Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Jonas Jonasson
Stoletý stařík série
1. díl >
V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu dvacátého století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomby). Jak patrno, má přímo cimrmanovské rysy. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je kniha duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná. Švédsky vyšla poprvé na podzim 2009 a skoro okamžitě se stala čtenářským hitem.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2012 , PanteonOriginální název:
Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009
Při čtení této knížky jsem si vzpomněla na svého úžasného pradědečka, který zemřel v 93 letech a s Alanem by si rozuměl. Sice nebyl pyrotechnik, ale smysl pro humor měl velmi podobný. Hrozně ráda bych Alana potkala osobně.
Je to odpočinková kniha, ke které se ráda ještě několikrát vrátím. Je úžasné, jak autor dokázal propojit světové dějiny s naprostou lehkostí.
Výborná exkurze do historie posledního století globálního světa - kdo se chce něco rychle a stravitelně dozvědět o hlavních událostech a předních vůdcích (hlavně diktátorech) našeho moderního světa, nechť se porochní v knížce. Příběh ironický (ale s dávkou historické pravdy), protagonisté zvláštní a konec nepřekonatelný (kdo by umíral, když už se dožil stovky, že...). Musí se číst s nadhledem, bez kritického zkoumání, a pak je to skutečně příjemná oddechovka (i přes všechny historické hrůzy)...Maličko mi kniha připomněla Přerušený příběh, který se ale omezuje na švédské reálie, nicméně se nese v podobném duchu.
Knížka mě nadchla natolik, že ji doporučuji kam jen vejdu, rozdávám ji jako narozeninové a vánoční dárky a když se nudím tak se k ní vždy rád vrátím... Nemůžu dát méně jak * * * * * :-)
Pohled na svět očima Alana Karlssona je ukázkově bezstarostný a není nic, co by nevyřešil panáček.Jinak kola s vodkou, asi zajímavá kombinace, někdy musím zkusit. Zvlášť příjemné bylo nahlédnutí do hystorie nehystorie. Ale měl jsem bohužel pocit, že tu knížku jsem četl, jako kdybych musel. Co se týče vtipu, tak jsem se povětšinou za břicho nepopadal, i když pár věcí tam bylo vydařených. Celkově bych řekl, že je to taková příjemná odpočinková knížka, jenž mě sice moc nenadchla, ale v žádném případě nezklamala.
Bolo to mile citanie, aj ked trosku tazsie uveritelne, pokial myskim na vsetky prominentne osoby, ktore Alanstretol. Paci sa mi jeho prosty ale pritom velky nadhlad a pohlad na svet a cely zivot, ktory preziva. Dej sa prelina...pritomnost so spomienkami, co mam na kniznych dielach rad. Citanie je mile ale celkovo trosku naivne. Napriek tomu sa cita dobre a s radostoy som cakal kam Alana este osud zaveje a koho tam opat stretne.
Od teď si budu pamatovat, že ne všechno, co je psáno na obálce (o úchvatnosti), musí být ve skutečnosti pravda...
Ke SSKVZAZ (nenuťte mě, prosím, vypisovat pokaždé celý název), jsem se dostala díky několika zmínkám a recenzím různých blogerů - a že jich bylo vážně požehnaně. A když jsem četla tu poslední, řekla jsem si, že když je z knihy nadšená taková spousta lidí, tak to možná stojí za přečtení. Tak jsem se mrkla na internet, stáhla si knihu do čtečky, pustila se do a ní a zjistila, že za to tak opravdu je. Je to výborný příběh!
Četli jste někdy Jirotkova Saturnina? Pokud ano a líbil se vám, tak vám vřele doporučuji si SSKVZAZ pořídit, protože mi přijde, že je psaný velmi podobným stylem. Kniha je prostě celá nesmírně příjemná na čtení. Každá věta v člověku vyvolává pobavení, vše je takové lehce ironicky laděné a každá historicky významná událost 20. století je vylíčena jako naprostá prkotina a shoda náhod, za kterou stál jeden švédský muž s láskou k pálence a talentem na výbušné směsi. A i když kniha svým způsobem zesměšňuje skoro každého, nepůsobí vůbec nepatřičně. Po celou dobu zůstává jen vtipná - a to říkám z pozice člověka, který má historii rád a zajímá se o ni.
