Štěstí voní jako chleba
Pauline Mai
Potřebuje láska dovolenou? Podle Mily ano. Celé týdny byla zamilovaná do Thea a on v ní vzbuzoval naděje. Pak ale zjistila, že je zasnoubený! Když ještě ke všemu zavřeli hotel, ve kterém pracovala, rozhodla se zmizet. Nabídka hlídat dům ve Skotsku přišla právě včas, a tak se Mila ocitla úplně sama v malé ospalé vesnici. Její romantické představy rychle začaly brát za své – nikdo s ní ani slůvko nepromluvil, počasí bylo nevyzpytatelné, a navíc široko daleko neprodávali pořádný chleba. To nemohla nechat jen tak! Mila totiž vyrostla v otcově pekárně, a tak se hned mohla pustit do pečení. Z oken domu se linula taková vůně, že překonala odpor místních k cizince. Mila začala směňovat chléb za marmeládu, teplou šálu, jídlo v hospodě či jablka ze zahrádky. A když se v domě objevil pohledný syn majitelů Finley, propadla už kouzlu Skotska definitivně.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , CosmopolisOriginální název:
Liebe funkelt apfelgrün, 2022
Z celé knížky bylo za mě nejlepších posledních cca 60 stran. Oddechovka to byla příjemná, ne že ne, ale podle mého se zbytečně vlekla.
Oddechovka, u které tak trochu tušíte, kam se bude děj ubírat. I tak jsem četla knihu s chutí, protože přesně takovou jsem potřebovala.
Zajímalo by mě, jestli ve Skotsku skutečně jsou takovéto vesničky, kde by se dalo pečením chleba získat tolik zboží výměnou o přátelství nemluvě.
Pohodová oddechová knížka, od spisovatelky jsem už četla všechny. Hlavní hrdinka měla dobré vlastnosti, líbilo se mi jak svým chováním spojila celou vesnici, jen mi připadala trochu naivní v tom, že se coby nebetyčná romantička vědomě scházela se zadaným mužem, z čehož většinou happyend nekouká. Ale proti gustu...
Mě teda kniha vůbec nesedla. Bylo to všechno tak strojené, kdejaká obyčejná věc byla popsána jako něco extra, popis jak kdyby měl někdo zaražené pravítko v zádi. Bylo to hrozně nerealistické. Mila byla strašně nesympatická a člověk se až divil, že byla schopná sama fungovat. Vždycky mě i dožere, jak je tam všechno sluníčkové, lidé jsou milí taaak si pomáhají - no není to můj šálek kávy a bolí mě oči, jak jsem je nad některými částmi převracela. Škoda. Někomu se třeba bude knížka líbit.
Z počátku mi trochu trvalo, než jsem se do knihy začetla. Přišla mi trochu zbytečně zdlouhavá. Ale postupem času se z toho stala příjemná oddechovka s předvídatelným koncem.
Dala jsem 5 hvězdiček (oproti 4 za ...slunce), protože některé pasáže tohoto románu byly na dost vysoké úrovni. Nicméně, vytkla bych Maiové, že úvahy a chování jejích hrdinek odpovídají spíš puberťačkám, než ženám 25-30 let, ledaže by to byl záměr.
Autorka má velice příjemné vyjadřovací schopnosti, mluvnicky krásně čistý projev a její příběh je lidsky velice uvěřitelný a přesvědčivý.
Chtěla jsem sáhnout po oddechové knize, která mě tak nějak příjemně pohladí po duši. A to se téhle knize, chlebem vonící, povedlo po všech stránkách. :-)
Porovnám-li tento titul s ostatními od této autorky, tak mi přijde jako (prozatím) její nejlepší. Mila byla prostě hrozně milá. :) Dále také neuvěřitelně naivní a ono již její členství v romantickém klubu vyprávělo samo o sobě, ale mít takové přátele jako byl Leon, Fiona a Josefína, tak jsem v něm také. Potkala však Thea a tam dostaly její romantické představy trošku na frak, anebo stručně se seznámila s realitou. Po ztrátě zaměstnání a zjištění, že Theo je zasnoubený se díky přátelům dostává na dva měsíce do Skotska, a to do fiktivní vesnice Applemore, kde po zabydlení se v domě, který hlídá, a to vč. dvou koček, narazí na tajemství a jako dcera pekaře, také na zásadní problém, což je nedostatek pečiva. Toastový chléb odmítá a pečení bere jako příjemnou terapii a náplň volného času. Díky svému umu se seznámí se svými sousedy a začne provozovat výměnný obchod. Chleba za šálu, různé lekce, stravu..... V domě se celkem originálně objeví i syn majitelů Finley, který z počátku jejímu kvásku nehoví. Oceňuji popis přípravy, hnětení a pečení, což vč. slova chléb zabralo dobrou třetinu. Ještě více si cením receptů v samém závěru.... možná někdy seženu ingredience a odvahu něco z toho prubnout. Celkově nenáročné a příjemné čtení s nepřekvapivými zvraty.
Stále to bylo milé a příjemné letní čtení. Hvězdu jsem srazila za konec, tam jsem měla trochu problém s Milou, která se cítila ublíženě a čekala, až za ní její princ přijde, zatímco omluvu a trochu podlézání si zasloužil spíš on.
