Štěstí jiskří jako sníh

Štěstí jiskří jako sníh
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552931/bmid_stesti-jiskri-jako-snih.jpg 4 48 48

Konec roku, se vším tím shonem a sněhem, nemá Madita zrovna v oblibě. Navíc má zimu spojenou s nepříjemnými vzpomínkami a je to pro ni nejtěžší období v roce. Nejraději by usnula a probudila se až na jaře. Její neteř a malý synovec ji však nenechají propadat smutku. Děti Maditu přemluví, aby všichni společně sepsali, co by si přáli – protože kdy jindy než v tomto čase se přání mohou splnit? Madita tedy svěří papíru své touhy, jenže nemá tušení, že dopis neskončí v koši, kam ho zahodila, ale u člověka, který by udělal cokoli pro to, aby se začala zase usmívat.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Cosmopolis

Ein Wunsch im Winter, 2023

MAU256
předevčírem 3 z 5

Je to má první kniha od této autorky.

Vesnička, ve které se děj odehrává, musí být nejen v tomto období kouzelná. Obyvatelé k sobě mají prostě blíž. Líbilo se mi to jejich dopisování, díky kterému Madita zase opět začíná žít. Ale asi po dalších knihách autorky už nesáhnu. Věřím však, že své čtenářky si určitě najde.

jitka_dankova
30.12.2024 2.5 z 5

Kýčovitý posmutnělý příběh o tom, jak pomocí dopisů dostat 25 letou dívku ze zármutku po svém mrtvém příteli. Vkládala jsem do příběhu až přílišné naděje. Motiv dopisování mám velmi ráda a chtěla jsem si dopřát něco s vánoční atmosférou, ale toto se za mne teda zrovna moc nepovedlo. Hlavní kámen úrazu je asi v er-formě, kterou je příběh psaný. Neustále opakující se Emil tohle a Emil támto a Madita tohle a Madita támto mne do příběhu zrovna moc nevtáhlo. A do pocitů osob už vůbec ne. Jo, příběh to měl být srdceryvný a rady, jak zpracovat zármutek tam jsou hezké, ale autorka nás způsobem, kterým to napsala, nenechala přijít k postavám blíž. A nemůžu si pomoct, ale styl psaní dopisů mi přišel těžko uvěřitelný a postava hezoučkého učitele z mateřské školky mi přišla už poněkud hodně kýčovitá a přeslazená (chlap v mateřské školce na malé vesničce fakt moc typický není). To už mi přijdou víc uvěřitelné všechny ty fantasy knížky, co čtu, než toto. A navíc jsem měla pocit, že v Německu (děj se odehrává v přehnaně malebné horské vesničce v Německu) se píše dopis pro Christkind nebo Weihnachtsman a ne pro Santa Klause. Myslím, že po dalších knihách autorky už nesáhnu. Ale věřím, že své čtenářky si najde, jen mně to prostě vůbec nevyhovovalo.

kristy.books
28.12.2024 3.5 z 5

Táto kniha ma na prvý pohľad zaujala svojou zimnou obálkou, jednoducho som jej nemohla odolať. Od autorky som už pár kníh čítala, takže som vedela, že píše také príjemné príbehy s nádychom romantiky. Štěstí jiskří jako sníh bol milý, no zároveň aj dosť smutný príbeh. Autorka tu totiž riešila jednu citlivú tému, ktorá dodala príbehu na emotívnosti.

Madita si posledné tri roky prechádzala náročným obdobím. Jej život sa z minúty na minútu otočil hore na nohami a ona sa s tým stále nevyrovnala. Obdobie Vianoc bolo pre ňu zvlášť ťažkým, pripomínalo jej, čo stratila. Pracovala v rodinnom obchode a bolo vidieť, že práca ju baví, mala cit pre miešanie chutí a vytváranie nových čajov. K srdcu mi prirástla aj jej malá neterka a synovec, ktorí príbehu dodali dávku rozkošnosti.

Emil bol veľký sympaťák, vyžaroval z neho taký pokoj, vedel dobre načúvať, poradiť a bol empatický. Ako vychovávateľ bol tiež skvelý, s deťmi mu to išlo naozaj dobre a všetky ho zbožňovali.

Romantická linka bola milá, títo dvaja okolo seba opatrne našľapovali, pomaly sa viac spoznávali a zbližovali. Neraz mi ich spoločné chvíle vyčarovali úsmev na tvári.

