Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek)
Oscar Wilde
"Šťastný princ a jiné pohádky", které spatřily světlo světa téměř před sto lety, představují trvalé hodnoty v díle anglického básníka a dramatika irského původu Oscara Wilda. "Wildovy pohádky," jak poznamenává v doslovu k českému vydání v roce 1959 Arnošt Vaněček, "nejsou odvozeny z lidových pramenů, ale jsou tvorbou výlučně literární, stejně umělou jako jeho básně, povídky i eseje a hry. V jeho pohádkách nevítězí vždycky dobro a ani zlo není pokaždé ve své skutečné podobě potrestáno. Je však vždy souzeno autorovým jemným výsměchem a ironií." Pozorný čtenář pozná, že autor oceňuje nejvyšší lidské hodnoty , že stojí za svými hrdiny, i když je často nechává prohrát. Vždyť i on sám boj s pokryteckou morálkou své doby prohrál. Pro svou morální čistotu a vytříbenou básnickou hodnotu mají pohádky Oscara Wilda pevné místo v naší překladové literatuře. Předkládáme je zkušeným a vyspělým čtenářům mladé generace... Pohádky: Šťastný princ, Slavík a růže, Sobecký obr, Oddaný přítel, Podivuhodná Raketa, Mladý král, Dítě hvězdy.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1985 , Albatros (ČR)Originální název:
Happy Prince and Other Stories
"Krása existovala už dlouho před rokem 1880, ale teprve pan Oscar Wilde ji uvedl do společnosti"
Nenacházím slova, kterýma bych vyjádřil své pocity po přečtení a tak se uchyluji k této větě, kterou sem přečetl na začátku těchto neskutečně citlivě napsaných pohádek, a která aspoň částečně popisuje mé "rozbředlé pocity". Literární extáze a speciální místo v mém srdci zaslouží Slavík a růže.
Když jsem četla tyhle pohádky, nejen že jsem jihla nad jejich krásou a brečela pro jejich hrdiny, ale taky jsem nemohla pochopit, jak mohl být Oskar Wilde tak nenáviděn církví a společností své doby! Protože v málokterých pohádkách člověk najde tolik etických otázekjako právě tady.
Dodnes jsem se nesetkal s jímavějšími a lidštějšími pohádkami. Sobecký obr spolehlivě uvede slzné kanálky do chodu :-))
Páni, to je teda něco. Skoro každá z těchto pohádek ve mě něco zanechala. Nádhera, nádhera. Oscar Wilde je skvělý spisovatel. Nejzajímavější byli vždy konce pohádky. Dočetla jsem a má ústa zůstala překvapením otevřená.
Od Wilde jsem toho přečetla poměrně dost, ale jako autor mě moc neoslovil. Přesto tyto pohádky se mi líbily převelice. V knize jich bylo jen pár, zato perla vedle perly. Každá byla jiná, přesto však v sobě nesla silné kouzlo a poselství.
Nejlepší věc co jsem od Wilda četl,ke které se stejně jako k jiné knize, která má v názvu Prince, vždycky rád vracím.Nádherně napsané příběhy (pohádky bych tomu snad ani neříkal,protože se rozhodně nepodobají klasickým pohádkám jak si je většina lidí představuje a osobně si myslím že to docení spíš dospělí než děti) s pesimistickým, byť celkem upřímným, pohledem na svět.Vřele doporučuji ....jen malé varování...šťastné konce tu rozhodně nečekejte a doporučil bych ke čtení přibrat i kapesník ;)
To je prostě nádhera, pro kterou se mi těžko hledají slova; hořkosladké "realistické" pohádky s hlubokým, přesto ne explicitním morálním poselstvím. nejvíce mě zaujaly: Oddaný přítel, Mladý král, Dítě hvězdy. Doporučuji všem "velkým dětem".
Jako dítě vůbec nebavila a když jsem se k ní po letech vrátila, tak stejně žádný velký zážitek....
Část díla
Hvězdné dítě / Dítě hvězdy / Hviezdne dieťa
1888
Jedinečná raketa / Pozoruhodná raketa / Podivuhodná rachejtle / Neobyčajná raketa / Výnimočná raketa
Mladý král / Mladý kráľ
Oddaný přítel / Věrný přítel / Oddaný priateľ
Slavík a růže / Slavice a růže / Slávik a ruža
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Wilde dokáže přes více než staletou propast sáhnout přímo do srdce. Skrze dobrotivého prince a věrného vlaštováčka... Pomocí příběhu o obětavém slavíkovi, který pro nevděčnou lásku položil svůj život... Díky sobeckému obrovi, kterému roztálo srdce nad upřímnou radostí dětí... a tak dále.
Krásně dojemné a smutné příběhy ukazují, jak hořkosladký může život být. Tajemný irský homosexuál to zkrátka se slovy umí :)