Starec a more

Starec a more
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131989/bmid_starec-a-more-30P-131989.jpg 4 6843 6843

Príbeh kubánskeho rybára Santiaga a jeho boja o obživu s neúprosným morom sa povznáša na podobenstvo o osude človeka, ktorý sa nikdy nevzdáva. Maximálna sústredenosť na najpodstatnejšie prvky dodáva monumentalitu jednoduchému príbehu, a ktorom autor pracoval s prestávkami od tridsiatych rokov. Po dlhých týždňoch neúspešného lovu Santiago natrafí na obrovskú rybu. Nasleduje vysiľujúci zápas, v ktorom napokon víťazí človek. Ryba je však priveľká, preto sa ju rybár pokúša dovliecť k brehu pripútanú k člnu. Kým sa mu to podarí, rybu už zožral žralok, takže len obrovská kostra je svedectvom mimoriadneho úlovku.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

The Old Man and the Sea, 1952

Čtenář112
08.01.2021 3 z 5

Hezká kniha, ale strašně na můj vkus zdlouhavý popis. Jsem ale rád, e jsem to četl.

Bethanee
05.01.2021 5 z 5

Hemingway považuji za génia především díky jeho schopnosti vložit množství myšlenek do mála slov a tím dát čtenáři prostor k přemýšlení. Příběh je o samotě o přírodě, o síle vůle a pokoře, myslím že každý se v příběhu může najít. Knihu jsem četla, když jsem neměla vůbec tušení, o čem je, a tak efekt novely zapůsobil opravdu naplno.

Mirin1349
31.12.2020 3 z 5

Jednou za čas mě přepadne potřeba přečíst si nějakého klasika. Nutno podotknout, že Hemingway mi není sympatický z mnoha důvodů, nově i kvůli stylu psaní. Je to hodně popisné, pro mě nezáživné, chvílemi jsem myšlenkami utíkala jinam. Toto hodnocení dávám jen díky úctě k celé ztracené generaci.

Hani77
30.12.2020 4 z 5

Chtěla jsem dát 3*, protože popis toho, jak rybáře táhla ryba na moře, dlouhý cca 35 stránek mě opravdu vůbec nebavil. Ale díky dobrému začátku a ještě lepšímu konci dávám 4*.

HloupýHonza
28.12.2020 3 z 5

Ano, kniha jistou symboliku a myšlenky má, ale nejsou nějak komplikované, tudíž čtenář se nemusí ani zamýšlet a hned je mu v podstatě jasné, o co se zde jedná. Velmi přeceňovaná kniha, která si tak obrovský pozitivní ohlas nezaslouží..

Toledo
23.12.2020 4 z 5

Kniha jsem četla ještě jako školou povinná, ale dodnes mám na ní krásné vzpomínky a hodně mi toho v hlavě utkvělo.

Lac
15.12.2020 4 z 5

Uplavala, hvězda dolů, kdyby si stihl udělat selfíčko, tak hvězdu neztratil.

m.zirhut
11.12.2020 5 z 5

(audiokniha) Jednoduchý, ale silný příběh o strastiplné cestě k sebepoznání. Je až obdivuhodné, kolik v sobě tento prostý stařík má odhodlání, pokory a lidskosti - prostě krása.

kikidok
11.12.2020 5 z 5

Příběh z pro mě nepochopitelného a neuchopitelného světa (stařec stráví několik dní na moři chytáním velké ryby, vystavuje se všelijakým nebezpečím). Obdivuhodný příběh o vytrvalosti, trpělivosti a lidském bohatstvím. Mám možná jen jedno doplnění. Autor tvrdí, že jediné mladé na starci jsou jeho oči barvy moře. Já s ním nesouhlasím. Myslím si, že i jeho duše.

Kontryhelka
02.12.2020 2 z 5

Kniha mně nijak nezaujala. Přečteno jen jednou jako povinná četba.

Petzar
28.11.2020

hezká kniha. Sice mi to přišlo až příliš zdlouhavé a místy se mluvilo stále dokola o tom samém, ale skvělá je myšlenka. Když se člověk nevzdá, může dokázat neuvěřitelné věci. Tato kniha má i mnoho dalších myšlenek (jako př: příroda, staří...), nad kterými je fajn se zamyslet.

Honziin
23.11.2020 4 z 5

Kniha kterou jsem si vybral k maturitní četbě. Četla se velmi dobře, a přečtená byla rychle. Plavbu starce po moři jsem si užil, přál jsem mu úlovek, a fandil mu při boji se žraloky. Kniha pro příjemné pohodové čtení.

Renatka11
14.11.2020 4 z 5

Krásný příběh o úžasném člověku a nádherné rybě, který se mi i přes svou útlost ale nečetl úplně snadno. Obdivovala jsem starcovu moudrost, vůli, pokoru a odvahu. Jsem moc rada, že jsem se ke knížce konečně dostala, a těším se na dalšího Hemingwaye.

misatrix
14.11.2020 2 z 5

Tato kniha mi přijde velice přeceňována. Chápu, ze ma odrážet houževnatost, nezdolnost a viru. Presto mi přijde, ze existuje mnoho knih, které by si zaslouzily byt zahrnuty do povinné četby vic, než tato kniha.

GeRaltzRiVie01
17.10.2020 5 z 5

Nechápu proč v tom každý hledá nějaký skrytý význam nebo velkou myšlenku. Já si užil i samotný souboj starce s obří majestátní rybou a hordou krvelačných žraloků. Konec taky nebyl marný - děda neodešel jako chudák, kterého opustilo štěstí, ale jako Rybář, co chytil tu největší rybu. Ne všechno musí mít nějaký skrytý filozofický podtext.

PetrCepek
05.10.2020 5 z 5

Tohle se nikdy neomrzí.

ViktorieMars
05.10.2020 3 z 5

Zajímavě napsaná klasika. Na maturitní četbu je to super.

Terezka05
04.10.2020 4 z 5

Ze začátku se kniha četla sama. Později kdy Santiago vyplul na moře mi to už přišlo zdlouhavé a mírně nudné, ale i přesto to mělo svou napínavost. Kniha ve mě zanechala pěkný dojem.

renca9071
26.09.2020

Klasika mého i světově oblíbeného autora. Hemingway v této knize používá jazyk (v originále i v překladu), který se tak krásně čte. Docela i napínavý boj mezi odhodlaným starcem jít si za svým (chytit velkého marlína) a přírodními živly (mořem a větrem, ...) a rybou, která se za každou cenu nechce nechat chytit. Poutavý příběh starce, který se natolik snaží a jehož snaha trvá neuvěřitelných 80 dní, kterému fandí snad každý čtenář, aby vytrvalého a obrovského marlína ulovil. Bohužel je smutné, že po tak dlouhém snažení a odhodlání má stařec na konci smůlu. V té chvíli mi ho je líto. Klasická kniha, kterou by měl znát (min. ze školy) snad každý, a pokud ne, tak vřele DOPORUČUJI přečíst.

PetraBery
13.09.2020 5 z 5

Klasika čtená po více jak dvaceti letech. A stejně jako tenkrát, jsem i teď uchváceně četla souboj starého muže s jeho životní rybou. Ač krátký příběh, tak naprosto lidský, silný a výborně napsaný.