Stalker

Stalker
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31157/stalker-31157.jpg 4 1529 1529

Dnes již klasický román bratří Strugackých nás zavádí do Pásma - tajemné oblasti u městečka Harmondu, kde se dá objevit mnoho podivných, ale někdy smrtelně nebezpečných úkazů, předmětů a anomálií. V Pásmu se dá rychle zbohatnout, ale ještě rychleji zemřít... Přesto se noc co noc stalkeři odvažují dál a dál. Cena je ovšem vysoká. A zaplatit musí všichni. Někde v samotném srdci Pásma je však možná skryta naděje...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton

Пикник на обочине (Piknik na obočině), 1972

kosmi
20.09.2013 5 z 5

Vynikající

see_sawandrew
02.09.2013 4 z 5

Nejzajímavější na tom je, že přes znepokojivý, depresivní a fantaskni námět je Piknik u cesty vlastně jen o lidské bytosti. A je to tak správně. 85%

Budulman
27.08.2013 5 z 5

I dnes velice potěší, že na knize není vůbec znát, že je napsaná v roce 1971.
Děj má spád, rozdělení do kapitol, která má každá svoje kouzlo.
Čtenář má vždy prostor použít svoji fantazii, nic není vnuceno, takže spokojenost.
Konec přišel z ničeho nic, trochu mě překvapil, ovšem co se stalo potom, je už jen na každém z nás... :o)
A samotná myšlenka by se dalo říct... vyrazila dech :o)
Co když to bylo opravdu jen tak triviální a byl to celé jen "Piknik u cesty" :o)

tlapička
22.08.2013

Kniha je originální a dobře napsaná asi nejlepší od A+B Strugackich

Axiom
08.08.2013 5 z 5

"Já už dávno přestal uvažovat o lidech jako celku, protože lidstvo je příliš konstantní veličina, než aby si dalo říct."

Rawen616
14.06.2013 5 z 5

Vynikajícím stylem napsáno. Čtivější knihu aby jeden pohledal a to i pokud sledujeme jen filozofický hovor dvou postav. Krom toho celá zápletka je velmi originální. Atmosféra by se dala v knize chvílemi doslova krájet. Zóna je fascinující a přitom vražedné místo. Mimo vynikajícího zážitku musím této knize také poděkovat za to, že díky ní vznikla neméně výborná počítačová hra a film.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Sci-fi veľmi nemusím, ale Piknik u cesty je kniha, o ktorej nejaký ten rok viem, ktorú veľmi veľa ľudí chváli, ale ja som si cestu k nej našla až teraz.
Dokonca som bola prekvapená tým, že som ju prečítala za pár hodín a nešla sa odtrhnúť. Dovolím si tvrdiť, že táto kniha by bola ešte lepšia, keby mala aspoň sto stránok naviac, veď len samotné Pásmo, veci v ňom a javy, ktoré sa tam vyskytujú by si zaslúžili širší popis.
Z konca tejto krátkej knihy som bola trošku sklamaná, ale napokon som si uvedomila, že jeho otvorenosť vlastne dáva priestor našej predstavivosti a presne tak to má byť.

"Čert vás byl tady dlužen, Hosté. Nemohli jste si uspořádat svůj piknik někde jinde - na Měsíci nebo na Marsu? Jste úplně stejně bezohlední všiváci jako všichni ostatní, Hosté, i když umíte zmáčknout prostor tak, že je z něho malinká černá kulička. Piknik jste si uspořádali, všiváci! U cesty!"

Loutnista
04.06.2013 5 z 5

Skvělá kniha - skutečný skvost tvorby bratří Strugackých. Pásmo, všemi považované za invazi mimozemšťanů se nakonec skutečně ukáže jako invaze mimozemšťanů, ale za mnohem absurdnějším účelem, než se původně zdá - "jako když se parta mladých lidí zastaví v lese u cesty a když odjede, zanechá po sobě obaly od potravin, staré baterie, prázdné lahve...". I když bratři vždycky nechávají prostor pro vlastní závěry - každý knihu pochopí podle svého.

bondula
04.04.2013 5 z 5

Pri klasike, základných kameňoch nejakého žánru je hodnotenie pre mňa vždy obtiažne. Tak je to aj v prípade tejto knižky. Invenčnosť autorov a ich predstavivosť je úžasná. Ich nápady po nich prežulo viacero iných, často aj s dobrými výsledkami, takže hodnotiť Stalkera z hľadiska deja a nezrovnávať ho pri tom s novšími a prepracovanejšími dielami s obdobnou tematikou nedokážem. V každom prípade, okrem nových nápadov, s ktorými Strugackí prišli (postapokalyptický svet, čarovné mašinky, javy a živly v Zóne a Zóna samotná) je kniha pozoruhodná najmä svojou atmosférou. S ohľadom na obdobie vzniku nie je možné hodnotiť inak ako piatimi hviezdami.

