Záhada hlavolamu
Jaroslav Foglar
Stínadelská trilogie série
1. díl >
Dobrodružná kniha Jaroslava Foglara. Hlavní roli v knize hraje chlapecký klub Rychlé šípy, již dříve čtenářům známý z komiksů. Foglar v knize poprvé představuje záhadnou čtvrť Stínadla a organizaci Vontů, hlavolam zvaný „ježek v kleci“ a ztraceného vynálezce Jana Tleskače, motivy později využité v dalších knihách, které se následně staly téměř kultovní součástí české kultury. 2.vydání - knihu obohatily přílohy Z Bobří hráze, Tábor - podnik pro celé muže, Hry v klubovně a venku a také vkládaná hra - Poselství ze Stínadel, citelně však chybějí ilustrace.... celý text
Pět nekriticky oslavné ódy na tuto knihu (a potažmo i na celou tvorbu Jaroslava Foglara) samozřejmě můžu aniž bych se příliš přemáhal, ale přesto mi poslední dobou v podvědomí stále hnisají přečetné kritické hlasy stran Foglarovy fabulační ubohosti, školometství, vyprázdněné didaktičnosti, pokryteckého slušňáctví a já nevím, co ještě... Tak jsem teda zkusil podívat se na Foglara a jeho svět co nejstřízlivěji a, zaplaťpánbu, rozhodující klady jsem i objektivně našel. A sice jeho smysl pro humor a pro poezii. Zajisté, že Foglar není ani básník, ani humorista, ale právě všechny "srandovní" pasáže a všechny popisy přírodních, ale především městských krás a tajemství jej nakonec činí přece jenom nadčasovým a nenahraditelným. Komické příběhy jsou známé a rozpoznatelné, ale všimli jste si třeba, jak překrásné jsou jenom popisy Stínadel a vlastně i Druhé strany a s tím celého městského prostředí? Tady neváhám tvrdit, že Foglar dal s přehledem flek všem tolik vzývaným básníkům "poezie všedního dne", kteří v době jeho tvorby byli na vrcholu pobírání poct a cen. Za povšimnutí rovněž stojí Foglarova schopnost dávat svým postavám výrazná a neotřelá příjmení, v téhle oblasti taky trhnul mnohého "vážného" spisovatele své doby. Ovšem, je nutno uznat, že to, co zbude, odmyslíme-li si humoristické a poetické pasáže, je skutečně dosti ubohé (jenom ten vymyšlený dvojník Mirka Dušína, který se ještě navrch jmenuje taky Mirek a k tomu Daneš - to je velmi neohrabané). Naštěstí to není rozhodující, takže panu Foglarovi mohu prorokovat ještě dlouhý a dlouhý život, kypící mládím a zdravím.
Když jsem objevila Foglara, můj dosavadní čtenářský svět se naprosto změnil. Záhada hlavolamu byla jako zjevení. Během roku jsem zhltla vše, co bylo doma v knihovně a pak sháněla další a další Foglarovy příběhy. Krásná doba, kdy jsem se bála v temných uličkách Stínadel... Doufám, že jednou podobně nadchne i moje děti. :)
Dovolím si tvrdit, že tato kniha je naprostý skvost v české literatuře. Poprvé jsem jí četl před 25 lety a hned jsem z ní byl naprosto unešený a když jsem jí četl znovu po 20 letech, stále mi přišla skvělá. Atmosféra Stínadel je naprosto úžasně popsaná a člověk cítí mrazení v zádech, když se začne zpívat Vontská hymna. A hlavně přátelství zde není jen slovo
Hodně dlouho jsem ji neměl v ruce. Díky čtenářské výzvě jsem z ní setřel prach a vnořil se hluboko do svého mládí. A opravdu stojí za to zavzpomínat!
Nevěřila bych, jak moc mě bude bavit tato klasika, ke které jsem se dostala až po Divergenci, Labyrintu a dalších současných dílech.
Konečně jsem se ke knize dostala, z dětství jsem znala příběh pouze z komiksového zpracování. Ačkoliv jazyk může v dnešní době působit lehce zastarale a charakteristiky staví hlavní hrdiny až do pohádkového světla, má to tedy dost do sebe a můžu jen vřele doporučit.
( AudioKniha ) jako malý jsem tyto knihy od Foglara četl furt a nejlépe dlouho do noci a ne a ne jít spát i když se druhý den muselo vstávat do školy.