Příběh se odehrává ve dvou dějových liniích. Ta první vypráví o tom, jak stoletý Alan utekl z domova důchodců, ukradl kufr a omylem zavraždil několik lidí, zatímco ta druhá se vrací do Alanovy minulosti a ukazuje, jak tenhle švédský maniak pomáhal utvářet dějiny světa. Příběh je díky tomu velmi napínavý a ozvláštněný, protože člověk postupem času zjišťuje, čeho všeho se mladý Alan účastnil a spojuje si to s tím, co starý Alan dělá a říká. Toho chlapíka prostě nejde nemilovat!
Shrnu-li to, je kniha SSKVZAZ výborná. Skvěle jsem se u ní pobavila, zopakovala si historii 20. století a přiučila se i lecjakou ironickou odpověď. Příběh ve mně zanechal jiskřičku pobavení a zvláštního humoru, který je knize vlastní a mimo jiné také skvělý pocit, jakým mívám jen po přečtení velmi dobrého příběhu. Nepřišla jsem vlastně na nic, co bych mohla knize vytknout. Takže pokud máte možnost se k ní nějak dostat, neváhejte. Rozhodně to stojí za to!
Musím říct, že knížka se mi opravdu líbila. Skvělé vyprávění, které poklidně plyne a pak šup, nějaký "štíp" a člověk se dusí smíchy. Alan mě prostě svými příhodami dostal!
Je to fajn kniha, dobře se čte, je celkem dobře vystavěná. Životní lehkost Alana je nákažlivá. Nikdy jsem nic podobného nečetl, takže doporučuji!
Dlouho mě žádná knížka nerozesmála tak jako tahle. Moc příjemné a chytré čtení. Jen by mě zajímalo, jestli je přeložená do ruštiny:-)!
Komu se nelíbí švédské vyprávěnky, zkuste finské a pak uvidíte, že jste měli šetřit s dechem :-)))
Pro mě velmi příjemná a oddechová kniha. Při čtení jsem si vzpomněla na jiného "hlupáka s historií" Forresta. Více se mi líbil příběh současnosti, ale i výlety do minulosti měly mnohé do sebe. Já mohu knihu doporučit.
Vtipné, svěží, jenom jsem čekala nakonec takovou tu třešinku na dortu, která tam, podle mě, chyběla. Ale i tak skvělé čtení!
Opravdu zábavné oddechové čtení. Dobře jsem se pobavil, Alan je takový malý světoběžník s velkým vlivem na světové dějiny. Byl téměř u všeho podstatného ve 20. století. Určitě potkat takového dědulu, musí být zážitek.
O jednu hvězdičku méně za pomalejší nástup děje :-)
Kniha se mi líbila a řadím ji mezi oddechovou literaturu, která místy vyloudí úsměv na tváři. Zaslechla jsem přirovnání k Forrestu Gumpovi.. chápu proč (absurdní situace a setkání s historickými postavami). Vyloženě čekám, jestli se najde někdo, kdo tento kus přenese na filmové plátno.
Film na motivy této knihy jsem již shlédla a byla jsem překvapená, jak se jim povedl.
Kniha nenaplnila mé očekávání, ani jsem ji nedočetla, což se mi často nestává. Vtipné mi to nepřišlo vůbec (spíše jsem cítila prvoplánovité chtění, aby se čtenář smál, což působí křečovitě) a příběh mě nudil. Po slibném začátku knihy, který mě jediný trochu bavil, se jsem čekala o dost víc - u mě propadák.
prvotina humor zfilmováno švédská literatura dobrodružství senioři stovka (věk) humoristické romány pikareskní romány
2012 | Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel |
2014 | Analfabetka, která uměla počítat |
2016 | Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) |
2019 | Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět |
2020 | Sladká pomsta |
Asi tak prvních padesát stránek mě bavilo. Mám rád nečekaný humor, který vyplývá z absurdních situací. Ale tohle? Křečovité, nesmyslně absurdní a nudné. Možná jsem autora a jeho knihu jen nepochopil, ale podle některých zdejších názorů asi nejsem sám.