Siwas
02.04.2013 4 z 5

Jedna z prvních sci-fi a musím říct, že jsem byla nadšená, když jsem knihu zaklapla. Taky mi chybělo větší popsání některých přístrojů, ale to se dá přežít. Nevím, jak bych se na to dívala teď s už většími zkušenostmi s četbou vědecko-fantastické literatury, ale myslím, že ne o moc hůř ani líp. Stalker se mi svou atmosférou opravdu líbil.

Madluska
13.03.2013 3 z 5

Tohle sci-fi mě příliš nenadchlo, a pokud je to nejlepší knížka od Strugackých, asi už po žádné další nesáhnu. Nebudu zapírat - asi jsem byla líná nad knihou víc přemýšlet, takže mi přišla jaksi nedodělaná. Vysvětlení po celou dobu v podstatě veškeré žádné, takže závěr je vlastně jen logickým vyústěním toho všeho. Na druhou stranu ale uznávám, že fantazii tvůrci měli, a hodně oceňuji i nápad s členěním a uvedením kapitol.

Loutnista
13.03.2013 5 z 5

Skvělá práce bratří Strugackých. Opět typické vynikající pojetí kombinace "ich" a "er" formy. V podstatě základní kámen pro hru Stalker a tím i nové odvětví literárního "post apo" žánru. Rozhodně mohu doporučit všem milovníkům sci-fi/fantasy, ale i Stalkera jako takového.

bikerbm
03.02.2013 4 z 5

Perfektní příběh,člověk se dokáže do knihy vžít ještě lépe,když si někdy předtím zahraje počítačovou hru S.T.A.L.K.E.R. která byla na motivy této knihy stvořena.Ale konec mě trošku zklamal.Byl takový nějaký "neurčitý".Ale v každém případě,pro mne nejlepší kniha bratrů Strugackých.

Daxie L. Jesus
08.01.2013 1 z 5

Ze začátku se mi to zdálo poněkud dotěrný, ale řekl jsem si že dál už to bude určitě lepší (já naivní blbec). S každou kapitolou (a ony tam byly všehovšudy čtyři) jsem tu knihu četl s větším a větším anti-intusiasmem. Ke konci už jsem k ní choval takovou nenávist, že jsem měl chuť ji vyhodit z okna a zapomenout. Co jsem si uvědomil pak bylo, že za její nudnost a hloupost (a taky až příliš velkou cenzurovanost) může překlad. Proklínám překladatele. Čtěte originál, je asi 1000x lepší než tenhle opus. P.S.: Jedna hvězda je za ten překlad.

sajmon91
26.12.2012 4 z 5

jedna z mála knih, kterou jsem přešetl za den. Nejvíce mě asi upoutala atmosféra. Pro mně vážně silná věc!

BUCHhalteR
15.12.2012 5 z 5

užasna kniha mna chytila od 2hej strany to sa často nestava.

derhaa
08.12.2012 2 z 5

No očekávál jsem od knihy víc. Vadilo mi, že jednotlivé "stalerské hračky" nebyly popsany detailněji... u některých jsem si nedokázal představit, co znamenají. Co se týče děje místy zaujal, ale víc míst bylo, kde to vázlo.

xxiixxi
04.12.2012 5 z 5

To byla tedy atmosféra! To jsem ještě u žádné knihy snad nezažila. Po celou dobu jsem byla napnutá jak struna, husí kůže na celém těle a ani jsem se neodvažovala dýchat! Nic jsem nechápala a knížka mohla být také daleko delší, potenciál tam tedy byl, ale tentokrát to výjimečně beru jako plus.

kivera
04.04.2012 5 z 5

Skvělá atmosféra, napínavý děj. Asi nejlepší knížka od Strugackých, kterou jsem četla.

Hellboy
30.03.2012 5 z 5

Spoiler: Nedá mi to, než se zamyslet nad srovnáním s filmem Andreje Tarkovského. Obě díla mají totiž společné jen velmi, velmi málo, v podstatě jen výpravu do Pásma/Zóny. Ale důvody, postavy, zápletky, vše je jinak. A přesto jsou obě díla téměř perfektní, každé svým způsobem. Bratří Strugačtí vymysleli a propracovali svět Stalkera, a Andrej Tarkovskij si z toho vzal malý motiv, který posunul do zcela nové roviny, a z životní peripetie Rodericka Schoehardta je najednou příběh o jedné výpravě za tajemnou komorou, která plní přání. Kniha má podle mě mnohem propracovanější psychologii postav a logičtější motivaci jejich konání. Tarkovskij se až příliš soustředí na budování atmosféry, což se mu sice skvěle daří, ale zřejmě z nedostatku financí působí občas jeho film až příliš chudě - tedy oproti knižní předloze.