Stalinova baletka
Christina Ezrahi
Příběh odvahy a boje o přežití v sovětském Rusku. Byla odsouzena a poslána do gulagu. Sílu a vůli přežít jí dala její vášeň a láska k tanci. Nina Anisimovová (1909-1979) byla jednou z nejpozoruhodnějších baletek a také jednou z prvních žen – choreografek. Přesto jen málokdo ví, že její příkladná kariéra skrývala temné tajemství. Roku 1938, v době vrcholícího stalinského Velkého teroru, zatkla Ninu tajná policie, byla obviněna ze špionáže ve prospěch německých nacistů a odsouzena k nuceným pracím v lágru v Kazachstánu. Bez naděje – a bez teplého oblečení v oblasti, kde teploty v zimě klesají pod 40 °C – našla vykoupení ve svém umění, které jí dalo sílu rvát se o život. Zatímco Nina bojovala o přežití v gulagu, její manžel bojoval za její svobodu v Leningradu. Přes všechnu nepřízeň tehdejšího režimu byla nakonec propuštěna a jako zázrakem se právě ve chvíli, kdy vypukla Velká vlastenecká válka, dokázala vrátit ke svému dřívějšímu životu. Navzdory válečnému strádání a praktikám Stalinova totalitního státu ji její nezdolné odhodlání dovedlo až k tomu, že se stala ikonou baletního souboru Kirovova divadla. Pozoruhodný pravdivý příběh o utrpení a nespravedlnosti, o odvaze, houževnatosti a vítězství.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
Dancing for Stalin: A Dancers Story of Courage and Survival in Soviet Russia, 2021
Od knížky jsem očekávala něco jiného. Je to spíš taková rekonstrukce života N. Anisimovové, která byla nesmyslně odsouzena k nuceným pracím v gulagu, ale jako jednu z mála ji nakonec propustili. Styl mi moc neseděl, a to právě tím, že ač to musela být mravenčí práce v archivu, tak je to hodně založeno na dopisech Niny a Kosti. Navíc ke konci knihy, kde byl popisován život Niny za 2. sv. války mi Nina přišla jako rozmazlené děcko. Musela jsem bojovat sama se sebou, abych knihu dočetla a neodložila.
Zaujaly mě název, obálka a anotace na přebalu a těšila jsem se na román. Po pár stránkách jsem zjistila, že se jedná o literaturu faktu s poznámkovým aparátem a seznamem literatury a pramenů. Autorka líčí život charakterní tanečnice Niny Anisimovové (1909-1979) od jejího zatčení v únoru 1938 do premiéry baletu Gajané 9. prosince 1942, kde tančila Šavlový tanec. Ve vězení a v pracovním táboře Karlagu - Karagandu v Kazašsku strávila téměř dva roky. Propuštěna byla v listopadu 1939 díky intervenci svého přítele a probíhajícím čistkám v NKVD, kdy se hodilo poukázat na přehmaty předchozí garnitury a propustit pár jejich obětí. Nina nikdy nepochybovala o sovětské věci a úloze umění a tance v socialistické společnosti. Nejvíc mě zaujaly její dopisy partnerovi a mamince a sestře, v nichž popisuje svůj život v gulagu, v němž se díky protekci dostala do divadelního souboru a vystupovala před nudícím se velitelstvem a na zájezdech před vězni k podpoře jejich pracovní morálky.
Opravdovým hrdinou této knihy, myslím si, není ani tak Nina, jako spíš její manžel Konstantin, který všemožně usiloval o Ninino propuštění, i když tím sám riskoval svobodu nebo i život. U Niny je obdivuhodná její láska k profesi a vnitřní síla. Na někoho ovšem může hlavní postava působit panovačně a sebestředně, a i to je na knize cenné - nepředstavuje Ninu jen jako bezvýhradně kladnou. V každém případě nabízí Stalinova baletka dost podnětů k zamyšlení.
Na tuhle knihu jsem se velmi těšila. Bohužel byla velkým zklamáním. Dostalo se mi jen velké množství dat ve, kterých jsem se ztrácela a neustále stejných dopisů. Chtěla jsem se dozvědět něco o velkém teroru NKVD. To jsem se dozvěděla opravdu mnoho. Dvě hvězdy dávám jen za práci, kterou si s knihou autorka dala. Škoda velmi zajímavé téma, ale velmi nudně popsané. Nebyl to můj šálek čaje, a to takové knihy vyhledávám ....
Poměrně syrové čtení o životě a uvěznění baleríny Niny Anisimovové. Klobou dolů za obrovské množství podkladů a informací, které se autorce povedlo shromáždit, naproti tomu vylíčení ideologického pozadí veškerých oper a baletů bylo zhruba od poloviny knihy natolik otravné, že jsem přemýšlela o odložení knihy, nakonec jsem dočetla.
I když kniha zas nemá tolik stran, je opravdu obsáhlá a podrobná, je tu mnoho informací, jmen, dat, čísel. Místy jsem se ve jménech trochu ztrácela. Jsou tu svědectví a dopisy. Na úplném konci také velké množství poznámek a dodatků, které za mě už ale byly trochu zbytečné.
Je zajímavé, že autorka této knihy se ke spisu Niny dostala náhodou, vlastně se k němu neměla dostat vůbec.. což by byla škoda.
Určeno pro milovníky tanečků. Bohaté pojednání o baletu a ztvárnění různých představení. Kolem velkého teroru a gulagu se protančilo rychlostí kankánu. Nebavilo to skrz neustálý popis kdo s kým tančil. :-(