Smolné povětří
Rachel Caine (p)
Správci počasí série
1. díl >
Píše se rok 2002, na Zemi mezi lidmi žijí tři druhy Správců: Správci Počasí (ovládají vodu a vzduch), Správci Země (odvracejí celoplanetární katastrofy), Správci Ohně (potlačují sklony planety spálit vše na popel). Všichni se sdružují v Asociaci správců, v jejímž čele stojí Světová rada. Joane Baldwinová je mladá, atraktivní dívka, která pracuje na Floridě jako Správkyně počasí. Seznamujeme se s ní při její cestě za přítelem, Lewisem Orwelem, který jako jeden z mála je nadán výjimečnou mocí - je schopen ovládat všechny živly. Joanu pronásleduje Komando, které má vykonat akt spravedlnosti, přivést ji před soud za vraždu státního Správce Floridy - Boba Biringhama. Postupně se dozvídáme o tom, jak se Joane stala Správkyní, jak došlo k vraždě Zlého Boba a seznamujeme se s Joaninými přáteli i nepřáteli, i s důvody, proč se rozhodla vyhledat Lewise. Román je prvním dílem cyklu Strážci Počasí. Knihu doplňuje doslov o autorce (vl. jménem Roxanne Longstreet Conrad).... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2006 , TritonOriginální název:
Ill wind, 2003
Příběh knihy byl dobrý na Relax i když jsem se k jejímu čtení odhodlala po dlouhé době.
Jediné co mi na této knize vadilo byly chybějící písmenka jako je ž, š nebo ť. Nevím jestli to bylo jen v této knize ( četla jsem jo jako e - knihu).
Knihy podobného ražení pro mě znamenají totální relax. Jsem opravdu ráda, že jsem se nenechala odradit tou skutečně otřesnou obálkou. Ta se fakt moc nepovedla (navíc vůbec nesouvisí s knihou, žádná bytost s chapadly v ní rozhodně není, to snad malíř omylem namaloval obálku k úplně jinému příběhu). Přiznám se, že kdybych nedůvěřovala Metlině úsudku a jejímu komentáři (čímžto jí upřímně děkuji), asi bych se do čtení možná ani nepustila. Ale naštěstí jsem překonala počáteční nedůvěru a zase si jednou potvrdila, že nic není takové, jak to na první pohled vypadá, a že za příšernou obálkou se může skrývat skvělá knížka (což bohužel často platí i naopak).
Celkově mi příběh hodně připomínal smrtkovskou sérii „Charley Davidson“. A přestože Joanne zdaleka není tak vtipná jako Charley, zhltla jsem knížku na jeden zátah. Je to akční, děj vás vtáhne a nepustí. Zápletka není prvoplánově průhledná a některé zvraty jsou celkem překvapivé. A romantická linka je v mém případě u podobných „pohádek pro dospělé“ naopak docela vítaná. Za mě tedy naprostá spokojenost a v žánru relaxační literatury s klidným svědomím doporučuji. :o)
Pokud se nenecháte odradit kýčovitou obálkou, otevřete "Smolné povětří" a začnete číst, dočkáte se štědré porce humoru, dávky akce, nějakých těch techtlí-mechtlí, dynamické zápletky odvíjející se od agentury, co dohlíží na počasí, a nechybí ani nadpřirozené bytosti (džinové a démoni).
Hlavní hrdinka Jo není zrovna drsňačka, naopak, jde o lehce praštěnou mladou ženu, pečlivě dbající na svůj vzhled, která zbožňuje rychlá auta a opalování v bikinách. Co jí schází na fyzické síle, to dokáže bohatě vynahradit schopností manipulace s počasím. Život však není peříčko a Joannu pronásledují problémy...
Děj pádí jako jamajský sprinter, strhne čtenářovu pozornost hned od první stránky a nezpomalí - s výjimkou několika romantických scén. Největším kladem románu je příjemný, ironický humor. Slabinou je z mé strany výše zmíněná růžová knihovna (já frigida to přeskakovala, ale pro někoho bude občasné Joannino šmajchlování jistě příjemným bonusem).
Rozzářím čtyři sluníčka pro překvapivě zábavnou odpočinkovou knihu.
Nechápu jak je možné, že tuto knihu nezná. V tomto žánru je takových blbostí, ale tohle ... Musím se teď pořádně naučit anglicky, protože poslední díl bohužel v češtině nevyšel.
Proč?? Já tomu nerozumím.
Doporučuji. Jedna z nejoblíbenějších knih. Absolutně skvělý humor, akční, postavy jsou sympatické a krásně vykreslené. Jedna z mála sérií, kterou si ještě někdy přečtu znovu.
První díl o Správcích počasí byl úžasný a moc dobře se četl, tak jsem zvědavá, jak to bude dál!
2019 | Na dně |
2017 | Z kostí a inkoustu |
2019 | Proti proudu |
2011 | Prokletý dům |
2020 | Ve víru |
Další skvělý úlovek z Levných knih, měli tam první tři díly a musela jsem prohledat skrz naskrz celý internet a počkat si měsíc a půl na poslední díl, ale provedlo se.
Všichni se asi shodneme, že design obálky nedopadl zrovna slavně, nicméně hodnocení zdejších čtenářů mě inspirovalo k zakoupení celé série, takže se vyjádřím také a třeba to ještě někomu k něčemu bude.
V dnešní době je stále těžší přijít s originálním nápadem, ale autorce se to se Správci počasí podle mě docela podařilo, což podporuju a ve skutečnosti to má nemalý vliv na mé hodnocení.
Dále hodnotím kladně i způsob, kterým nás Rachel Caine se svým příběhem seznamuje - lžičku po lžičce, jako když zval Gandalf trpaslíky k Meddědovi do chaloupky, skáče mezi současností a retrospektivními příhodami, za mě to byl velmi příjemně a nenásilně zkonstruovaný děj.
Ohledně popisů ovládání počasí v akci si nejsem úplně jistá, občas jsem přestala dávat pozor, docela by mě zajímal názor profesionála, no každopádně to mělo celé hlavu a patu. Taky přidávám body k dobru za to, že hlavní postava většinou bývá ta naprosto výjimečná osobnost, která má úplně všechno aniž by o to stála, ale v tomto případě ne - jasně, Jo je velmi silný talent, ale ty dokonalé lidi jenom trochu zná, a to je osvěžující.