Staroměstská exekuce
Josef Petráň
Známý historik líčí průběh popravy 27 českých pánů na pražském Staroměstském náměstí r. 1621 a provádí i rekonstrukci stěžejních událostí, které k ní vedly, včetně stavovské defenestrace. Současně seznamuje se strukturou správy říše a Království českého i s tehdejšími politickými reprezentanty a spiklenci. Je umožněno nejen shlédnout zjevné děje, ale také nahlédnout do zákulisních machinací, kterými byly pozměňovány osudy zúčastněných.... celý text
Dobře zpracovaná knížka za období 1618-1621. Jak již bylo řečeno, díky hodně informacím se v tom člověk ztrácí.
Úžasné dílo. Krásné citace z dobých výpovědí jednotlivých aktérů- za každým z Pánů byl nějaký příběh. P S: Na Paní Polyxenu z Lobkowicz si v té době nedovolil nikdo ani čárečkou křiknouti. Dávám 90%.
Kvalitní dílo, které je nadupané informacemi, citacemi z dobových úředních listin, korespondencí účastníků defenestrace, doplněné dobovými rytinami zobrazujícími exekuci. Styl psaní mě vtáhnul do popisovaných událostí. Doporučuji.
Na odbornou knihu je to psaný fakt zajímavý stylem, ale je to tak nadupaný informacemi, že se to skoro nedá číst
Velmi poutavé a čtivé dílko stavící exekuci a "české" pány do úplně jiného světla, než v jakém jsou obvykle prezentováni. Doporučuji všem:)
17. století Habsburkové popravy exekuce české dějiny stavovské povstání 1618-1620
1972 | Staroměstská exekuce |
1985 | Dějiny hmotné kultury I. 1,2 |
2000 | Rolník v evropské tradiční kultuře |
1985 | Pozdně gotické umění v Čechách |
1997 | Dějiny hmotné kultury II 1,2, |
Perfektní zpracování části naší historie.