Srpnem to začalo

Srpnem to začalo
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551866/bmid_srpnem-to-zacalo.png 4 3 3

Pražské jaro skončilo a po srpnu 1968 bylo a navždycky bude v naší společnosti všechno jinak. Změna klimatu doby přinesla strach z běžné existence, nejistota pramenící z přítomnosti vojsk se propisovala do každého dne a do všech sfér života. A právě do těchto nelehkých časů nás zavádí čtyři povídky, v nichž tým vyšetřovatelů pražské mordparty řeší případy čtyř vražd. V nové knize Zdeňka Zelenky nazvané prostě a trefně Srpnem to začalo se krátce po srpnu 1968 setkáváme se svérázným zkušeným kriminalistou plukovníkem Sokolem a jeho kolegy, kteří, složité politické i historické situaci navzdory, rozplétají případy skoro až nevysvětlitelných vražd... Na pozadí historických událostí a kriminálních zápletek se nám odkrývají také pohnuté lidské osudy - kniha se tak stává dokonalou mozaikou, kterou budete místy číst doslova se zatajeným dechem.... celý text

konicekbily
21.01.2025 4.5 z 5

Čtyři povídky z pohnuté doby o příbězích pražských kriminalistů. Velice pěkně zpracována tehdejší atmosféra ve společnosti a prostředí ve kterém jsme žili. Uvědomuji si, že se jedná o beletrii - tedy tvorbu autora na základě nějakých skutečných případů - ale způsob zpracování mi někdy připadal jakoby to byla literatura faktu.

hanka_reading
08.01.2025 5 z 5

V této knize najdeme čtyři povídky, tedy čtyři případy, které vyšetřuje tým vyšetřovatelů pražské mordparty v roce 1968. Tím hlavním je František Sokol, který svým klukům s oblibou říká “sokolíci. Jsou skvěle sehraní, pálí jim to a jde jim především o pravdu. Jenže narazí na jeden případ, kdy pravda není vzhledem k politické situaci žádoucí. A je na každém, jak se k tomu postaví.

Ze všech povídek dýchá atmosféra doby roku 1968, nespokojenost obyčejných lidí a často i strach. Také vyšetřovatelé mají své životy a u některých do to jejich trochu nahlédneme.

Povídky mě bavily, především kvůli přístupu vyšetřovatelů a jejich férovosti. Myslím, že by klidně mohly vzniknout jako samostatné knihy. Jsou čtivé a pro mě velmi reálně vystihují tehdejší dobu. Pro někoho může být zajímavé i to, že autorem je známý scenárista.