Pád titánů

Pád titánů
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87584/bmid_pad-titanu-Ega-87584.jpg 5 924 924

Století / Storočie série

1. díl >

První část monumentální historické ságy Století, v níž bestsellerista Ken Follett (Pilíře země, Na věky věků) poutavým, jímavým a zároveň napínavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin v různých částech světa, jež byly dramaticky poznamenány moderními dějinami. Pád titánů přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby několikrát propojil jejich životní cesty a vložil jim do nich zásadní překážku - první světovou válku. Sto let staré historické události - a v jejich skrytu příběhy lásky, přátelství, hrdinství, ale i beznaděje, ponížení či falše - znovu ožívají...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub

Fall of Giants, 2010

tygřík2
08.09.2018 3 z 5

Pád titánů je velice čtivá kniha, kterou je těžké odložit. Člověk snadno přetáhne usínací hodinu.
Autor pečlivě nastudoval nesmírné množství historického materiálu. Jeho zpracování se zhostil nadmíru dobře. Ale nemohu dát více hvězd, neb se mi zdá, že, ačkoli se snažil, přece jen čtenáři nenápadně podsouvá vidění světa a politické cítění, ve kterém nezůstal neutrální a kloní se nalevo. Což u autora takovéto rozsáhlé fresky mám za hřích.

Toffee
06.09.2018 5 z 5

Bylo to výborné, naprosto to překonalo mé očekávání. K tlustým knížkám přistupuji obezřetně, protože mi často připadá, že se autor hodně široce rozmáchne a v půlce mu dojde dech, děj se rozmělňuje a zbytečně natahuje. U Pádu titánů to neplatí. Autor rozehrál příběhy víc postav, které by i jednotlivě obstály v samostatných románech. Každý den jsem se těšila, až se ke knížce zase posadím a dozvím se, co se s nimi dělo dál. Jejich osudy se někdy náhodně, někdy významně protínaly na pozadí skutečných událostí a člověk si díky jejich příběhům a situacím, do nichž se dostávali, snadno představil roky kolem 1. světové války, jak je odlišně prožívali lidé v různých částech světa. Bylo hrozně zajímavé sledovat, jak v Rusku dělali revoluci a ve stejné době Britové řešili volební právo žen. Až tady jsem si uvědomovala, co předcházelo válce, jaké diplomatické aktivity, a jak byla od určitého okamžiku nevyhnutelná. Nevadily mi ani popisy bojů, strategie, politické diskuze, naopak. Najednou jsem měla pocit, že je mi řada historických událostí srozumitelnější. Jedinou čtenářskou krizi jsem zaznamenala v revolučním Rusku, ale to byl jediný moment, kdy se mi to zdálo zdlouhavé a šlo vlastně jen o pár stránek. Celkově pro mne kniha představuje to, co se obvykle označuje za "velkolepou barvitou fresku" a už se těším na pokračování.

helena8550
10.08.2018 5 z 5

Napsat knihu, která je TAKHLE dlouhá a přesto jí člověk přečte během pár dní a snaží se vyšetřit na čtení každou minutku dne, to JE umění. Místy byly pro mě určité popisy (hlavně válečných strategií, zbraní a bitev) přeci jen trochu zdlouhavé, protože to není zrovna "můj obor", ale vzhledem k celkovému objemu knihy to bylo opravdu minimálně.
Ráda se seznamuji s historií "nenásilně" prostřednictvím fiktivních příběhů konkrétních osob na pozadí skutečné historie. Nesouhlasím v žádném případě s tím, že by šlo o oslavu "levičáků" a odsouzení konzervativců! Vždyť i sami chudí hrdinové z dělnické třídy vidí problémy a nedotažené idee levice, respektive zděsí se směru, kam se jejich původní idealistický záměr ubírá (viz například Gregorij). A ani bohatí aristokrati nejsou zobrazením jedné negativní šablony (například Fitz vs Walter či Gus).
Líbí se mi styl, kdy je vyprávěno na střídačku z pohledu různých osob a ještě lépe jak se jejich osudy prolínají. Těším se, až se dozvím, co se s každým z nich stalo dál. Už mám otevřenou Zimu světa.

vojtaruzek
17.06.2018 1 z 5

Kombinace erotického románu a agitační příručky mladého socialisty.
Jednostranné zaměření oslavující levičáky jako hrdiny a konzervativce/pravičáky jako zvrácené lotry, kteří chtějí jen to nejhorší.

4xbabča
29.04.2018 5 z 5

Krásná kniha , která dobře popisuje dějinné události a zároveň jednotlivých osob, které tuto dobu prožívají velmi poutavým způsobem.

Bolomsson
07.02.2018 4 z 5

Moje první zkušenost s Follettem a premiéra to byla povedená:-). Období před 1. sv. válkou, její příčiny a průběh Follett vylíčil v různých dějových liniích velice poutavou a čtivou formou. V knize jsou popisovány osudy lidí z různých společenských vrstev a koutů světa, které se v průběhu knihy zajímavě proplétají.
Co mi v knize trochu vadilo, byla přemíra romantiky a milostných scén. Nepochybně to do knih tohoto formátu patří a věřím, že se najdou čtenáři, především ženského pohlaví;-), kteří právě tyto pasáže knihy vřele vítají a doslova je v této míře hltají, ale osobně bych uvítal více prostoru z oblasti válečné fronty, ale to je zřejmě zapříčiněno tím, že jsem muž;-):-).
Mé hodnocení 85%.

