Starec a more

Starec a more
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323089/bmid_starec-a-more-ivT-323089.jpg 4 6717 6717

Príbeh kubánskeho rybára Santiaga a jeho boja o obživu s neúprosným morom sa povznáša na podobenstvo o osude človeka, ktorý sa nikdy nevzdáva. Maximálna sústredenosť na najpodstatnejšie prvky dodáva monumentalitu jednoduchému príbehu, a ktorom autor pracoval s prestávkami od tridsiatych rokov. Po dlhých týždňoch neúspešného lovu Santiago natrafí na obrovskú rybu. Nasleduje vysiľujúci zápas, v ktorom napokon víťazí človek. Ryba je však priveľká, preto sa ju rybár pokúša dovliecť k brehu pripútanú k člnu. Kým sa mu to podarí, rybu už zožral žralok, takže len obrovská kostra je svedectvom mimoriadneho úlovku.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry

The Old Man and the Sea, 1952

jachymkos
17.06.2020 3 z 5

Knížku jsem četl jako přípravu k maturitě a bohužel mě moc neoslovila. Nemůžu jí upírat, že je v ní spousta hlubších myšlenek, vyžaduje ale po čtenáři, aby se na ní při čtení hodně soustředil, a to mi dělalo problém.

MarekN.
16.06.2020

Kniha po čtenáři vyžaduje zamyšlení se, hledání skrytých významů a myšlenek, jinak hrozí, že se pro něj stane nudnou záležitostí, kterou chce mít jako povinnou četbu co nejdříve z krku.
Všemi deseti můžu doporučit zpracování audioknihy, kterou fantasticky čte Ladislav Mrkvička.

SLD
16.06.2020 3 z 5

Dobrá krátká kniha, vypráví o rybáři, kde se ukazuje vztah k přírodě a velká vytrvalost zkušeného rybáře.

Bartys25
15.06.2020 5 z 5

Skvělé Hemingwayovo dílo. Čte se jedním dechem a přináší mnoho napětí a zajímavých životním myšlenek.

Veronika568
15.06.2020 1 z 5

Knihu jsem přečetla, protože ji chci mít u maturity, ale nijak mě neoslovila. Je poměrně krátká, nepřišla mi moc složitá a příběh je docela pěkný. Po hlubším zamyslení mi přišla zajímavější, ale nic co bych si přečetla znovu.

Marty13
15.06.2020 2 z 5

Ok, pointa je zajímavá. Zbytek je ale nuda, nuda a nuda. Možná časem docením její kvality, ale v rámci povinné četby mě opravdu nezaujala.

Evaho73
12.06.2020 5 z 5

"Človeka je možno zničit, ale nie poraziť."
Asi tento citát mi najviac vystihuje podstatu príbehu.
Osobne však oceňujem krásny a dojemný vzťah chlapca k starcovi, kde jednoduchosť príbehu priam zdôrazňuje ako si jeden druhému vzájomne prospievali. Chlapec čerpal múdrosti a skúsenosti starca, ktoré mu oplácal svojou príkladnou starostlivosťou a to by mala byť prirodzená, žiaľ dnes už veľmi výnimočná, súčasť života.
Úcta a pomoc starším je pre mňa azda to najkrajšie nadčasové posolstvo, ktoré kniha okrem iných dokáže odovzdať.

anca_s
02.06.2020 4 z 5

Krásné. O lidské vůli, odhodlanosti a boji do posledního dechu. Mnohdy knížky, u kterých to nečekáte, vás dostanou.

m_martina
02.06.2020 4 z 5

Knihu jsem četla před dávnými lety v rámci povinné četby. A poměrně se mi líbila, přestože si myslím, že autor má i lepší knihy.

rozina351
26.05.2020 5 z 5

Jedním slovem WOW! Skláním se před autorem, který zde vyjádřil úžasnou sílu lidství.

pige
18.05.2020 4 z 5

Život je složitý, proto je dobré se učit od nejlepších. Někdo pochopí, někdo nikdy.

Lze číst i jako prvnoplanový příběh bez hlubšího zamyšlení.
Stručné a výstižné. Příběhu nic nechybí.

floribar
17.05.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila. Považuji ji za poměrně poutavou (přečetla jsem ji rychle). Obsahuje jasný, jednoduchý, ale přitom zajímavý příběh.

kurama45
13.05.2020 5 z 5

Metafora života na 112 stranách. Nádherný príbeh o rybárovi, ktorý mal v sebe Narutovu nezlomnosť a múdrosť staroby.

Gabriela143
13.05.2020 5 z 5

Po tejto knihe som siahla po x rokoch. Nádherný a zároveň smutný príbeh človeka.

koepster
29.04.2020 4 z 5

Musím říci, že ještě nikdy jsem s hlavní postavou necítil tolik, jako při čtení tohoto příběhu. Jak žraloci kousek po kousku okrádali chudého starce o cenný úlovek, na který se tak moc nadřel, bylo neskutečně frustrující a nikdy bych si nepomyslel, že by mi nějaké knižní postavy dokázalo být tak líto.

Jeár13
25.04.2020 5 z 5

Tehdy povinná maturitní četba ale překvapivě krásný příběh, konec není úplně happy úplně jako pohádka, ale život taky není jen o pohádkách. Kniha se skvěle četla, člověk by neřekl, že za tak malou a krátkou knížkou dokáže být veliký a napínavý příběh.

Monika1717
19.04.2020 5 z 5

Starého rybáře mi bylo moc líto. Čekala jsem na zázrak, na to, že mu někdo nebo něco pomůže a žraloky zažene. Nestalo se tak. Útlá knížečka, kterou má snad každý ve své knihovně.

anez66
09.04.2020 5 z 5

Nádherný a smutný příběh.

helusa2
25.03.2020 5 z 5

Příběh, který mi skutečně připomínal širé moře - hluboký, zdánlivě klidný, pod povrchem se však dělo mnohé... Dýchala na mě zvláštní nostalgie, moudrost věků... Všechno zní pateticky, ale zkrátka - bylo to tam ;-)

tereza2787
21.03.2020 4 z 5

Jedná se o první knížku, kterou jsem přečetla k maturitě a jsem vážně ráda že to byla právě tahle kniha. Čtení mě moc bavilo. Odnesla jsem si z knihy hodně myšlenek a poznatků. A je stoprocentní, že se ke knize zase brzy vrátím.