Srdce a skalpel
Jan Cimický
![Srdce a skalpel Srdce a skalpel](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146889/srdce-a-skalpel-146889.jpg?v=1359376419)
Ivan Piskáček se narodil počátkem dvacátého století v Rusku. Jeho život byl předem naplánován - byla mu určena skvělá kariéra diplomata. Vystudoval gymnázium v Dijonu, v Praze na Karlově univerzitě práva a v Paříži diplomatickou nástavbu a zdálo se, že mu už žádná překážka v jeho skvělé kariéře nestojí v cestě. Jenže v jeho rodné zemi se dostal k moci Stalin. Inteligence a zejména „buržoazně aristokratické živly“ byly podezřelé a postupovalo se proti nim tvrdě a zásadně. To postihlo nejen Ivanovu rodinu, která byla násilím vystěhována z Petrohradu, ale i jeho samého. Poté co se mladý právník vrátil domů, byl vyslýchán, a přestože nebyl nikdy odsouzen, ocitl se v pracovním táboře na Sibiři. Bojoval o holé přežití až do okamžiku, kdy mu velitel lágru nařídil, aby se, když je tedy ten „doktor“, ujal ošetřovny. Marně Ivan vysvětloval, že sice je doktor, ale doktor práv - bylo to chápáno jako odmítání poslušnosti. Nakonec se však podrobil rozkazu a jeho život se změnil.... celý text
![lucie9998 lucie9998](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94062/m_lucie9998-QJ2.jpg?v=1584903289)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha ve mě po přečtení přetrvávala ještě dlouhou dobu. Je to nádherný příběh, u kterého si nejedny oči popláčou.
![Janine51 Janine51](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Já chodím do knihovny od 5 let a je mi 52 ale tohle byl mazec, brečela jsem jak želva a je pro mně překvapením, že knihu napsal Jan Cimický, je to nádhera
![akdar72 akdar72](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79398/m_akdar72-dJ4.jpg?v=1537802735)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Něco tak hlubokého, lidského, prostě nádherného jsem nečetla již dlouho.... Moje první kniha od pana Cimického, jsem velmi mile překvapena. Určitě si přečtu brzy další.
![katina katina](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Fascinující příběh o morální síle, odvaze a draze vykoupeném štěstí. Srozumitelné a čtivé.
![keduler keduler](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38555/38555.png?v=1381127978)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Je pravdou, že pan Cimický psát umí. A v dějové ose se něco takového opravdu mohlo stát. Ovšem ohledně některých skutečností mi skoro přijde, jestli by se kniha neměla zařadit do žánru sci-fi…
2004 | ![]() |
1980 | ![]() |
2002 | ![]() |
1976 | ![]() |
2005 | ![]() |
Velmi čtivý příběh. Kniha se četla stejně dobře jako v minulosti jiná díla stejného autora, byť byla úplně jiného zaměření. Snad jen závěr je trochu moc pohádkový.... ale kdo nemá rád dobré konce.