Príbeh sa odohrával v období adventu, nechýbali tu vianočné trhy, sneh, Santa Claus, sánkovačka, guľovačka, listy pre Ježiška, vianočné čaje a rôzne dobroty... jednoducho všetko, čo bolo potrebné k vytvoreniu príjemnej vianočnej atmosféry.

zuzi9
27.12.2024 5 z 5

Madita nemá ráda předvánoční období, protože ho má spojené se špatnými vzpomínkami, kdy její přítel měl nehodu a zemřel. I po třech letech se s tím pořád vyrovnává. S neteří a synovcem napíšou přání pro Santa Clause, a i když Madita svůj dopis vyhodí, dostane se k Emilovi, který se jí rozhodne pomoct vyrovnat se se smutkem.

Tohle byla tak nádherná vánoční a romantická knížka! Kapitoly jsou z pohledu Madity a Emila a já si je oba moc oblíbila. Autorka dokonale vykreslila pocity a emoce o vyrovnávání se se smrtí někoho blízkého, kterého opravdu milujete. A vždy je lepší sdílet svou bolest s někým dalším, kdo vám rozumí, protože sám něco podobného zažil.

I když jde o lehce smutný příběh, tak na vás dýchá vánoční atmosféra na každém kousku a chtěli byste se ocitnout v této malé horské vesničce. Ochutnat všechny vánoční dobroty, zajít na vánoční trhy a čajového obchodu, který má Thea, sestra Madity, a Madita tam míchá své čajové směsi. Já si zamilovala popis tvoření nových čajových příchutí, které vymyslela Madita.

Tuto knihu moc moc doporučuji!

Šánka
26.12.2024 5 z 5

Opravdu moc pěkný vánoční příběh, který se krásně hodí do tohoto svátečního období. Není nijak přeslazený, všeho je tam tak nějak přiměřeně, přitom působí hřejivě.
Autorka navodila tu předvánoční atmosféru malé horské vesničky, ve které se lidé znají, umí si pomáhat a tajemství nezůstanou dlouho tajemstvími. Samotná romantická linka je taková jemná a uvěřitelná, ty dopisy Santovi pohádkově dojemné.
Pokud máte náladu na pěknou vánoční knížku, zkuste ji, podle mne je to jeden z nejhezčích vánočních příběhů, jaké jsem četla. Třeba se i vám bude líbit.

Hvězdinka
25.12.2024 2.5 z 5

Na takovém místě bych chtěla být... Sníh, vánoční trhy ve vesnici, čajovna... Prostě vánoční pohádka pro dospělé.

Mandlevest
10.12.2024 5 z 5

Ještě že jsem si v knihovně půjčila ty vánoční romantiky dvě :-). Po tom prvním zklamání jsem se nebojácně pustila do druhé knihy a přesvědčila se, že i v tomto žánru se dají najít opravdu pěkné příběhy s vánoční atmosférou. Já si knihu tentokrát nemusela dávkovat a dala jí skoro na první dobrou. Začíná smutně a určitá nostalgie prochází celým vyprávěním, ale příběh je moc hezky a hlavně vkusně napsaný. Je plný naděje, rodinné pospolitosti, přátelství a také voní různými vánočními dobrotami a čajem, který hrdinka Madita s láskou připravuje. A dočkáme se i tajemného Santy, toho si určitě zamilujete jako já:-). Laskavý, dojemný příběh, který umí vzbudit emoce. Určitě doporučuji a hodnotím, v rámci žánru, maximem, nemůžu jinak :-). A od autorky si ještě něco přečtu, píše skvěle. A ta obálka:-), ta je stejně kouzelná jako příběh sám.

