Šťastnou cestu, Octavie!

Šťastnou cestu, Octavie!
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40729/bmid_stastnou-cestu-octavie-aCX-40729.png 3 2 2

jager
26.07.2024 2 z 5

Ona tahle kniha je opravdu nefalšovaný populismus na druhou stranu je třeba dodat že v době jejího vydání to asi jinak nešlo, a to navíc když popisuje tehdejší Sovětský svaz. Některé popisky jsou však až přehnané: hned po přejetí hranic a prvním natankování se Octavia radostně rozjela po krásné rovné silnici a motor spokojeně vrněl díky kvalitnímu benzínu. Druhou věcí je popisování sovětského obyvatelstva, kdy řidič MHD si klidně zajede 20 km jen proto aby vám ukázal správnou cestu a cestující jsou v klidu a spokojeně se usmívají, protože řidič přece pomáhá cizincům z prahy. Pumpař se klidně nechá vzbudit o půlnoci a s úsměvem vám natankuje, zaplatit nechce jste přece Čechoslováci.
Toto všechno musíte brát s úsměvem, ale docela věřím že lidi co válkou opravdu prošli a poznali její hrůzy dokázali po válce na sebe být opravdu ohleduplnější a jeden druhému se snažil pomáhat což se dnes moc neděje i když výjimky se určitě najdou i dnes.

mial74
18.03.2022 3 z 5

Kniha popisuje cestu F. A. Elstnera a J. Fialy z Prahy po Sovětském Svazu - přes Bělorusko, Ukrajinu, Rusko do Gruzie a zpět v roce 1959, kterou absolvovali vozem Škoda Octavia.
Je psána z dnešního pohledu neuvěřitelně budovatelským stylem, až jsem ze začátku nabyl podezření, že to má být parodie na ty budovatelské knihy.
Elstnerův styl vypravování je místy nesouvislý, občas přeskočí v ději, jako by mu chyběla stránka v deníku.
Kouzlo (ne)chtěného - ve Smolensku potkali dva Rusy, kteří nás osvobozovali ve 2. světové válce - citát: "Michail Petrovič a Petr Michajlovič ještě vzpomínají na májové dny v Praze 1945; přijeli by znova, kdyby bylo třeba, jako tenkrát... Jen zavolat."
Kniha se ale dá číst také jako dokument doby a je v ní mnoho obrázků pořízených po cestě, které zachycují, co už dnes neuvidíte.

Patton
23.10.2011

Nečetl jsem to celé ale připadalo mi to jak reklama na SSSR kde je upný ráj na zemi.