Stohlavá saň

Stohlavá saň
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198820/stohlava-san-n8V-198820.jpg 3 5 5

Výbor povídek chce navázat na více než stoletou tradici českého zájmu o ruského revolučně demokratického spisovatele a vynikajícího satirika a publicistu. Předvádí pestrý kaleidoskop ruské společnosti v období úpadku nevolnického řádu: mazané úředníky, šlechtice, vydřidušské statkáře, žebrající poutníky, starověrce, lokaje a nevolníky. Autor zobrazuje krajní životní polohy a vytváří groteskně nestvůrné obrazy.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Sobranije sočiněnij v 12 tomach , 1974


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
19.03.2022 3 z 5

Výbor z díla obsahuje 21 povídek, z nichž asi tak tři byly pro mě nestravitelné, většina slušných a pár nadprůměrných. V doslovu jsem se mimo jiné dozvěděl, že autor byl velký satirik, naštěstí tento výbor prezentuje autora hlavně jako romanopisce. Ty nestravitelné, pro mě nečitelné povídky byly právě ty satiry, které jsem vůbec nepochopil.
Povídky moc pěkně čtenáři přibližují ruský venkov a ruský lid, ať už panstvo nebo i poddané, z období před zrušením nevolnictví. Miluji tuto atmosféru a v tomto ohledu mě kniha uspokojila. Bohužel výbor zbytečně přidává některé povídky, které do něj nezapadají.
Poznámka na okraj: Dobový doslov dokázal z autora, který byl v podstatě šlechtic, udělat socialistu a revolucionáře.

Marekh
11.03.2018 4 z 5

Citáty, které mne oslovily:

Jaro a mládí, to jsou ty dvě slasti, jimiž stvořitel přírody vynahradil člověku všechny trampoty, které ho v životě sužují.

Na jaře prýští z hlubin země nejlepší a nejmohutnější prameny a v mládí zrovna takové prameny bezustání kypí v žilách v celém mladém těle a pořád ho burcují, pořád ho pohánějí kupředu, jen kupředu... A jak je krásné, že se jaro rok co rok vrací a navíc se zdá rok od roku krásnější, tak je zlé, že mládí se už nikdy nenavrací.


Autorovy další knížky

1989  75%Historie města Hloupětína
1974  87%Golovlevské panstvo
1951  80%Obrázky z gubernie
1974  60%Stohlavá saň
1976  87%Pohádky (32 pohádek)