SBH
10.12.2024 4 z 5

(SPOILER) Milé, dojemné, kapku víc afektované, než bylo nutné. S romantickými příběhy zasazenými do období Vánoc mám neblahou zkušenost. Většinou jsou ještě praštěnější a hloupější, než ty odehrávající se v jiných částech roku. Autorky si zřejmě představují, že stačí do oken navěšet barevná světýlka, hrdinům do rukou vložit svařené víno, ideálně krajinu posypat sněhem, a úspěch je zaručen.
Kniha mě upoutala něžnou a vkusnou obálkou a uvnitř jsem překvapivě našla odpovídající obsah. Vztah Madity a Viktora v první kapitole mi přišel až příliš křečovitý, ovšem poté došlo ke strašné tragédii a příběh nabral nečekaný směr.
Dějovou linku chválím. Ano, dostala jsem tajnou identitu jednoho z hrdinů, vztah vybudovaný na základě dopisů, několik omylů, ovšem všechno působilo uvěřitelně, logicky, navíc nedorozumění byla vyřešena přirozeně a smysluplně, to je za mě největším plusem díla. Opravdu se mi líbila čajovna hlavní hrdinky.
V těch blikajících žárovičkách, zpěvu koled a vůni čaje se skrývala brutální nálož emocí. Třetinu knihy jsem proslzela, naštěstí víc dojetím než smutkem. Hlavní hrdinové jsou sympaticky vtipní a rozumní, dialogy se mi líbily.
Jediné, co musím vytknout a kvůli čemu ubírám jednu hvězdu, jsou charaktery postav. Autorka jim určitě vdechla život a zajistila jim hloubku. Bohužel byli ale všichni stejní, a sice milí, laskaví, srdeční. Ani jeden sobec, pomlouvačná drbna, chamtivec či zákeřný kariérista. To mi k životu na vesnici nesedí, nebo přesněji k životu vůbec. Bylo příjemné, že sok hlavního hrdiny byl atraktivní, nicméně aspoň jednoho zlouna/zlounku bych uvítala.
Celkově se ale jedná o špici v daném typu literatury. Vánoční atmosféru kniha zachytila báječně, nad Maditiným osudem jsem si pobrečela, chování hrdinů mělo logiku, text byl čtivý a zábavný. Rozhodně doporučuji.

intelektuálka
09.12.2024 4 z 5

Toto je to pravé čtení pro adventní čas ....

V malé vesničce jiskří sníh, jsou tu vánoční trhy, voní tu svařené víno, punč ....
A také je zde recept na čaj Santa - navazující tu pravou atmosféru ....

Ovšem se tady promítá i vzpomínání na ty, kteří nejsou s námi ....

Obklopeni láskou rodiny i přátel můžete najít nové cesty .... a že v tom má prsty i Santa Claus .... to je přece jasné ....

Doporučím.

Mermaida
08.12.2024 4.5 z 5

Ze začátku byla kniha velmi smutná - ostatně svým způsobem byla smutná stále, ale během čtení můžeme pozorovat a z ubíhajících stránek vnímat tu naději, kterou v sobě příběh nese. Bylo to krásně zpracované téma, které se četlo s lehkostí, přestože je v příběhu po celou dobu obsažená smutná linka. Ale je v ní i porozumění, které z knihy sálá skoro stejně intenzivně, jako prostředí vánoční atmosféry, ve kterém se děj odehrává. Jedná se opravdu o velmi příjemné a dojímavé čtení se samými sympatickými postavami, díky nimž bylo hezké sledovat Madity kroky "k uzdravení".
Opravdu hezké a poutavě napsané - rozhodně doporučuji. :-)

Knižní střípky
04.12.2024 4.5 z 5

Moc hezké počteníčko to bylo, plné sympatických postav, krásného prostředí, vánoční atmosféry, rodinné soudržnosti, sesterské lásky. Sledovat Maditu, jak pomalu po krůčcích začíná opouštět svou ulitu, do které se schovala před okolním světem a uvědomuje si, že má i ona právo na štěstí a třeba i lásku, bylo velmi osvěžující čtení. Prakticky po celou dobu čtení jsem měla na tváři takový ten blboučký úsměv plný dojetí a radosti. Ano, toto byla moc hezká vánoční knížka.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

bookcase
28.11.2024 5 z 5

Krásný, pohodový, hodně vánoční příběh s přesahem. Každá další knížka autorky je o fous lepší než předchozí. Paráda.

Jenny3
22.11.2024 5 z 5

Tohle je tak krásně napsaný příběh. Nic mi tam nechybělo ani nepřebývalo. Prostě vás to pohladí po duši. Mám pocit, že autorka roste s každou další knihou a moc se těším, co nás čeká příště.

Ivuska.09
21.11.2024 5 z 5

Podle mě jde o nejlepší díl celé série. Překonávání ztráty milovaného člověka, v pozadí rozvíjející se romantická linka a krásná vánoční atmosféra. Zkrátka ideální čtení v období adventu!