Poslouchání této knihy bylo příjemné, při práci se člověk vrátí do dětských let.
Jako kluk jsem tuto knihu četl několikrát. Vynikající příběh, který dokáže vtáhnout do děje.
Knížka mého dětství, dárek k narozeninám s rokem vydání 1968. Příběh o kamarádství, odvaze, pravdě, cti... Nádhera.
Četla jsem až na počátku puberty svých dětí - škoda, že jsme se nepotkali v dětství. Pan Foglar dokázal stvořit bezkonkurenční svět dětské fantazie se kterým musí souznít téměř každý. Je znát, že knihy jsou podloženy jeho osobním vztahem ke skautingu a klukům tohoto věku!
Moji kluci měli v oddíle velice svérázného Červenáčka :o)
Nevím, jestli existuje nějaká Foglarovka, kterou jsem nečetla. Byly to v mém dětství nejoblíbenější knížky. Dodnes mám schovaný knoflík, vyrobený ze srnčího parůžku při plnění bobříků. Krásné knížky, krásná dobrodružství, krásné časy!
K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-)
A zde je moje recenze na tuto knihu:
Tajemné uličky Stínadel skrývají dávné tajemství, které zatím nikdo neodhalil. Když tu se jednoho dne blízko Stínadel, území Vontů, objeví na zdi namalovaný ježek v kleci. Tím se rozpoutá velké pátrání, u něhož nechybí skupina kluků, která si říká Rychlé šípy. Kamarádi Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček se snaží záhadu ježka v kleci rozlousknout. K tomu je však potřeba vydat se mezi Vonty do Stínadel, ale běda, jestli nebudete mít na sobě připnutý velký žlutý špendlík. Rychlé šípy se vydávají na cestu plnou dobrodružství, a tak se na řádcích jejich časopisu TAM-TAM pomalu odkrývá život Jana Tleskače a samotná záhada hlavolamu.
Pro mne definitivně nejlepší Foglarova kniha - četla jsem ji jako první od tohoto autora na počátku 90. let a okamžitě mě pohltila. I černobílým televizním seriálem s Janem Třískou jsem byla fascinovaná. Prostě skvělé!
Vždycky mi bylo líto po přečtení této knihy ,že nežiju v Praze a v té době. Představa svého vlastního dobrodružství ve Stínadlech mě dneska láká stejně jako před lety . Krása
Konečně jsem se rozhodla přečíst si legendární Foglarovku a příjemně mě překvapila, během čtení jsem byla napnutá, jaké tajemství ježek ukrývá, líbila se mi hloubka přátelství Rychlých Šípů.
Poprvé jsem ji četla v 10. Doma jsem nosila žlutý špendlík (venku jsem se neodvážila). Pohltil mě svět Rychlých Šípů. Když jsem po dlouhé době shlédla seriál z 60. let a poté i barevný film, dostala jsem chuť se ponořit do této knihy znovu. Při čtení máte chuť vyběhnout a hledat svá vlastní Stínadla ( a že je v mém městě máme, sice relativně malá, ale přesto stínadelská, jen čekám, kdy z rohu vyběhnou rychlé šípy v patách s vonty),
Proč zrovna Záhada hlavolamu získala tolik slávy? :) Mně přijde stejně dobrá jako ostatní foglarovky. :)
Tohle je prostě klasika! Dobře se čte, je napínavá, vtipná, obsahuje vše, co skvělá kniha má mít. Díky ní si vždycky vzpomenu na ty časy, kdy člověk lítal po venku a objevoval různé "záhadné" místa a víc k životu nepotřeboval. Opravdu by si jí měl přečíst každý v každém věku.
zfilmováno tajemství foglarovky Rychlé šípy Jaroslav Foglar, 1907-1999 Stínadla pro chlapce
2003 | Záhada hlavolamu |
2007 | Rychlé šípy |
2005 | Hoši od Bobří řeky |
1991 | Dobrodružství v temných uličkách |
1990 | Boj o první místo |
Díky Čtenářské výzvě a mému jmenovci Mažňákovi jsem se opět vrátil do dětských let. Jako předškolák znající sotva pár písmenek jsem hltal každou stránku velké komiksové knihy Rychlých šípů a o pár let později jsem se stejným zájmem louskal své první foglarovky.
Občas se stává, že fantazie a nadšení, kterými nás některé příběhy naplňovaly v dětství, s přibývajícím věkem vymizí. Tohle však rozhodně naplatí u této knihy.