Stopami minulých životů

Stopami minulých životů
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68105/stopami-minulych-zivotu-68105.jpg 4 3132 3132

Tulák po hvězdách vyšel poprvé v roce 1915. Jack London byl inspirován skutečným příběhem nevinně odsouzeného Ed Morrella, který si vytrpěl pět let samovazby. Londonovi se podařilo prosadit obnovu procesu a Morrell byl v lednu 1914 z věznice v San Quentinu propuštěn. Na základě jeho vyprávění autor vytvořil skutečnou báseň o svobodě a utrpení bezmocného jedince. V románu pak ostře obžaloval americkou justici a odhalil barbarsky surové metody vězeňských správců.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , B. Kočí

The Star Rover, 1915

Svobi
včera 1 z 5

neucelený příběh, který motal páté přes deváté, velké zklamání

bila.tecka
05.10.2024 3 z 5

Meditativní výlet do sfér literatury, kterou jsem ještě neměl čest potkat. London zde poukazuje na chorobný stav amerického vězeňství (počátku 20. století) příběhem člověka, který díky velkému utrpení byl schopen opustit tělesnou schránku a vydat svědectví o svých minulých životech. Nejde o vítězství ducha nad hmotou. Je to spíš zamyšlení nad nezlomností lidské povahy, nad silou vůle a taktéž i inteligence.

Samvěd
30.09.2024 5 z 5

,,Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít. Jen tělo umírá a pomíjí, duch zůstává.''

Úchvatný román o vězni, který sepisuje, co prožívá poslední roky před svou popravou ve věznici v San Quentinu.

Hlavní postava popisuje své minulé životy, které prožil jako jiný člověk v jiném těle (např. jako trosečník na pustém ostrově nebo jako císař ve staré Korei), neboť ,, duch nemůže zemřít, duch neumírá, jenom tělo umírá.''

IvaKo
30.09.2024 5 z 5

Návrat k oblíbenému autorovi mého mládí, kdy mě ale tato kniha nějak minula. Strhující příběh o nezničitelnosti lidské vůle, o neutuchající touze po svobodě a lásce je napsán velmi působivě a moderně, čas se na něm vůbec nepodepsal.

murdoch
28.09.2024 5 z 5

Je zajímavé, jak dlouho mi trvalo se k téhle knize dostat, ač jsem o ní věděl prakticky celý svůj čtenářský život. Románům z divočiny a exotických krajů se vymyká a musím konstatovat, že pro mě jde asi o nejnadčasovější a snad i nejlepší Londonovo dílo.

Ophelie
25.09.2024 5 z 5

Díky letošní výzvě jsem sáhla po této knize a jak velikým překvapením pro mě byla! Od první stránky mě vyprávění Darella pohltilo, svým stylem působí na čtenáře až důvěrně a hlavně tak důvěryhodně, že jsem po přečtení měla pocit, že Darell Standing skutečně existoval. Kniha je obsáhlá svým záběrem, autor se věnuje historii, otázce víry a náboženství, evoluci člověka i lidství, kritizuje systém (obzvlášť zneužívání moci, trest smrti), vyzdvihuje ideu svobody člověka, hodně a často filozofuje, ale kniha není vůbec nudná, spíše naopak. A líbila se mi idea reinkarnace či existence minulých životů - tím má kniha i duchovní/esoterický přesah. Divila jsem se, kdy a za jakých okolností tato kniha vznikla - je to prostě literární poklad a zařazuji si tuto knihu mezi mých pár vzácných top životních knih. Určitě se k ní zase opět ráda vrátím.

Honey458
18.09.2024 5 z 5

Není jednoduché se do knihy začíst, ale pro mě byla naprosto fascinující.

Luciluc
19.08.2024

Moje první kniha od Jacka Londona. V průběhu asi jednoho roku jsem na knihu několikrát narazila a říkala si, že je to znamení, že si ji mám přečíst. Anotace mě hodně zaujala, stejně tak tematika duší a cestování do „jiných sfér“, proto jsem si ji vypůjčila, plna očekávání a natěšená, z knihovny. Ale bohužel jsem skončila po pěti kapitolách. Špatně se mi to četlo, většinou jsem po pár stránkách začala usínat, takže jsem se pak ve čtení vracela zpátky a celkově mě to ke čtení knihy vůbec netáhlo. Asi ještě nenastal správný čas k jejímu přečtení. Zatím tedy zůstává nedočtená, proto nehodnotím, a vracím ji zpět do knihovny. Třeba její čas v budoucnu ještě přijde.