Medvědářka
19.11.2024 5 z 5

Tuhle knihu mám přečtenou už asi měsíc a stále na ní občas myslím. Knihy téhle autorky jsou vždy příjemné na čtení a i na kochání se obálkou díky Nakladatelství COSMOPOLIS Nakladatelský dům GRADA.
Štěstí jiskří jako sníh je ale trochu jiná. Ano, máme tu romantickou linku, ale skrývá se v ní víc než si možná na první pohled uvědomíme.
Je konec roku a blíží se ten nejúžasnější čas plný kouzel a splněných přání. Jenže ne všichni si ho užívají. Madita by si nejraději zalezla do tepla své postele pod deku a vylezla z pod ní, až když je po všem. Nemá na tenhle čas hezké vzpomínky, ale bolest jí svírá tělo už delší čas. Když ji tedy děti přemluví, aby i ona napsala dopis pro Santu, netváří se na to nijak vesele, ale nakonec ho napíše. Co když se přeci jen přání mohou plnit? A dostane se dopis opravdu k Santovi, nebo nakonec skončí v koši?
Pauline Maiová není mezi čtenáři neznámá. Už její předchozí knihy dokázali, že umí psát a vytvořit pohodu. Při tomhle příběhu jsem měla ale pocit, že se do něj snaží dát i něco víc. Něco ze sebe a svých pocitů, kdy nebyli nejveselejší, ale tohle vypsání na papír pomohlo se od toho aspoň trochu odpoutat. Nejednou jsem si při čtení vzpomněla na jinou německou autorku, která se takto vypsala z bolesti hned ve třech knihách, které jí u nás vyšli. ( Nevydala knihy u Grady a tak ji tu zmiňovat přímo nebudu )
Vraťme se ale k samotné knize. Příběh se mi četl krásně. Předvánoční čas, malebná kavárna, kdy Madita tvoří vlastní čajové směsky a nostalgie. Strach i slzy, vzpomínky a ohlédnutí do minulosti, aby se s ní člověk dokázal smířit a zkusit věřit na zázraky. Takhle na mě kniha celou dobu působila. Někdo možná namítne, že toho šťourání v minulosti bylo moc, ale já si to nemyslím. Každý má vnímání bolesti jinak a jinak se s ní vyrovnává. Přesto je na každém konci tunelu světlo, jen se nebát mu vyjít naproti.

alnahu
07.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Příběh ,který je spojený s vánočními svátky,je pro hlavní hrdinku Maditu,nejtěžším obdobím roku.I když uběhl již rok od tragédie, kdy právě v předvánočním čase tragicky zemřel její přítel s kterým se znala od dětství.Jeho poslední slova byla"Miluji tě".A právě proto vánoce těžko přežívá i když je tráví se svou sestrou a jejími dětmi,propadá depresím.Sestřiny děti píší Santovi o dárky,tak jak je zvykem a tak se i Madit rozhone poslat dopis Santovi se svým přáním.Nemá tušení,že její dopis skončí u člověka,který jí odepíše s podpisem Santa.A tak začne krásný příběh s romantickým koncem.

Danago
31.10.2024 5 z 5

Příjemná vánoční romantická knížka. Autorka vymyslela příběh , který vás chytne za srdce a zároveň na vás přenese vánoční náladu. Hlavní hrdinka se potýká s tragédií , která se jí stala a má pocit, že se s ní nedokáže nikdy vyrovnat. A období Vánoc je pro ní nejtěžší, naštěstí má klem sebe svoji sestru a její děti, kvůli nimž se snaží svůj smutek potlačit. A tak se taky stane, že se ze svých myšlenek vypíše do dopisu Santovi, tento dopis , ale v koši neskončí, i když do něj měl namířeno. Dostane se k někomu, kdo Maditě na její dopis jménem Santa Clause začne odpovídat. A toto dopisování se stává její nejlepší terapií.
Příběh ve vás vykouzlí vánoční atmosféru a přidá ještě něco navíc.
Moc dobře napsaná knížka doporučuji zejména na adventní období.

Jane2016
24.10.2024 5 z 5

Miluju podzim a zimu. A zbožňuju příběhy z těchto ročních období. Proto když jsem uviděla obálku této knihy, byla to pro mě jasná volba. Sníh, Vánoce a Santa Claus? To si musím přečíst!

A ještě, že jsem tak udělala. Příběh je totiž kouzelný. Má lehce melancholický podtón, ale i tak z něj čiší pohoda a vánoční atmosféra. Hlavní postava, Madita, je sympaťačka s velkým S. Život jí pěkně naložil a ona hledá ztracenou chuť do života. Snaží se opět milovat Vánoce. A neutápět se v žalu.

Společně s ní na její cestě zažíváme všechny trable, vzestupy i pády, ale i jednoho milého Santa Clause! Ten jí pomůže v jejím trápení je dost klíčovou rolí v celém příběhu.

Musím říct, že já si knížku nesmírně užila. I když ještě nepadá sníh a nemám takovou tu vánoční náladu, tento příběh mě do ní dostal. Takže pokud pomaličku vyhlížíte, jakými knihami se obklopíte v zimě, tak tento příběh Vás nesmí minout! Za mě je to parádní a pohodové čtení, které doporučuju všemi deseti.