hodnocení přes veškerou kritiku činilo 4 hvězdičky, protože to je skutečný klenot fantasy literatury a já mám to štěstí, že vlastním sérii vydání s úchvatnými ilustracemi Alana Leeho, jejichž prohlížení mi kolikrát zabralo více času a přineslo více radosti než čtení samotné...
Tolkienův styl psaní je úplně geniální, ale vadí mi jak jsou hrdinové nesmrtelní a nepřemožitelní, prostě není to Hra o trůny, kde jsou lidé běžní a obyčejní a nikdy neví co je čeká, tady sice taky né, ale vždy z toho vyváznou celý jen lehce pochroumaní, krom Gandalfa Šedého x)
Tahle kniha to bohužel u mě "odnesla" asi za celý fantasy žánr. Je opravdu jen velmi málo knih, které jsem v životě nedočetla a tato patří k nim. Možná jsem se k ní dostala příliš brzy, nevím (5. třída ZŠ), ale vzhledem k tomu, že jsem měla předtím načteného prakticky celého Bradburryho (sci-fi), jsem si na Společenstvo troufla. Ale přišlo mi to už trochu moc. Vlastně dost jednoduchý, ale rozvláčně vyprávěný příběh a navíc nereálný natolik, že jsem se s tím nedokázala vůbec ztotožnit. Velmi ráda sním, ale bohužel asi jinak :( A tady jsem měla spíš pocit, že někdo sní za mě. Dala jsem tomuto tématu šanci ještě. v dospělosti filmem, ale dojem se opakoval.
A samotnou mě to vlastně i mrzí, když vidím, kolik lidí Tolkiena zbožňuje.
„Z mého pohledu má otázka zda jsou skřeti komunisté stejný smysl jako otázka, zda jsou komunisté skřeti.“ (J. R. R. Tolkien)
Asi budu za vyvrhele, ale knížky mě vůbec nebavili. Pořád se divím, že jsem je dočetla do konce, byla to ale dlouhá a namáhavá cesta, kterou si už znova asi nezopakuju. Dřív jsem měla LOTRa hodně ráda, ale postupně z toho vyrůstám a jsem nejspíš jedna z mála, ale z fantasy/sci-fi knížek (i filmů) ho mám nejmíň ráda.
V dnešní době už asi každý ví, nebo minimálně tuší, o co jde. Alespoň z filmové podoby. Přesto kniha je kniha a film je film (jak už to ostatně bývá). V tomto případě je mezi oběma médii větší propast než obvykle, protože kniha je velice rozsáhlá a popisná, zatímco film je v podstatě osekaná kostra příběhu. Zůstali pouze hlavní hrdinové, ti vedlejší museli jít stranou a pokud se někdo považuje za fanouška Společenstva, měl by znát především knihu, protože ta představuje kompletní úvod do děje složité trilogie.
filmy boli celkom dobré...(tie som videl skôr než čítal knihy)
Kniha- /Spoločenstvo Prsťena/ bola podla mna 1/2 nuda- tie opisy krajín boli strašne zdlhavé (pesničky ani nečítam), ale závererečná polka knihy bola už ok, napínavá a už sa to pomaličky rozbieha... zatial dávam 3/5.
Idem na /Dve Veže/
Naprosto ojedinělá kniha. První fantasy, které jsem v životě četla. Je hrozně znát, jak moc Tolkien miloval staré ságy a mytologie. Kniha plná základních pilířů každé společnosti, postav, které mají k dokonalosti daleko, ale přesto mají ve světě své místo... Další z knih, k nimž se může člověk v průběhu let vracet a znovu se do ní zamilovávat.
Je to bezesporu kvalitní literatura, špička v žánru fantasy, kde se to hemží brakem. Nicméně kniha není až tak dobře napsaná. Je silná v popisech, ale už méně ve skládání příběhu a budování zajímavých postav. Každý mluví knižní řečí a z rozhovoru není poznat, že máme co do činění s různými rasami a charaktery. Na začátku se dozvíme vše podstatné, a tak během dalšího čtení už nečeká žádné překvapení vázané na minulost. Každý krok se nejprve probírá, a tak je v knize víc debat než děje a když dojde na děj, potkáme buď hodnou skupinku, která se o hrdiny postará nebo nepřátele a pak je boj.
Kniha není těžká, ale neposkytuje tolik zábavy a požitku, jako by mohla, přitom příběh má velký potenciál. Obdivuji autora, že vymyslel tolik zajímavých lokací a příběhů, ale obávám se, že napsal spíš historickou knihu, jak zamýšlel, a ne dobrodružný román.
Kniha je rovněž poplatná době, ve které nebylo nic nepředstavitelného, že sluha je psychicky závislý na pánovi a ženy se nepodílejí na ničem důležitém. Trochu mi vadil černobílý pohled na svět a silný rasismus. Elfové jsou nejmoudřejší, nejkrásnější, nesmrtelní, dobrota sama, přesto nebezpeční, všechno krásné a dobré vzešlo od elfů a i trpaslík je z nich paf. Za chvíli začnou ódy na elfy unavovat.
Po přečtení Společenstva prstenu dokážu lépe ocenit filmovou trilogii, která vybrala z knih to podstatné, lépe dávkuje informace i napětí.
Tak jsem se konečně opět dostala k Tolkienově trilogii. Asi jsem prvně musela přečkat ten humbuk, který vypukl po natočení filmů, protože napoprvé jsem se do Společenstva nedokázala začíst. Napodruhé jsem knihu přečetla za chvilku a až na nadměrné užívání slova "smrtonosný" (aspoň podle mého dojmu nadměrného :-)), mě nadchla. Vzhledem k patřičnému časovému odstupu od filmu jsem byla schopná vytvořit si i vlastní představy neovlivněné Jacksonovým pojetím (které je ale výborné). Těším se na druhý díl. :)
Tolkien je opravdu úžasný vypravěč, což dokázal už v Hobitovi, ale tohle je ještě lepší :) Jako by vyprávěl historii skutečného světa, opravdu neuvěřitelné, plné emocí, krásných propracovaných bytostí a nádherných veršů, životních mouder, podle kterých se lze řídit v běžném životě. Kdyby šlo více jak 5* dám víc :)
elfové magie zfilmováno putování Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Trilogia Pana prstenov, zacina tam kde Hobit konci a nemyslim tym len dejovo. Je to dielo pisane pre odrastenejsich citatelov, su to sirsie pasaze venovane vykresleniu nadherneho a divokeho sveta Stredozeme. To co mnohy citatelia chapu ako negativum, ja vidim ako klad, predstavivost potrebuje nacrt sveta a pomerov v nom. To co my chyba vo filme je zlozitost vztahov medzi jednotlivymi rasami Stredozeme a ich spojenim sa v boji so Sauronom a nielen v tom fyzickom, ale aj duchovnom. Dodnes z tejto schemy cerpa mnoho fantasy knih, napate vztahy medzi trpaslikmi a elfami. Elfovia ako rasa nadpozemskych bytosti, ktorych je tazko pochopit aj pre ludi, ktory k nim mali najblizsie. Kazda z ras hovori inym jazykom a pise svojim vlastnym pismom, rozdiely medzi Hobitmi za Brandivinou a pred nou.To vsetko a este viac dotvara preciznost Tolkienovho Pana Prstenov do dokonalosti.