Šťastný domov
Jaroslav Hašek
„Chceš se zbláznit? ! Čti Šťastný domov! “ Tak by mohl znít reklamní slogan k jedné z delších povídek Jaroslava Haška. Je to příběh muže, který se ožení s půvabnou a milou dívkou, ovšem vášnivou čtenářkou časopisu Šťastný domov. „Šťastný domov přináší domovům štěstí!“ volá hlavní hrdina v závěru. Dospěl k tomu složitou cestou, lemovanou domácí strojní výrobou párátek, tácem, ukutěným jeho manželkou z klavíru, za tím účelem zakoupeného, léčením bezvědomí v sudu, neboť „výpary z kyselého zelí brání mdlobě“. Na první pohled je Haškova povídka pouze skvělou satirou (dodnes aktuální) na nejrůznější mediální Paty a Maty, kteří čtenářům dávají všelijaké praktické i „praktické“ rady. Ovšem Haškův humor ve Šťastném domově obsahuje prvky absurdity, jež se v umění programově objevují až mnohem později. A to absurdity mazaně (u Haška se nesluší říci rafinovaně) propojené s prvky zdánlivě všedního života.... celý text
Úsměvná, středně dlouhá, kravinka, která dokáže kvalitně rozesmát. A to i nahlas! O samovarném přístroji Nurzo se mi bude zdát ještě hodně dlouho...
Jednohubka sebevědomého a zručného s(e)pisovatele, která někoho pobaví a někdo jiný jí na chuť nepřijde. Já jsem se bavila.
Skvělá četba, smál jsem se od začátku do konce, až možná spolucestující ve vlaku zvažovali telefonát do ústavu. Hašek je prostě genius. A ti, co to berou jako přitažené za vlasy, musíte k tomu přistupovat trochu (víc) s nadsázkou :)
Šťastný domov nejsou pouze prvky absurdity. Je to absurdita sama! Někteří tvrdí, že se u čtení smáli. Já si jen říkala: "Zbláznil se během psaní, nebo už předtím?" Tohle pro mě asi nebude. Ráda si přečtu i fantasy, kde reálného není nic, ale tohle, je asi vážně na mě moc.
Oceňuji ilustrace a předem říkám, že kdybych knihu nenašla v levných knihách za pár korun, za plnou cenu bych ji domů nepřinesla.
Je to sice otřepaná fráze, ale prostě mi jako nejpřesnější sdělení pocitů z knížky připadá použití hesla:"Nebyl to můj šálek kávy". Hlavní myšlenka knihy byla fajn, ale provedení bylo až moc přitažené za vlasy.
Přečíst Šťastný domov jsem zvládl za hodinu a čtvrt, ovšem do této doby se počítají přestávky na uklidnění se ze salv smíchu, které mě stíhaly bezmála na každé stránce a čtení nejvtipnějších pasáží příbuzným. Nicméně tato útlá knížka je stále velmi aktuální, což lze vidět na každém kroku. Tuto knížku jsem si vybral jako oddech po Uražených a ponížených a nesáhl jsem vedle. A za tento skvost jsem vynaložil v Levných knihách pouhých 29,-Kč...
Včera večer jsem přečetl knížku Šťastný domov od klasika Jar. Haška. Vydal to Vyšehrad před asi měsícem. A smál jsme se, že jsem z postele málem padal. Vynikající satira na život podle časopisů pro hospodyňky a manželky, které chtějí být nejlepší na světa.
Velmi oceňuji audioknihu namluvenou V.Vydrou nejml. Troufám si říci, že posunula tento titul na nový level. Jinak je velmi zdařile napsaná a zařazuji ji do svých oblíbených. Tento humor je přesně má nota.