Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou
Štěpán Kozub , Zuzana Burešová
Můžete ho obdivovat, i nemít rádi. Stejně vás ale vždycky překvapí šíří svého talentu. Štěpán Kozub je nezaměnitelný v herectví, bezbřehý v humoru a osobitý v písních. Jaký ale je ve své samotě bez scénářů a kostýmů? Možná je v něm dítě, co si hraje a pořád nemá dost. Anebo v sobě má starou duši naplněnou po okraj zkušenostmi několika životů. A tohle všechno využívá ve své profesi, i ve vztahu k blízkým či vzdáleným lidem. Klame tělem, ale ve své výpovědi je otevřený. Mluví o drásavé šikaně, která se mu občas připomíná. O tatínkovi, jehož předčasný odchod nepřebolel, i profesi, jíž se zcela odevzdává. Stále má energii hledat, překonávat a zůstává přitom pokorný ke všemu, co od života dostal. Už kvůli tomu je inspirující být na cestě s ním.... celý text
Moc hezky napsaná a odvyprávěná kniha, pohladila po duši. I když je smutná a protože mi taky hodně brzy umřel tatka,tak se do ní dokážu vcítit. Lidé by si někdy měli uvědomit,že i ti herci,co hrají většinou vtipné a komické postavy,nemusí tak žít vlastní život. Stěpánovi fandím a přeji mu,aby našel své místo a byl v životě štastný tak,jak chce jen a jen on sám. Je silná osobnost a má ještě co ukázat.
Kniha rozhovorů Zuzany Burešové se Štěpánem Kozubem mě velmi překvapila.
Knížka určitě změnila můj pohled na jeho herectví. Již v něm nevidím toho "šaška", který jde často až do extrémů. Naopak, je to herec, který své povolání miluje, vše dělá naplno a nebojí se výzev. Je si vědom toho, jaké karty mu život rozdal a umí s nimi dobře hrát. Když se pro něco rozhodne, jde za tím. Dobře ví, že "Reprízy se odehrávají jenom na divadle, v životě tomu tak není".
Musím říct, že mě kniha, vlastně sám Štěpán Kozub překvapil. Vlastně jsem nevěděla, že zpívá. A jak krásně. A ty texty. Děkuji za tuto knihu.
Kniha nabízí jiný pohled na Štěpána jaký člověk nezná když kolikrát jen ze sebe dělá šaška. Kniha se líbila sice jsem chtěl vědět víc o jeho rozchodu s manželkou ale tohle nechal zamčeno v sobě na jindy. Za mě je Kniha 4,5 hvězdy ale to tu nejde dát tak dávám plný počet.
Krbík dočten. první půlku jsem prořvala, druhou jsem řvala taky ale smíchy. Zvlášť oceňuju vtipy o Brně. Každá reklama je fajn, jen když se o nás mluví. teď už vím, že to autor nemyslí zle.
Kniha mě zasáhla. Opravdu hodně. Nevím, zda je to tím, že jsme s panem Kozubem vrstevníci, nebo zda je to tím, že pocházím ze stejného rodného města nebo kombinace obojího. Ale dala mi podněty k zamyšlení (to, když měl pan Kozub jiný názor na život, než já), zajímavé informace k herectví (byť
herečkou nejsem a nikdy nebudu) a mile strávený čas s velmi čtivou knihou.
Děkuji za to, že tato kniha byla vydaná. Stálo to za to a lepítka, které mám olepítkované zajímavé názory, mluví za vše. Nikdy jsem jich tolik v jedné knize nepoužila jako zde.
Autorka se zaměřuje nejen na Kozubovu kariéru a jeho výjimečný talent, ale také na jeho osobní život, čímž čtenář odhalí i jeho zranitelnost a vnitřní boje, jako jsou vzpomínky na šikanu nebo bolestivá ztráta otce. Kniha se nebojí jít do hloubky a nabídnout osobní zpovědi, které Štěpána ukazují nejen jako umělce, ale i jako člověka, který stále hledá rovnováhu mezi svou profesí a osobním životem. Navzdory své úspěšné kariéře, díky které je pro mnohé inspirací, zůstává velmi skromný.
Nebylo to špatné, ale zamrzelo mě po koupi, že je kniha vedena formou rozhovoru. To strašně unavuje.
Štěpán Kozub: Jedněmi milován,druhými nenáviděn.
Komik, herec, zpěvák, režisér....
Kniha mapující skutečný život Štěpána Kozuba - jeho dětství, šikanu, sny,divadelní kariéru,osobní život...
Chvíli brečíte smíchy a chvíli smutkem.....
Štěpána mám ráda od doby, co se objevil na české scéně. Jeho humor mě baví a je mi blízký. Kniha se četla lehce, bavila mě a měla jsem ji přečtenou během dvou dnů.
Moc přeji Štěpánovi úspěch a doufám, že nás svým přirozeným humorem bude bavit ještě hodně dlouho.
Moc krásné, byť docela smutné, čtení. Štěpána znám ze Tří tygrů, a i když jsem v nějakém rozhovoru kdysi četla, že ve skutečnosti je docela introvertní a uzavřený typ, nějak mi to k jeho komické personě nešlo. V této knize se poprvé ukazuje takový jaký je. Čekala jsem komika, pro kterého není žádné téma nekorektní, ale místo něj jsem potkala poměrně smutného, inspirativního a po všech stránkách příjemného člověka s jizvami na duši.
