Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi

Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368835/mid_srdce-v-kleci-roman-o-neznem-rvaci--CrE-368835.jpg 4 53 53

Zahoďte veškeré školní představy o rozšafném pánovi s plnovousem a hůlkou, jenž laskavě popisuje komické figurky malostranských obyvatel! V tomto příběhu poznáte skutečného Jana Nerudu, mladého rebela, vzpurného darebáka a výtržníka, znalce pivnic a vináren, cynického ironika, vášnivého tanečníka, svůdce žen a prokletého básníka, jenž dlouho a bolestně hledal své místo v životě, jenž prožíval osudové a nešťastně končící lásky, často se pohyboval po tenké hraně mezi životem a smrtí, aby konečně našel svou cestu, která nejen obrazně, ale naprosto reálně mířila ke hvězdám.... celý text

JakubiRa
12.04.2018 4 z 5

Anotace mluví jen o Janu Nerudovi, ale mě zaujal krásný obraz literární scény 19. století, všechno, co spisovatelé museli překonat při cestě k realizaci české literatury za dob tvrdé cenzury a policejního dohledu monarchie. Všechny ty detaily, které autor líčí očima Jana Nerudy, se skládají jako mozaika do jednoho výjevu. Osobnost samotného Jana Nerudy asi na každého zapůsobí jinak. Více viz recenze.

sgjoli
25.03.2018 4 z 5

Kniha nejen že blíže představuje osudy Jana Nerudy, ale skrze něho přibližuje dobu, v níž Neruda žil, a lidi, s nimiž se stýkal. Je to skvěle napsané, čtivé, hořkosladké a navíc autor také doplnil text o ukázky Nerudova díla. Myslím, že si čtenář díky této knize upevní některé znalosti, či si ujasní některé souvislosti.

Knihu podle mne ocení hlavně milovníci literatury a historie 19. století. Není to tedy samozřejmě vědecký text, je nutné to tedy z historického hlediska brát trochu s rezervou, ale i tak jsem z toho byla dost nadšená. Konec mi připadal trochu ukecaný, ale i tak jsem si to nakonec celé užila.