NikyTaky
14.08.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha v rámci ČRo a musím říct, že Jan Vondráček svým hlasem posunul příběh ještě o něco dál. Téma knihy nebude pro každého, je silné a nevšední, avšak děj si Vás podmaní. Je až neuvěřitelné, jak se příběh vyvíjí a hlavní hrdina se od své fyzické bolesti a utrpetí díky svému mentálnímu nastevní dostává do zcela jiných sfér, cestuje a prožívá životy, jakoby ani ve vězení nebyl. Knize musíte dát trochu čas a poslouchat/ číst pomalu a bedlivě, aby Vám něco neuniklo a neztratili jste se.
Rozhodně doporučuji :)

Chesterton
13.08.2024 audiokniha 2 z 5

Jan Vondráček čte vskutku tak skvěle, že mě první kapitola nalákala zdolat, za mě lehce kontroverzní, téma knihy. Po polovině jsem podlehla převládajícím negativním emocím a usoudila, že Tulák po hvězdách vskutku není mou sklenicí mléka.
Děkuji interpretovi audioknihy za možnost nahlédnout do odvráceného světa Jacka Londona.
Výrazně souzním s komentáři Tozbee a Metla!
2/2

666Jitka
11.08.2024 5 z 5

Tuto fascinující knihu Jacka Londona jsem tentokrát s napětím poslouchala na Můj Rozhlas ve skvělém přednesu Jana Vondráčka. Příběh tuláka po hvězdách a časem je obžalobou justičního systému a zlovůle lidí, kteří často zneužívají svého postavení ve věznicích vůči vězňům. Poutavé vyprávění člověka, který putuje napříč staletími, aby osvobodil své tělo od fyzického utrpení, čtenáře s mrazením v zádech ke knize přiková a nepustí ho, dokud není této strastiplné pouti konec. Vynikající kniha - doporučuji.

Kraken126
10.08.2024 2 z 5

Jsem poněkud na rozpacích jak tuto knihu hodnotit. Četl jsem ji na doporučení jednoho mystika, který dokázal dle popisu uvedeném v těle vystoupit ze svého těla a velmi pěkně o ní hovořil.
Já jsem zřejmě dosud nevyzrál a proto mi kniha přišla poněkud rozporuplná. Hlavní postava je vrah, v minulých životech byl uječeným frackem, vydržovaným gigolem, dále trocečníkem, který s gustem ubíjel bezbranné tuleně. Takový člověk si velmi těžko může získat mé sympatie a vysvětlení onoho záhadna mi nepřišlo nikterak osvětlující, což ovšem akceptuji, protože my lidstvo absulutně nic nevíme a jen se umíme vraždit ve válkách a vzájemně se nenávidět. Snad nám bůh odpustí.
Proto jsem dal pouze 3 hvězdy.

Apo73
04.08.2024 5 z 5

Jiná podoba autora dobrodružných románů. Samotný princip, že všechny ty příběhy vypráví fakticky muž odsouzený na doživotí, když je 10 dní ve svěrací kazajce utažené tak, že si musí vsugerovat vlastní msmrt, aby přežil, je skvělý. Tím podle mě předjímá významné americké autory 20. století. Je to zároveň klíč, který Londonovi umožňuje vyprávět cokoliv, přenášet se v čase i prostoru, stav vědomí mučeného hrdiny má skutečně "vesmírný" rozměr, hraničící až s poezií. I když zlí jazykové tvrdí, že tam takhle uplatnil různé střípky původně plánovaných knih, vůbec to nevadí - ta kniha je totiž hlavně humanistickým apelem na nutnost vnitřní svobody a spolu s tím i pamfletem kritizujícím poměry ve věznicích v USA, resp. systému. Klidně bychom našli paralelu s Vyhoďte ho z kola ven (Přelet přes kukaččí hnízdo), protože vzdro hrdiny a síla odejít z tohto světa svobodný, je obdobný.
Velmi oceňuji styl, jakým je příběh vyprávěn. Ta znalost detailů, ich forma a určitá intimní familiérnost působí velmi autenticky, takže člověk odsouzenci věří každé slovo. Vlastně je revoluční udělat hlavní postavou vězně, který čeká na popravu, když uvážíme, že je to úplný začátek 20. století.
Takže skvěle, musím si oživit další Londonova díla.