Mám pocit, že autorka se s každou další knihou jenom zlepšuje. Tohle bylo totiž super a pro mě nejlepší její kniha. Krásně napsané, příjemně se to četlo, opravdu jsem si u knihy hezky odpočinula a moc mě to celé bavilo. Když jsem četla začátek, přesně se mi vybavil film Prázdniny, který zde byl i zmiňovaný, ale moje obavy, že to bude stejné jako ve filmu se nenaplnily a je to dobře, tohle mě bavilo možná ještě víc.
To jsem si zase hezky početla. :-)
Velmi příjemná oddechovka, plná chleba, na který se mi sbíhala při čtení chuť (a to vůbec chlebová nejsem). Ale je také plná Skotské přírody, milých (i nedůvěřivých) vesničanů, přátelství a vlastně i lásky. Hlavní postava Mila, je sympatické děvče, které před nešťastnou láskou utíká do Skotska, aby tam nakonec potkala lásku... No prostě letní romantika, jak má být. :-)
Musím, ale přiznat, že postava Thea mi byla nesympatická od prvního okamžiku a to jsem ještě netušila "co je zač". :-O
Jinak to byla opravdu moc fajn kniha, která mi hezky ubíhala (ačkoliv to na době jejího čtení není úplně znát, ale délka čtení se tentokrát neodvíjela od toho, že by mě kniha nebavila nebo že by se hůře četla, ale od mého času a možností s knihou trávit čas). Od autorky jsem četla i předešlé knihy a tahle se mi líbila z nich nejvíce.
Krásná kniha, u jejíhož čtení si člověk odpočine, uklidní se a načerpá pozitivní energii. Hlavní postava Mila je sympatická a s jejími trablemi s láskou člověk musí soucítit. Krásné prostředí Skotska, přírody, obyvatel malé vesničky... a samozřejmě spousta pečení. To je naprosto skvělá kombinace. Příběh plyne spíš na klidné vlně, nic moc nečekaného se nestane, a o to příjemnější a pozitivnější čtení to je.
Krásná knížka od mé oblíbené autorky. Levandule se mi líbila více, ale to proto, že mám větší slabost pro Provence než pro Skotsko. Líbilo se mi jak Milla poznávala vesničku i její specifické obyvatele, kteří mi byli moc milí, byť u některých trvalo déle se k nim propracovat. Theovi bych dala pár facek a méně prostoru, více bych uvítala kdyby se místo marnění času s tím floutkem Milla už věnovala svému panu osudovému, který byl teda sympaťák každým coulem, hlavně se mi líbilo, že měl smysl pro humor, což je u muže velké plus. Vždy akorát nemůžu z toho jak se všichni v takových příbězích rozhodnu zůstat, ze dne na den a všechno jim jde na ruku. :D nemáš kde bydlet? Strejda má zrovna volný byt a nic za něj nechce, taky má volné prostory ideální na výstavbu pekárny a já mám ČISTĚ NÁHODOU všechno zánovní vybavení, které je do pekárny třeba... No jo pohádka, ale pěkná a člověk se zasní, život tak růžový není, zázraky se ale občas dějí, já sama mám někdy sto chutí vydat se úplně někam jinam , třeba do Francie a otevřít si v nějaké pěkné vesničce cukrárnu nebo knihkupectví, krásný to sen, no tak jednoduché to není, ale tyto pribehy jsou pohlazení po duši a to skvěle splňují.
Pohladila na duši, zahřála u srdíčka, pobavila, dobře mi s ní bylo, kniha splnila vše, co jsem v danou chvíli potřebovala.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Na knížku jsem se velmi těšila, jelikož se odehrává ve Skotsku, místu, které bych ráda navštívila. Co se týče popisu místa a obyvatel, byla jsem nadšená. Rovněž popis pečení chleba ve mně vyvolával chuť zajít ihned do pekárny. Hlavní hrdinové byli příjemní. Romantická linka nezklamala. Kde vidím největší mínus je zdlouhavost. Kdyby měla knížka o 100 stran méně, nezlobila bych se.
Pro mě nejlepší ze všech tří knížek, Skotsko a domácí pečivo, na to slyším. K tomu příjemná nenásilná romantika... jo, to mi sedlo
(SPOILER) Tato kniha mě nalákala svým názvem a taky tím,že se z větší části odehrává ve Skotsku. Mily-hlavní hrdinka,tohoto příběhu měla v podstatě smůlu,byla zamilovaná ,do té doby než zjistila,že její láska je již zasnoubený.A to není jediná pohroma - zavřeli hotel,kde pracovala a tak se rozhodne hledat štěstí do Skotska.Ale ani tam nebylo vše podle jejích představ-do té doby ,než si díky pečení chleba ,získá místní obyvatelé a taky se zde objeví pohledný Finley a tak je rozhodnuto-ve Skotsku zůstat.I když byla kniha popsána čtivě,přeci jen příběhu něco chybělo.Recept na Milyn chleba jsem si uložila,abych ho vyzkoušela -tak uvidím,zda je tak skvělý.
přátelství, kamarádství rodiče kavárny rodina Toskánsko dědictví Itálie sebepoznání, sebepoznávání dobrodružství studium a výukaAutorovy další knížky
2021 | Štěstí má barvu levandule |
2022 | Štěstí hřeje jako slunce |
2023 | Štěstí voní jako chleba |
2024 | Štěstí jiskří jako sníh |
Milá a čtivá oddechovka s předvídatelným koncem. Tenhle druh mám ráda když potřebuji vypnout.