Stínadla se bouří
Jaroslav Foglar
Stínadelská trilogie série
Druhý díl volné trilogie (1. Záhada hlavolamu, 3. Tajemství Velkého Vonta) napínavých příběhů legendární party Rychlé šípy. Ztracený ježek v kleci je opět nalezen a s ním se rozvíjí série nových dobrodružství. Vontské hnutí ožije a znovu se schyluje k volbě Velkého Vonta. Rychlým šípům se podaří nalézt první Vontskou kroniku a poznají tajemnou historii zrodu Vontů. Seznámí se s ušlechtilým slepým chlapcem Vláďou Dratušem a právě jemu pomohou stát se Velkým Vontem. Ilustroval Jan Fischer. 4. vydání (na zadní straně obrázek přebalu 1. vydání)... celý text
Na celé knize se mi nejvíce líbil Široko. Děj napínavý, s prvním dílem je srovnatelný. Ale platí, že foglarovky jdou číst max. do třinácti let. Pak se kouzlo ztrácí.
Napínavé a čtivé, ale za mě už lehce překombinované a místy nedotažené. Dvojník Mirka Dušína, Mirek Daneš mi připadá už dost bizár stejně jako náhlé zjevení klubového psa Bubliny umučeného za dva dny hladem. Ale věřím, že dospívající mládež se možná takovými podružnostmi nezabývá :-)
Další krásný klukovský příběh od Jaroslava Foglara. V roce 2020 navíc vychází luxusní nové vydání od Albatrosu. Ostatně toto nakladatelství vydává celou sérii knih Jaroslava Foglara, které nabízejí jeho příběhy ve velice pěkném obalu.
Měla jsem chuť začít tím, že tato foglarovka je má nejoblíbenější. Jenomže přesně to jsem napsala již u knihy Dobrodružství v Zemi nikoho. Pravda bude spíš taková, že tou nejoblíbenější se stává ta, kterou aktuálně čtu, poslouchám. Pan Foglar byl prostě geniální. Uměl se vcítit do dětských duší a příběhy které sepsal, jsou všechny kouzelné. I s odstupem více než 30 let, jsem si tento příběh užila. Audioknihu, stejně tak jako první část čte David Matásek. Knihu čte perfektně, ale tak jak jsem se o tom již zmiňovala u Záhady hlavolamu, k příběhu by víc pasoval nějaký mladší hlas. Teď již budu toužebně očekávat poslední část této trilogie, kterou jsem nikdy nečetla. Ale tou příští má být podle vydavatelů z Albatrosu 24.08.2020, Boj o první místo. Nevadí, již teď se těším!
Rychlé šípy mě nikdy nijak zvlášť neoslovily. V dětství jsem jednoznačně preferoval "mayovky". Byly akčnější a na íc indiáni pro mě coby dospívajícho kluka představovali exotiku.
Klasika, kterou jsme v mládí milovali a která nás nikdy neomrzí. V knize sice vystupují jen chlapci a z dívek jen Amazonky, ale co na tom… Dej prozíváte společne s Rychlými šípy, ale co ješte vysvetlovat, vzdyt pan Foglar je taaak slavný a jeho knihy taaak úzasné…
Myslím, ze petihvezdičkové hodnocení je opravdu slabé;-).
Kdo nečetl, URČITE prečíst!!!;-)
A poslední, co dodávám, je doporučení;-D!!!
Před nějakou dobou jsem v práci našel špendlík se žlutou hlavičkou. Okamžitě mě to vrátilo do Stínadel a dětských let. A nebudu lhát, špendlík jsem si v práci ponechal a mám jej schovaný. Na to dobrodružství, tajemno, boje a příběhy se prostě nedá zapomenout.
Nádherné a dobrodružné čtivo co se nikdy neomrzí. Styl psaní, zápletka, příběh i napětí je prostě na plný počet hvězd. Děkujeme pane Foglare tam nahoru za Vás a nádherné knihy pro všechny generace
Jo jo...ve Stínadlech to začíná pořádně vřít. Skvělá atmosféra a propracovaný příběh plný napětí a tajemna - paráda.
Kvalita knihy se kdysi poznala tím, že čím více se kradla, tím byla vzácnější. A sakra, že se "Foglarovky" kradly fest ! Kongeniální spojení autora s ilustrátorem (Dr.Fischer) - to bylo logo našich předchůdců.
Bylo jasné, že nemůže zůstat pouze u Záhady hlavolamu . Bylo po válce (klika,že před "Vítězným únorem") a objevilo se toto pokračování v podobě vkládané přílohy do časopisu Vpřed. Každý týden se v trafikách po Vpředu pouze zaprášilo. Domnívám se, že první knižní vydání v roce 1970 bylo dozvukem roku 1968 a možná, že nějakým divným způsobem ušlo cenzuře. V současné době t.zv. ohrožení "debilní mobilitou" si nedovedu představit nové knižní vydání. Inu žijeme v "novém čase". Považuji to za škodu . Ony, někdy i t.č. vysmívané Rychlé šípy a vůbec knihy pana Foglara mají pořád co říci. Samozřejmě v tom dobrém.
Perlička na konec: bylo to roku 1950 a soudruzi skončili s Mirkem Dušínem, Jarkou Metelkou, Jindrou Hojerem, Červenáčkem a Rychlonožkou tak, že je odveleli kamsi na "stavbu mládeže". A bylo po ptákách !
zapomenout Bublinu ve stínadlech a pak se pro ní nevratit a nechat ji umřít ? teda rychlé šípy U mě jste skončily.a sorry za spoiler
Nikdy jsem nechodila do skauta a nikdy jsem nečetla Foglarovky....až nedávno jsem sáhla po Stínadelské trilogii a ouhaaaa, ono je to dobré. Už asi chápu ty malé kluky a holky, co to hltali, hltají a určitě hltat budou.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat musím číst i tu první knížku, jelikož u nás v knihovně mají soutěž a perly no a já si vybrala tuhle knihu. Ale nedošlo mi že to je trilogie a že jsem si právě vybrala druhý díl. Moc děkuji za odpověď
tajemství bibliofilie, bibliofilství, knihomilství Rychlé šípy Stínadla pro chlapce
2003 | Záhada hlavolamu |
2007 | Rychlé šípy |
2005 | Hoši od Bobří řeky |
1991 | Dobrodružství v temných uličkách |
1990 | Boj o první místo |
Záhada hlavolamu se mi asi líbila více, ale Stínadla se bouří je pořád velice podařený díl. Asi nemůžu souhlasit, že je to čtení jenom do třinácti let. Je mi daleko více a od Záhady hlavolamu jsem se nemohla odtrhnout. Možná jsem si mezi jednotlivými díly měla dát větší pauzu. To si myslím, že je důvod proč se mi první díl líbil více.