misa_k
22.01.2018 3 z 5

Z celé série mi tento díl přijde nejlepší, stejně se to ale s Pilíři nedá srovnat, bohužel..

mack12
11.12.2017 5 z 5

Velmi dobrý námět, zajímavé příběhy rodin z různých koutů světa a jejich následné prolínání osudů. Myslím, že se v tom najde každý, v knize si autor pohrává jak s milostnými osudy, tak s politikou a napínavými boji. O autorově talentu na psaní ani nemluvě. Těším se na druhý díl, ale trochu to odkládám s ohledem na počet stránek :)

Kamiš1986
01.11.2017 5 z 5

Napínavý příběh, který vás nenechá knihu odložit. I přes velké množství postav se čtenář v příběhu neztrácí, autorův styl psaní vás ihned vtáhne do děje. K jednou přečteným knihám se běžne nevracím, tato trilogie je však vyjímkou - čtu znova, a řadím k mým nejoblíbenějším knihám vůbec.

bookcase
28.10.2017 5 z 5

Výborná, barvitá sága, jen ty politické pasáže jsem přeskakovala. :)

pavlinka0250
16.09.2017 3 z 5

Bohužel jsem stránky přeskakovala, moje očekávání ze skvělé četby jako právě u Pilířů země, se nedostavilo.
Tak snad se mi Zima světa bude číst lépe.

Warty
18.08.2017 5 z 5

Ken Follett je skvělým vypravěčem. Je to můj nejoblíbenější současný autor. Člověk doslova hltá životní příběhy jednotlivých postav. Skvělé skloubení vymyšlených osudů a postav a skutečných historických událostí a postav. Pro mě nejlepší z knih trilogie století (a to i ty ostatní jsou skvělé).

knihomolka_eli
31.07.2017 5 z 5

Follett sa týmito knižkami stal mojím top spisovateľom a tu sa to celé začalo, s bánikmi, Ethel, lady Maud a 1. svetovou vojnou. Škoda, že hrdé národy nevedia skôr kedy dosť, hnali sa za svojím pocitom víťazstva a zomrelo pre toho veľa nevinných ľudí...no ľudstvo sa nepoučí nikdy, o čom svedčia ďalšie knižky...odporúčam prečítať všetky.

Majkrofon
30.07.2017 4 z 5

Prekvapivo ma to nevtiahlo do deja tak ako Piliere zeme. Vojnové obdobia a knihy na túto tému mám rád, tak isto aj politiku a rôzne hry s ňou spojené, ale neviem, miestami mi kniha prišla až moc rozťahaná a na môj vkus tam bolo až priveľa romantiky a ľúbostných pletiek, ale aj tak veľmi dobré čítanie, ktoré hodnotím štyrmi hviezdami. Obdobie druhej svetovej, aj studenej vojny je pre mňa oveľa viac zaujímave ako z prvej, preto sa teším na pokračovania.

Jane100
22.07.2017 5 z 5

Jak jsem již psala u ostatních dílů: naprosto strhující, ohromující a dech beroucí počin.

Kerberos
17.06.2017 5 z 5

Follett je má srdeční záležitost,velmi pěkná historická sága,četla jem všechny díly.Doporučuji

Red_
16.05.2017 3 z 5

Po Pilířích země a Na věky věků mne tento román trochu zklamal. Knihu bych definoval spíš jako politicko-erotický román. Očekával jsem, že se Follett pustí více do popisu průběhu významných bojů 1. světové války a rozvine hlavně to, čím se konflikt od ostatních válek lišil. O to je v knize více románků, které jsou na můj vkus až příliš detailně vykreslené. Zrovna zde bych čekal něco podobného, co Follett popsal v románu Na věky věků - z bitvy u Kresčaku jsem si "sedl" na zadek. Bohužel to se mi v titánech nestalo. A příležitostí bylo dost - Verdun, Ypres atd.
Naopak se mi líbil popis ruské revoluce a politických příčin jednoho z největších konfliktů na světě.
Rozhodně nesouhlasím s některými komentáři ohledně toho, že má román "oslavovat sociální myšlení". Věřím, že lidem (především v carském Rusku) se v té době nežilo lehce a doufali, že socialismus/komunismus jim přinese lepší budoucnost. Tehdy ještě nemohli vědět do čeho se hrnou. Follett tohle v románu podle mne vystihl dost jasně.

povi
26.04.2017 5 z 5

Follett proste umi psat a vtahnout cloveka do deje....1.svetova valka naprosto nesmyslna....nejvic me dostala pasaz o tom,jak si nemecka a bristska vojska spolecne povidala o vanocicich na bojisti a ukazovali si fotky rodin....kniha,ktera mi dala nahlednout do tohoto obdobi lidske historie a opet mi dala za pravdu,ze kdo ma hodne,chce jeste vic a nehledi na nic,nebere v potaz ani zivoty vetsiny,ktera chce zit v miru.smutne....

vysypanel
06.04.2017 5 z 5

Je to opravdu zajimavé - pro lidi, kteří ještě zažili socialismus obzvláště :-) Nejhorší je, že v Rusku ta revoluce přijít musela a politické špičky vzešlé z dělnické třídy se nakonec začaly chovat stejně jako šlechta, kterou předtím svrhli ! Po přečtení jsem teprve pochopil různé souvislosti, které jsem z dějepisu neznal. Výborná kniha ! Těším se na další díly

lencin
26.03.2017 4 z 5

Pěkné čtení,velké dějiny se propojují s dějinami jednotlivců. Zajímavé a smutné...