Srdce králů a jiné hrůzné příběhy

Srdce králů a jiné hrůzné příběhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61078/srdce-kralu-a-jine-hruzne-pribehy-61078.jpg 4 4 4

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , F. Topič (Praha)
Originální název:

Die Herzen der Könige und andere grauenhafte Geschichten


více info...

Přidat komentář

novecento
09.04.2018 4 z 5

Srdce králů v limitované edici 200 výtisků nakladatelství Trigon v roce 1991. Komerční tah s ilustracemi Michaela Rittsteina vytáhl původní cenu 460,- Kč tohoto útlého dílka až na antikvariátní přemrštěnou částku 10000,-Kč. Osobně si myslím, že normální čtenář dá raději přednost klasickému půjčení v knihovně, neboť toto Ewersovo dílko nepřesahuje svoji uměleckou hodnotou jeho Pavouka a již zdaleka ne kvalitnější Alrúnu, kterou ještě zakoupíte na pultech některých knihkupectví. Ale zpět ke knize: spisovatel Hanns Heinz Ewers je lovcem hrůzy, básníkem děsu, malířem krutosti rafinované i barbarské. Je fantastou i snílkem, rozesněným lyrikem i výsměšným ironikem. Kousek z knihy: Věřte mi pane Orléansi, stalo mě to neuvěřitelná muka namalovat ty obrazy. Ani hrůzy z Dantova pekla se nedají srovnat s pocity člověka, který sestoupí do hlubin královských srdcí. Umělec je jako děvka, která láká k sobě myšlenky, dá se jimi dobýt a porobit a pak v hrozných bolestech rodí svá díla. Jsem žijící kurva mrtvých králů Francie. A nyní vám pane Orléansi, poslednímu potomku tohoto rodu, předkládám účet za noci lásky, za to si vezmete jejich plody (obrazy namalované ze tkáně srdcí francouzských králů). Je vinou jejich otců, že nejsou krásnější.

TheRaven
09.09.2016 4 z 5

Přiznám se, že povídková kniha Srdce králů byla mým docela prvním (a víceméně náhodným) setkáním s Ewersem, rovnou však dodávám, že určitě ne posledním. První polovina knihy byla zcela famózní. Temné a neobvyklé náměty jednotlivých povídek dotvářela okouzlující práce s jazykem, která ještě zdůrazňovala nepříjemné pocity vyvolávané příběhem. Polovina druhá obsahovala tři delší povídky, všechny odehrávající se v exotickém prostředí. Obvykle ukazovaly na často nepochopitelné (pro „civilizované“ lidi) obyčeje a morální standardy primitivních národů. I tyhle povídky byly jazykově zajímavé, nechyběly ani nečekané pointy, ale tak nějak už to nešlapalo.

SRDCE KRÁLŮ – první povídka a hned absolutní špička, plná zvláštního šňupacího tabáku a děsivých výjevů z francouzské historie, 10/10.
PÁNI JURISTÉ – úvahy o spravedlnosti a trestu, 9/10
MRTVOLA UTOPENCE – jedna nechutná básnička 6/10
Z DENÍKU ORANŽOVÉHO STROMU – netradiční poetický příběh o lásce a bytí, snad inspirace v naturfilosofii?, je myšlenka věčná? 9/10
NEVĚSTA TOPHAROVA – úžasně temný příběh, který neodvratně směřuje k jedinému možnému konci, 10/10
MAMALOI – láska a rituály. Divné, ale možná jsem se v tom ztrácel i díky tomu, že jsem to četl v noci cestou z hospody, po sedmi pivech, 5/10
MODŘÍ INDIÁNI – Mexiko, modří indiáni a úvahy o dědičnosti vzpomínek, 5/10
HRACÍ SKŘÍŇKA, 6/10