Staré civilizace a oceán - Thor Heyerdahl | Databáze knih

Staré civilizace a oceán

Staré civilizace a oceán
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30195/bmid_stare-civilizace-a-o-30195.jpg 5 24 24

Kniha o dávnověkých migračních trasách a o původu zaniklých kultur Ameriky a Polynésie. Kniha je nabita fascinujícími fakty a myšlenkami o raných lodích, o vikingských plavbách a předkolumbovských objevitelích, o problémech výskytu středozemních kulturních rostlin ve Střední Americe a jihoamerických rostlin v Polynésii, o sochách Velikonočnícho ostrova, jak se kokosové ořechy dostaly na Kokosový ostrov, o základech navigace vorů... Mapy zhotovil Karel Zpěvák.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Panorama

Early Man and the Ocean, 1978

Dabasir
28.02.2025 3.5 z 5

Tuto knížku jsem si kdysi začátkem devadesátých let koupil za směšný peníz při vyřazování z městské knihovny. Trvalo mi ale snad dvacet let, než jsem ji začal číst, nějak jsem ji nedočetl, tak jsem se k ní dostal nyní snad více než třicet let poté, co ji mám v knihovně.

Knížka je to skvělá, ale nečte se vůbec snadno. Jak níže uvádí mgeisselreiter, kniha je plná detailních informací, někdy až na úkor čtivosti. Thor Heyerdahl na mne působí jako skutečný Indiana Jones. Procestoval to křížem krážem, poznal vše na vlastní kůži, vystudoval na univerzitách a pak sedl a vše popsal.

Na stránkách sledujeme nejen starověké civilizace jako Sumer, Chetity, Féničany, ale také Vikingy, Inky, Olméky, Aztéky a různé polynéské národy. Ale hlavně zde také sledujeme vývoj vodního dopravního prostředku – jak vznikla první plavidla. Byl dřív vor nebo člun. Heyerdahl prosazuje myšlenku rákosových vorů a člunů a jejich stopy vidí všude po celém světě. V Egyptě, v Mezopotámii, ale i v Andách.

Detailně jsou zde vysvětlovány principy mořských proudů, které podle něho měli vliv na starověké civilizace. Heyerdahl dokazuje, že starověké civilizace spolu obchodovali, měli kulturní styky a to nejen přes Atlantik, ale i přes Pacifik. Kultury ze středomoří se přes Atlantik dostali do Střední Ameriky. A z Ameriky naopak rákosové čluny vyplouvali do Polynésie. Dokazuje to na příkladech Galapág a Kokosového ostrova.

Vše zní tak krásně uvěřitelně, pravdivě. Donutí to zamyslet se nad tím. V závěrečné kapitole vše Heyerdahl shrnuje a popisuje včetně letopočtů. Pak přichází doslov PhDr. Stanislava Novotného, který v podstatě rozmetá a vyvrátí všechny Heyerdahlovy teorie. Na co potřeboval autor cca 400 stran textu, to na několika málo stranách pan Novotný popře. Je to zvláštní číst takový doslov, člověk si říká, jak ten Heyerdahl to vše správně nastudoval, doložil a najednou přichází studená sprcha s návratem do reality. Nevím, tak nějak se srdcem dobrodruha víc věřím, nebo více chci věřit Heyerdahlovým teoriím.

I když dávám knize jen mírně nadprůměrné hodnocení, protože někdy podrobná fakta o Polynésii nebyla můj šálek kávy, knihu doporučuji. A rád se k ní opět vrátím.

mgeisselreiter
13.11.2022 3 z 5

Tato kniha bohužel není tak čtivá a poutavá jako jiné autorovy knihy (Výpravy Ra, Fatu-Hiva). Naopak se nečte zrovna dobře, je totiž nabita neskutečným množstvím detailních informací, až to čtenář nestačí sledovat a vnímat. Informace jsou to sice zajímavé, ale stále se točí kolem jedné myšlenky, a sice dokazování, že Polynésii osídlil člověk plavbami z Jižní Ameriky. Heyerdahl zaslouží obdiv za své praktické pokusy a také za sesbírání a utřídění informací do této podoby. Ač jeho závěry působí přesvědčivě a věrohodně, v krátkém doslovu PhDr. Stanislava Novotného jsou ne-li vyvráceny, tak zpochybněny. A jelikož kniha byla napsána v roce 1978, současné výzkumy mohou být přesnější, ale to už je jiné téma.
Kniha z důvodu výše uvedených výhrad se mi nečetla dobře a i přes zajímavé myšlenky ji hodnotím bohužel jen na 40-70%, v průměru tak slabých 60%, tedy 3*, 13. 11. 2022.

jprst
19.11.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem kupodivu našel zastrčenou v antikvariátu a udělal jsem dobře, že jsem ji tam nenechal. Její četba rozhodně nebyla ztrátou času.

Péťa1950
27.07.2018 5 z 5

Rozsáhlá publikace na základě objevů, srovnávání civilizací, studie tras pro překonání oceánů, možnosti migrace se znalostmi a uměním mořeplavectví dávných civilizací. Doplněno několika rytinami lodí, osob , map, nástrojů . Zkušenosti z vlastní badatelské činnosti autora.

martin6500
05.05.2015

krasne napisany a prezity cestopis v case. odporucam vsetko.