Stezky osudu: První soutěžní gamebookový sborník
kolektiv autorů
V roce 2023 uspořádalo nakladatelství Mytago první gamebookovou soutěž. Do soutěže se přihlásilo víc než půl tuctu autorů, ale pouze tři se dostali do konečného finále a stali se vítězi, jejich práce se dostaly až do první tištěné soutěžní antologie. Ve vítězném sborníku tě čekají tyto tři gamebooky: Poklady hory Erdenlungu Tomáš Hanzlíček & Zdeněk Karel Staň se dobrodruhem, který pro svou milou vstoupí do neznáma. Získej slávu, bohatství a snad i ruku své milovnané nevěsty. Vydej se do tajemné hory Erdenlungu, odolej pokušením a nástrahám a dokaž, jaký člověk doopravdy jsi. Pod pláštěm dvou světů Filip Hruška Staň se vyšetřovatelem ve světě, kde monsta vystupují na povrch a tvým úkolem je s nimi bojovat. Nikdy nevíš, na koho narazíš. Nikdy nevíš, co najdeš. A nikdy nevíš...komu lze věřit. Mise: Apokalypsa Dana Bláhová Svět se řítí do záhuby a jen ty ho můžeš zachránit. Tvůj důvtip, chytrost Schopnost vyhodnotit situaci a správně zvolit, kdy se pustit do boje se smečkou čivav nebo nakrmit hroznou bestii! Nebo to je naopak? Nemůžeš se zdržovat pochybnostmi. Na záchranu světa máš 90 minut!... celý text
Když v roce 2023 vyhlásilo Mytago literární gamebookovou soutěž, docela mě zajímalo, jak bude vypadat finální sborník. Výsledek mě příjemně překvapil. V knize se nachází trojice minigamebooků (od třetího místa po první), které jsou na velmi dobré úrovni. Prakticky jediný problém spočíval v tom, že jsem občas přelistoval při hledání odkazů z jednoho příběhu do druhého. Možná by nebylo od věci stránky jednotlivých dobrodružství výrazněji graficky odlišit. Celkově však nešlo o nijak výrazný zádrhel. Jelikož každý příběh zde má svůj unikátní herní mechanismus, zápletku i celkové zasazení, rozepíši se o každém příběhu zvlášť.
POKLADY HORY ERDENLUNGU
Poměrně klasické procházení dungeonu, kde hráč hází kostkou, kreslí mapu a bojuje s obludama. Celé se to tváří jako klasické fantasy, ale při bližším pohledu je zde přítomen výrazný motiv českých pohádek. Ten se ostatně promítá už v samotné zápletce, kdy se chuďas vydává do zakleté hory získat poklad, aby získal děvče svého srdce. Finální boss mi přišel trochu přesílený (šel jsem tu jeskyni mnohokrát a i po zvolení nejlepší možné cesty to byl tuhý boj), nicméně chválím i pokračování příběhu po něm, který teprve ukáže, jak si postava doopravdy v průběhu hry vedla.
POD PLÁŠTĚM DVOU SVĚTŮ
Musím říct, že tento kus mě pro své skloubení herní dynamiky a tajemna bavil z celé knihy nejvíce. Už jen sekce pravidel mě dost navnadila. Herní postava má schopnost otevírat průrvy do jiného světa a „vyčarovat“ tak různé věci (takže si mimo životů hlídáte i tzv. body stability). Díky tomu je (mylně) považována za černokněžníka a jednoho dne dostane nabídku, kterou nemůže odmítnout. Okolní město je prolezlé odpadky, šrotem a rzivou mechanikou, to vše zkříženo s určitou architektonickou noblesou. Výborně vystavěná zápletka, napínavá od začátku až do konce.
MISE: APOKALYPSA
Zajímavě pojatý kus. Nepočítáte si zde žádné životy, pouze sbíráte předměty a hlídáte si čas, který vám protéká skrz prsty rychleji než byste si přáli. Byli jste totiž vysláni z apokalyptické budoucnosti, abyste zastavili konec světa, který se má uskutečnit za devadesát minut. Celé to na začátku působí neuvěřitelně tajemně, k čemuž mi zprvu úplně neseděl autorčin smysl pro ironii a humor. Při druhém hraní už mi ovšem začalo svítat, oč kráčí a dobře jsem se bavil. Hádanka chvíli potrápila (klíčové slovo jsem měl, ale na princip jsem přišel až napodruhé) a některé fóry mě poslaly do kolen. Jedinou slabinou je, když tuto hru opakujete na čtvrtý pokus a už přesně víte, kde co najdete - zábavnost se vytratí. Nicméně dost dobrá a chytrá zápletka!
Tato antologie nabízí rozmanité přístupy ke gamebookovému typu vyprávění a ukazují, že v tomto směru je stále neprobádaný prostor pro rozvoj. Navíc mě všechny tři díla zaujaly a rád bych si toho od autorů přečetl / zahrál víc. Trochu mě mrzí, že o tomto kousku není víc slyšet, rozhodně by si zasloužil větší pozornost.
Milovníci gamebooků by tuto knihu neměli minout, ale určitě příjemně potěší i potenciální nové čtenáře-hráče.