helenkan
01.08.2024 5 z 5

Páni, to bylo super. Ani jsem nečekala že se mi to bude tak líbit. Moc totiž autora nemusím. Nikdy člověk neví, co zrovna padne do noty. Poslouchala jsem audio, mimochodem skvěle načteno.

p.stranska
01.08.2024 5 z 5

Kdysi jsem knihu četla a bodovala třemi hvězdičkami. Teď po letech jsem si ji poslechla ve skvěle namluveném audiu na Českém rozhlase a hodnotím plným počtem hvězd. Asi jsem pro tu knihu časem dospěla... každá kniha čeká na ten správný okamžik, aby se zalíbila.

ZaS
01.08.2024 5 z 5

Londona mám zafixovaného jako autora dobrodružné literatury a asociovaného hlavně s Bílým tesákem, což nikdy nebyl můj šálek kávy. Díky tomu jsem málem minul velmi zajímavou knihu na téma reinkarnací, což je o to mrzutější, že je velmi často citována napříč celým světem umění.
Jakkoliv mi děj přijde děj trochu schematický a styl někdy příliš rozvláčný, téma samotné je velmi zajímavě podané. Díky pohledům do minulých životů se tak dostáváme k několika příběhům se společným hrdinou.
Je zřejmé, že téma reinkarnací bylo Londonovi vlastní, což u jinak hodně sociálně až levicově orientovaného autora může překvapit.

Terezaazeret
25.07.2024 5 z 5

London umí psát, kouzlit s atmosférou, bez sebelítosti postav vás donutí s nimi soucítit. Jsem nadšená. Ale je to smutné. Hodně smutné.

Lev
23.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Velmi zajímavý příběh o doživotně odsouzeném vězni, který byl vězeňskou správou soustavně týrán pomocí samovazby a svěrací kazajky a nakonec dostal i trest smrti. Aby se hlavní postava vyhnula nesnesitelným bolestem a celkovému strádání, naučí se přivádět tělo do stavu klinické smrti a díky tomu její mysl putuje proti proudu času a postupně vykresluje obraz svých minulých životů. Kniha je z části kritikou vězeňského systému a především důkazem o nezlomné vůli člověka. Kromě toho je však Tulák po hvězdách příběh o nesmrtelné duši, která není spoutaná tělesnou schránkou pouze v daném prostoru a čase, ale prochází napříč staletími a jako nový člověk se rodí stále znovu. Autor navíc na několika příkladech těchto reinkarnací z různých lidských epoch projevuje hold evropskému člověka a jeho kreativitě, odvaze i krutosti, které utvářely historický vývoj nejen evropského kontinentu. V neposlední řadě je kniha o věčném vztahu muže a ženy a o zrodu dalších pokolení, která se neustále řítí kupředu aby překonala své předky a konečně se „dotkla hvězd". Je otázkou jak dlouho bude trvat, než moderní politicky korektní doba smete všechny obdobné knihy, kde je bez sebemrskačství a s láskou zmíněn vlastní biologický druh nebo rozdílnosti muže a ženy. Jednoznačně doporučuji, skvělá kniha.

ondra295
03.06.2024 5 z 5

Opravdu krásná kniha, která je svým pojetím velice originální. V jedné vrstvě tu sledujeme kritiku americké justice a vězeňské správy na případu nevinného odsouzeného muže - kromě toho se tu ale rozprostírá množství nových světů, které se odehrávají pouze v paralelním vesmíru a pomocí kterých hlavní hrdina dokáže přežít své utrpení. Příběhy samy o sobě jsou také velice dobré, většina z nich je zajímavých a má nějaké mravní poučení. Jako celek kniha funguje velice dobře, je plná hlubokých myšlenek a čte se velice snadno.

Momana
23.04.2024 5 z 5

Oblíbená knížka mojí mámy, kterou mi tisíckrát dokola omílala. Až po přečtení jsem jí dokázala pochopit. Je to krásná kniha, za mě jediná svého druhu, zapamatovatelná, výrazná, filozofická. Z minulých životů mi nejvíc utkvěl v hlavě ztroskotanec na opuštěném ostrově. Moc hezké, pestré povídání.