Staré řecké báje a pověsti

Staré řecké báje a pověsti
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423342/stare-recke-baje-a-povesti5KcTQo-U8W-.jpg 4 2525 2525

Staré řecké báje a pověsti, pravděpodobně nejznámější kniha Eduarda Petišky, obsahuje příběhy z řecké mytologie převyprávěné pro děti a mládež. V jednotlivých příbězích se mladí čtenáři setkají s nejznámějšími řeckými bohy (např. Diem, Athénou, Afroditou, Apollonem), hrdiny (Heraklem, Theseem, Odyseem nebo Oidipem) či mytickými postavami i monstry (Amazonkami, Kerberem, Pegasem, Medúzou či Kerberem). Autor, jemuž politická situace v tehdejším Československu bránila psát pro dospělé, vnímal Staré řecké báje a pověsti zároveň jako metaforický „román a o životě v Čechách“, o českých zoufalstvích a nadějích. Právě v tomto archetypickém pojetí antické látky zřejmě spočívá její trvalý úspěch, nejedná se totiž jen o převyprávění antických mýtů, nýbrž komplexní svědectví o lidském životě a charakteru, srozumitelné v každé době a ve všech jazycích, do nichž kniha byla přeložena (kupř. ve Francii dosáhla kolem 25 vydání a stala se školní četbou). I u nás se kniha od prvního vydání v roce 1958, dočkala více než 15 vydání a od té doby oslovila několik generací čtenářů.... celý text

danuska
11.01.2013 4 z 5

Spomienka na detstvo.

Kate.S
28.12.2012 4 z 5

Pověsti i příběhy se vždycky dobře čtou a jsou srozumitelné. Tuto knihu mám moc ráda.

čohynka
11.12.2012 5 z 5

Úžasná knížka, ke které se ráda vracím..

Zmiu
19.11.2012 5 z 5

Na téhle knize, s krásnými ilustracemi od V. Fialy jsem vyrostla, a příběhy jsem znala skoro nazpaměť. Obrázku Medusy jsem se moc bála. :-)

Danafantom
10.11.2012

V dětství mě to nic neříkalo, tak jsem to zkusila teď, v pokročilé dospělosti, a zase nic. Nevím, zda je to bájema nebo Petiškou, ale nějak to pro mě postrádá smysl.

tygrilady
28.10.2012 5 z 5

Moje nejoblíbenější povinná četba :-) Mám ji velice ráda!

RimmerCZ
25.09.2012 4 z 5

Moc pěkné. Řecké pověsti mám rád, jen mě štve že když jsem knihu dočetl a podívám se na obsah, tak si u většiny jmen pověstí nedokázu vybavit jejich děj. Ta jména se mi prostě pletou, ale to je chyba ve mě a ne v knize:-)
Jediné, co mě trochu štvalo bylo autorovo přecházení z minulého do přítomného času uprostřed vyprávění a to bez jakéhokoli důvodu.

princesse
25.06.2012 5 z 5

Úžasná kniha, četla jsem už jako dítě a v dospělosti znovu. Krásná kniha. Alespoň jednou za život by si ji měl přečíst každý. Doporučuji všem.

Alexxandra
06.06.2012 5 z 5

Povinná četba avšak very very good:D

DiscworldFan
05.06.2012 5 z 5

Miluji tuto knihu, miluji, miluji, miluji! Mám ráda historii, starověk a magii. A když se dají tyto tři věci dohromady, tak z toho může vzniknout něco úžasného, přesně jako tato kniha. I přesto, že jsem to měla jako povinnou četbu na základní škole a někdy to může vést k tomu, že to tu knihu znechutí, tady to tak není. Jsem opravdu ráda že jsem si ji tenkrát musela koupit, jinak bych se k ní dostala až za delší dobu, což by byla škoda.

Dorothea
04.04.2012

Božské.

Kituna
18.02.2012

nic moc .. vubec zadne uchvaceni ...

Mikiem
09.02.2012 5 z 5

Měli jsme to ve škole povinné ale dobré:o)

ewisek22
18.01.2012 5 z 5

Zbožňuju řeckou mytologii, takže pro mě jedna z knížek, která bude navždy v mém srdci a mysli:)))

fransi
30.10.2011

Tuto knihu bych asi nikdy nečetla kdyby jsme ji neměli jako povinnou, ale musím říct, že stála za to. Daidalos a Ikaros - už se mi zdálo, že létám :D

Tuffy
02.10.2011 4 z 5

Kniha se mi líbila, protože příběhy nenudily, skrývají v sobě kousky historie a také se mnohé souvislosti přenesly do lidových úsloví (např. Achillova pata). Také oceňuji, že se báje zbytečně neprotahovaly, děj byl plynulý a text je nadčasový. Klasická povinná četba, které se nemusíte bát.

Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila

Domenica
03.03.2011 3 z 5

Dobré zpracování bájí pro děti. Dítě už nejsem a když jsem to četla, měla jsem dojem, že každou báji tak nějak odhrkal a rychle na další. Pro děti O.K., ale já si chci trochu užít děje...

Breburda
22.02.2011 4 z 5

Moc hezké zpracování řeckých bájí.

Mayanea
03.02.2011

Nemůžu knize upřít její často skloňované kvality. Ale mě prostě nebavila. Nechtělo se mi ji číst už před lety, když to četl každý a kolikrát to byla jejich první a poslední kniha v životě. Nechtělo se mi ji číst ani teď. Říkala jsem si, že aspoň každý den si přečtu jeden příběh, když už jsem to nebyla schopná číst najednou. Ale to taky nepomohlo. S pokorou a neúspěchem ji vracím do knihovny. Hodnocení se pozdržím, snad mi to odpustíte.