Srdcerváči. Kniha 4

Srdcerváči. Kniha 4
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466588/bmid_srdcervaci-kniha-ctvrta-8WA-466588.jpg 5 660 660

Srdcerváči / Motýliky série

Čtvrtý díl úspěšné série komiksových románů o lásce, životě a o všem, co se stane mezi tím. Charlie si nikdy nemyslel, že by se Nickovi vůbec mohl líbit, ale teď spolu oficiálně chodí a Charlie pomalu začíná být připravený na to, aby vyslovil ta dvě slůvka: Miluju tě. Nick se cítí podobně, ale má toho v hlavě spoustu dalšího – třeba vyoutovat se před svým tátou a pak je tu taky ještě podezření, že Charlie možná trpí poruchou příjmu potravy. Z léta je podzim a začíná nový školní rok a Charlie s Nickem poznávají, co všechno může láska znamenat. Srdcerváči jsou příběhem o lásce, přátelství, věrnosti, ale také o duševní chorobě. Ve střípcích příběhu Nicka a Charlieho se najde každý z nás... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo

Heartstopper. Volume 4, 2021

lenkaabooks
24.08.2021 4 z 5

Čtvrtý díl grafického románu o lásce, která se teprva rozvíjí, mezi dvěma kluky. A taky o anorexii. Tento díl byl nejen sladký, zabývá se i vážným tématem.

JitulHa
16.08.2021 4 z 5

Srdcerváči počtvrté aneb pořád stejní a přesto tak jiní. Ač kniha nabízí opět půvabné, jednoduché a nezaměnitelné kresby spolu s kupou citoslovce, které tomu všemu dodavají jakési prazvláštní kouzlo, celá je taková temnější. Oba hlavní protagonisté tu řeší své vlastní démony a životní dilemata, přičemž se snaží být tomu druhému nablízku. Nejedná se tedy jenom o ten motýlkový sluncem zalitý děj, jako tomu bylo zpočátku. Naopak se do popředí dostává nalomená psychika, rodinné vztahy, kamarádská pouta atd. Uvidíme, kam se příběh posune v závěrečné části.

sgjoli
14.08.2021 5 z 5

Další díl z této série jsem si rozhodně nemohla nechat ujít, protože Srdcerváči mne prostě neuvěřitelně baví.
Tenhle díl se od předešlých možná trochu liší v tom, že je ze všech zatím nejzávažnější, co se týká obsahu. Témata, která jsou naznačena již ve třetím díle, se tady rozvádějí do větších detailů - autorka na tom zde ve čtvrtém díle do určité míry postavila dějovou linku. Trigger warnings: řeší se zde poruchy příjmu potravy (anorexie), OCD, sebepoškozování.
Zároveň se mi líbí, že umí vyvážit těžká témata i situacemi, které jsou milé, hezké a člověka pohladí na duši, takže to není zas taková úplná depka, jak se může na první pohled zdát. Přitom ale rozhodně nic z těch závažných témat nezlehčuje, ani je nepodkopává nevhodnými poznámkami, což je podle mne důležité. Autorka zde odvedla podle mne dobrou a citlivou práci.
Skvělé mi přijde, že Nick s Charliem nezůstávají jako postavy na místě - vyvíjí se nejen jako osobnosti, ale také jako pár postupně rostou.
Myslím, že tohle je prostě dost povedená série, kterou určitě doporučuju.

jirka9453
11.08.2021 5 z 5

Klasicky jsem se nemohl dočkat, klasicky jsem se nezklamal. Tento díl patří k těm se závažnými tématy, ale krásně ukazuje důležitost komunikace, naslouchání i podpory. Místy mi obou kluků bylo líto, ale jde o velmi důležitou etapu série - a nemůžu jinak než plnou! :-)

Lea_41
10.08.2021 5 z 5

Tento díl už je trochu vážnější. Charlieho duševní problémi.. Je zajímavé jak autorka dokázala vytvořit slaďoučký komiks tak aby se v něm řešily vážné věci a přesto byl tak nuny.

rarášek
08.08.2021 5 z 5

Tentokrát byl díl převážně o velmi závažném tématu, ale i tak jsem si jeho čtení dovedla užít a moc se těším na pátý a zároveň poslední díl. :)

Ivka14
03.08.2021 5 z 5

Pokračování příběhu Nicka a Charlieho bylo stejně milé a sladké, jako díly předešlé. Velice se těším na další díl.

michaella03
03.08.2021 4 z 5

Pořád roztomilé, přibyl tu ovšem závažný a těžký problém, který byl naznačený v minulém díle - porucha příjmu potravy.
Moc se těším na závěrečný díl.

Tessia
26.07.2021 5 z 5

„Love can't cure a mental illness.“

Neskutečně důležitá kniha. Alice Oseman píše o vážných tématech doopravdy citlivým a krásným způsobem. V návaznosti na předchozí díl se zde otevírá např. téma poruchy příjmu potravy, jak mluvit o psychickém zdraví se svou rodinou, nebo co (ne)dělat, pokud má někdo z vašich blízkých psychické onemocnění. Zatím můj nejoblíbenější díl.