Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488890/bmid_stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna--k91-488890.png 4 7383 7383

Stoletý stařík série

1. díl >

Vyprávění o veselém útěku svéhlavého muže. Alan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti – v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Panteon

Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009

Jonna
14.08.2014 4 z 5

Mám opačnou zkušenost než mnozí jiní - kniha mne zpočátku vůbec nebavila, začala mne bavit teprve když se pořádně rozjely historické části příběhu, a dočetla jsem ji ve velmi dobrém rozpoložení. Přemýšlím proč se tolika lidem kniha nelíbila a přišla jim plytká - možná je to proto, že historie je nezajímá a nemají tudíž tu možnost vychutnat si v plné míře absurdnost situací. Nebo berou knihu příliš vážně (jako já v počátku). Každopádně mne kniha pobavila a vřele ji doporučuji.

Denninka
13.08.2014

Překvapilo mě, že je tu tolik rozdílných názorů na tuto knihu, a proto jsem sama byla zvědavá, jak se bude knížka líbit mě. Mě se Stařík líbil, je to zase něco jiného a kromě jedné části jsem se opravdu bavila. Pak jsem si hned pustila film, ale nenadchnul mě. Možná to bylo i tou švédštinou, ale samotný děj nebyl pro mě tak záživný, jako tomu bylo v knize, kde toho bylo mnohem více. Analfabetku také plánuji zařadit do mé knihovny, ale až časem.

DejnaDee
13.08.2014 3 z 5

Kniha byla čtivá, krásně napsaná a její děj probíhal ve dovu liniích. První linie současná byla svým způsobem zajímavá, poutavá, vtipná až úsměvná i napínavá zároveň, ale místy mírně přehnaná. Linie druhá byla historická a ta pro mne byla nudná, občas sice i k pousmání, ale jinak hodně přehnaná. Závěr měl spád, byl svižný a veselý s dobrým koncem pro všechny aktéry. Dovolím si jen jednu poznámku, nelze si nevšimnout jisté podobnosti s knihami od Arta Paasilinny.

ragnar
11.08.2014 2 z 5

Čekal jsem trochu větší jízdu. Knižní Forrest Gump, který působí místy trochu utahaně spíše autorovým stylem, než dějem.

pastelka53
11.08.2014 1 z 5

Nejsem si touhle knihou jistá. Přečetla jsem ji, ale myslím si, že podruhé se k ní asi nevrátím. Je to oddychovka, která mě chvíli strašně bavila, ale taky chvíli nutila přeskakovat stránky. Ve čtení mě popoháněla jenom touha zjistit, jak to nakonec s těmi všemi dopadne.

asperula
11.08.2014 5 z 5

Úžasná kniha, od začátku až dokonce napínavý děj. Nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Vůbec nic nemůžete vytušit, jak nesmyslné situace v knize nastávají. Doporučuji.

kathy
11.08.2014 3 z 5

Od této knihy jsem, po pravdě napsáno, očekávala mnohem víc... Vydržela jsem a dočetla ji, ale některé pasáže pro mě byly nadbytečné.

chatterbox
10.08.2014 3 z 5

Stoletý stařík se mi líbil, ale moje očekávání bohužel nenaplnil. Chvílemi mi příběh přišel až moc pomalý a rozvleklý. Moc se mi ale líbil ten ironický lehký styl, jakým to je napsané.

/čteno v AJ/

Joges
08.08.2014 3 z 5

Autor má román dobře vystavěný, propletený několika žánry, kniha je vtipná, zábavná, gradující, a to je asi tak všechno. Nechci snižovat hodnotu knihy, pro některé je to učiněný zázrak, mně se však málo uvěřitelný příběh Alana Karlssona moc nelíbil. Kolik je podobných děl v naší literatuře a nejsou tolik opěvovány a vynášeny na knižní Olymp. Navíc kniha velmi připomíná Forresta Gumpa.

Paoline
06.08.2014 4 z 5

Tak staříka jsem odložila. Ne, že by to byla špatná kniha,ale nějak moc mě nechytla. Trochu snaha o Forresta Gumpa, ale ten je jen jeden. Zkusím ještě Analfabetku.

Lolisha
05.08.2014

Oddychovka, kde nikdy neviete, co vas caka v dalsej kapitole. Vtipne prihody, ktore su sice neuveritelne a za krk pritiahnute, ale pobavia :) Pre ludi, ktori necitia potrebu brat zivot a veci zakazdym priis vazne je tato knizka ako stvorena :)

michal8666
04.08.2014 3 z 5

Čekal jsem něco mnohem více. Začátek slibný a opravdu vtipný, ale pak se to změnilo v takovou zvláštní koláž. Slepenec všeho možného. Občas mi přišlo, že autor nevěděl, čím příběh přifouknout.

Hella
04.08.2014 4 z 5

Neměla jsem přehnaná očekávaní a možná právě proto se mi příběh líbil. Jasně, že občas je to konina, ale většinou je to docela vtipné a zábavné. A za mě nejvtipnější: 11. přikázání :-)

dadako
04.08.2014 2 z 5

Ne tato kniha rozhodně ne... Čekal jsem mnohem více. Neskutečně absurdní a překombinované... Nechápu jak to někomu může přijít uvěřitelné. To spíš uvěřím v poctivost "Šmejdů"... První třetina jakž takž šla, zbytek už jsem dočet jen silou vůle. Nikdy jsem netušil, že ji mám tak silnou (vůli)...

kacimilek
04.08.2014 5 z 5

Možná jsem čekala malinko více, malinko něco jiného, malinko "něčeho". Ale i přesto. Absurdními ačkoli leckdy docela uvěřitelnými událostmi se to jen hemží. A co víc, trochu si zopakujete dějiny, což by některým opravdu neuškodilo.

Kirtans
03.08.2014 4 z 5

Čekala jsem něco mnohem víc vtipného ale i přes to hodnotím kladně.. :) Je to opravdu neuvěřitelný příběh a člověk se spíš neustále podivuje.. Nicméně na mě až příliš mnoho historických faktů a událostí a jednou se mi stalo, že se mi kniha vlekla..

Prim.
03.08.2014 5 z 5

Fakt legrace, tuhle knížku všem vřele doporučuju!
Musíte si ji přečíst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mi-šu-le
03.08.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila, zasmála jsem se, i když občas jsou příběh, situace a okolnosti trochu absurdní. Jsem ráda, že jsem si přečetla knihu, protože filmové zpracování se mi nelíbilo.

Roman Joska
02.08.2014 5 z 5

Krásná satira ! Ovšem jestli někoho nezajímá historie ani se nedokáže u knihy zasmát - tak to bude pro něj zklamání

padre
01.08.2014 2 z 5

sorry, ale neskutocne precenovana knizka... dobry zaciatok, ale priblizne od polovice strasne citatelne a nevtipne... pre mna obrovske sklamanie :(