Paní Burešová rozhovor mimochodem skvěle vedla. Právě její nenápadné otázky, které ale rozhovor vedly jasným směrem, a nevnucování se do Štěpánova vyprávění dělají z této knihy tak dobré čtení. Pokud jste skeptičtí k žánru knižního rozhovoru, jděte do něj a přesvědčte se sami, jak fajn je to. Minimálně v tomto případě. :-) Velké doporučení!
Štěpána jsem začal sledovat, tak jako většina z nás díky jeho tvorbě na YouTube za časů pandemie. Jeho humor mě zkrátka sedí. Časem jsem však začal zjišťovat, že není jen výborný komik, ale velmi talentovaný umělec, ať už jde o herectví, stan-up, hudbu atd… Je to zkrátka takový Ostravský umělecký chameleon.
Konečně však už ke knize. Jak už jsem zmínil, celá kniha je vedena jako jeden velký rozhovor pod taktovkou Zuzany Burešové. Byť je Štěpán mlád (28 let) zažil toho už mnoho. Jednak za to jistě může jeho povolání, kde cestuje za rolemi a diváky po celé republice, na druhou stranu jeho přesvědčení a zápal, kdy zkrátka nedokáže vysadit a musí tvořit. V poslední řadě, ale i smutné události, kterým musel čelit. V knize se dovídáme o šikaně, kterou zažil v mladém věku nebo také o předčasném odchodu jeho tatínka, který zřejmě nikdy nepřebolí.
Kniha nese podtitul – Klaun se zamáčknutou slzou. Při čtení jsem se několikrát přistihl, jak sám zamačkávám slzu. Kniha je místy velmi dojemná a Štěpánova slova častokrát krásná. Kniha nás donutí se několikrát zamyslet, jestli nebereme ty nejbližší jako samozřejmost.
Dovíme se o Štěpánově dospívání, studiu nebo bohaté kariéře. I když jsem si myslel, ho mám docela nakoukaného, kniha mě totálně vyvedla z omylu. Těch rolí a všeho je víc než jsem si dokázal představit. Nevadí, doženu to.
Pro fanoušky je kniha absolutní povinnost, na to vezměte jed. Dovolím si tvrdit, že zajímavá může být i pro všechny ostatní, kteří mají Štěpána Kozuba nějakým způsobem zaškatulkovaného, ať už jako vulgárního člověka nebo jakkoli jinak.
Kniha je sonda do Štěpánovi duše a jsem moc rád, že jsem směl nahlédnout. Určitě ve mně něco zanechá.
Doporučuji všem, kreří mají Štěpána a jeho tvorbu rádi, ale možná ještě víc těm, kteří ho haní aniž by ho znali. V této knize ho třeba trochu poznáte a změníte na něho svůj názor. Kniha je to velice upřímná a plná úžasných myšlenek. Bude vás nutit se zamyslet.
Zuzana Burešová v knize přináší zajímavý rozhovor se Štěpánem Kozubem, který poutavě zachycuje různé etapy jeho života – od dětství přes konzervatoř až po jeho úspěchy na divadelní i filmové scéně. Čtenáři nabízí autentičnost nejen z hlediska jeho kariéry, ale také náhled na jeho osobní růst a překážky, které musel překonat. Zvlášť mě zaujaly pasáže o jeho studiu a začátcích v herectví, které poskytují vhled do zákulisí divadelního a filmového světa. I když mě některé kapitoly méně bavily a úvodní tykání mezi Burešovou a Kozubem mi zpočátku připadalo neprofesionální, postupem času jsem si na to zvykla. Kniha je čím dál čtivější a ke konci je těžké ji odložit. Díky rozhovoru Kozub odhaluje vážnější stránku své osobnosti a získala jsem jasnější obraz o jeho skutečném já. Knihu doporučuji zejména těm, kteří se zajímají o divadlo, film či hledají inspirativní rozhovory, a je zvláště přínosná pro studenty konzervatoře. Celkově kniha splnila svůj účel a pomohla mi odlišit Kozuba-herce od Kozuba-člověka, za což vděčím Zuzaně Burešové.
Kniha je psaná formou rozhovoru (a to mám ráda pro větší autenticitu) a je velice čtivá. Po přečtení se o panu Kozubovi dozvíte spoustu informací, odhaluje se zde zcela - od svých zážitků z dětství, z rodinného života, ze školských i studentských let, z postupné cesty k hereckým i hudebním úspěchům. Netušila jsem, jaké šikaně býval vystaven a jak nelehkou cestou musel projít, aby mohl dělat to, v čem tak vyniká a co má tolik rád. Obdivuji jeho nezdolnou píli, vytrvalost, pracovitost, odhodlání (ač jak sám uznává, jde mnohdy až na dřeň se svými silami, časem a energií). Přišlo mi, že se stále snaží nalézt jistou harmonii ve svém pracovním i vnitřním životě, ač se mu to mnohdy spíše nedaří. Otevřeně hovoří i o smrti svého tatínka a nevyrovnání se s jeho ztrátou a odchodem. Pan Kozub je pro mě člověk, který ví, co od života chce, který má své úspěchy poctivě vydřené a který to má ve své hlavě srovnané. Ač jej mám raději jako herce a hudebníka (jako komika méně), je bezesporu velmi talentovaný. Jsem ráda za tuto knihu a rozhodně doporučuji k přečtení.