Stopařův průvodce Galaxií
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z něhož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy...... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2002 , ArgoOriginální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979
Na tuto knížku jsem se dlouho těšila, až jsem sehnala graficky moc povedené vydání z roku 2015. Obřadně jsem ji začala číst.... a nic. První polovina mě nebavila a hodně jsem se musela vracet, abych ději vůbec porozuměla. Trochu se to rozjelo až tak na posledních 20 stránek. Nakonec bych možná přečetla pokračování, protože by mě zajímalo, jak to s postavami dále dopadlo. Vtipná mi bohužel moc nepřišla. A jak už zde někdo napsal, také mi trochu připomíná Pratchetta. Oproti tomu filmové zpracování bylo za mě povedené a vtipné.
Chtěla jsem něco lehčího a vtipného, takže padla volba na tuto knihu. Chvílemi to byla prča. Je to ztřeštěné, bláznivé, ulítlé, ... a čtivé. No ale taky mě některé části prostě nebavily.
Crazy, poslouchala jsem audioverzi a celkem mě to bavilo. Některé pasáže byly naprosto ujetý a zároveň boží.
Ale ono to není vůbec špatné!
Po prvních několika kapitolách jsem se dost bál, že celá kniha půjde v duchu "vymyslím co nejvíc bláznivých slov a udělám si srandu ze všeho vesmírného", ale postupně se příběh rozvine, až do příjemného Červeno-trpaslického stylu. A to já rad!
"Nevyčítám ti to," řekl s povzdechem Marvin a napočítal pět set devadesát sedm miliard ovcí než o vteřinu později usnul."
"Je nesmírně potěšující, že vaše nadšení pro naši planetu pokračuje v neztenčené míře. Proto bychom vás rádi ujistili, že naše řízené střely, které se právě přibližují k vaší lodi, jsou součástí speciálních služeb, jež poskytujeme všem našim horlivějších klientům, a jako drobnou pozornost přidáváme nukleární hlavice. Těšíme se na vaše zakázky ve vašich příštích životech...děkujeme vám."
Od prvního odstavce jsem se opravdu smál. Postupem času se chvíle, kdy to bylo tak moc zábavné staly řídké až zřídly úplně. Asi jsem čekal více než mi kniha byla schopna dát. Je to škoda. Styl psaní mi připomínal Pratchetta.
Já se bohužel k příznivcům této knihy nezařadím. Většinu doby jsem si říkala, že autor knihu napsal pod nějakým vlivem... Byly tam vtipné momenty, ale taky dost takových, do kterých jsem se musela nutit. Z komentářů jsem zjistila, že existuje i filmové zpracování, tak na něj mrknu a třeba mi to vnese trochu světla do příběhu... Hodnocení tedy neutrální, 3*.
Začátek mě bavil hodně, postupně jsem se ale ztrácela a ke čtení se spíš nutila. Jsem ale ráda, že jsem si tuto legendární knížku přečetla.
Dokonalý chaos a chodící definice arbitrárnosti, jen aplikovaná na sci-fi.
"Forde, stává se z tebe tučňák. Nech toho, prosím tě."
Asi nejsem úplně cílová skupina, i když třeba Červený trpaslík je můj oblíbený seriál.
Při čtení této knihy jsem se mnohokrát pobavil, vnímal jsem ji jako parodii na náš život, ale jako celek mě úplně neuchvátila.
Má nejoblíbenější postava je Marvin.
Uvidím co další díly.
Kniha je nejen vtipná a plná bláznivého dobrodružství - což člověk od humorné sci-fi přirozeně očekává, ale je kupodivu i velice chytrá. Filmová adaptace jí dělá medvědí službu, protože i když je děj téměř stejný, ty drobnosti v nichž se liší, jsou podstatné. Terry Pratchett je vytříbenější a údernější, ale co se sci-fi týče, tak Adamsovi konkuruje jen Červený trpaslík.
Všude kolem mě, tahle kniha boduje a já jí dočetla silou vůle. Asi ještě nenadešel její čas...
(SPOILER)
Neobvyklý vesmírný román.
Existuje zápletka - je docela jednoduchá, ale zároveň velmi nepředvídatelná, protože jak můžete předpovědět, že poté, co se dostanete do vesmíru poblíž hrdinů za méně než minutu, bude na palubě obrovská loď s prezidentem galaxie? Obecně se mi to líbilo
Také se mi moc líbily některé vtipné citáty z knihy, například: „Pokud se ocitnete v bezvýchodné situaci, pak se radujte, že k vám byl život laskavý, a pokud ne, pak se radujte, že brzy skončí.“
Kniha byla vytvořena pro lidi, kteří milují jiskřivý humor a sarkasmus, je lehká a velmi pozitivní.
Mohu doporučit každému, kdo je přesycen složitými tématy a spletitými příběhy.
Četla jsem kdysi celou sérii, po letech jsem se do ní chtěla pustit znovu. První díl byl stále skvělý, bavil mě humor a nadsázka, ale s tím letitým odstupem jsem zjistila, že už to pro mě není úplně to ono. Vadily mi některé názvy a jména, které se nešlo ani přečíst a postupně mi to asi zkazilo celý dojem... Ale Marvina stále zbožňuju a některé nepravděpodobnosti taky. :)
Nenáročné čtení mezi složitějšími kousky. Ideální na dovolenou, bez většího přemýšlení, ale zase s možností zasmání, pobavení. Je pravda, že tento typ literatury nemusím stále, ale jako zpestření.
Tuto literaturu moc nevyhledávám, zkoušela jsem se začíst a mírně přeskakovala stránky. Jsem starší ročník a toto opravdu není pro mě, spíše pro náctileté. Nicméně někdo se v tom může najít a opravdu ho to bude bavit, nu což - veni vidi ...
První díl byl moc fajn. Exploze nápadů, vtípků, hravého psaní bez velkého přemýšlení. Ale trochu už mě ke konci unavuje plochost postav.
Už jsem v pětačtyřiceti prostě na tohle moc starej, v příštím životě si to přečtu v pubertě.
Tak tohle bylo něco... Rozhodně potřebuju následující díly, hrozně mě to bavilo. Připomínalo mi to knihy Terryho Pratchetta, což je přesně pro mě. Rozhodně doporučuji k přečtení.
Sci-fi mám rád, ale novodobé. Tato audiokniha mi hraničila s nevkusem a trapností. Ano, bylo tam pár míst u kterých jsem se usmál, ale to bylo vše. Jak toto někdo může považovat za klasiku vážně nechápu. Stejně jako Spalovač mrtvol. Tohle vážně ne, ale zkusil jsem to.
Poslechnuto jako audiokniha, bravurně namluvil Vojta Dyk. Doporučuji poslechnout pro lidičky kteří nemají rádi tenhle druh literatury. Vojta je bravurní a posluchač si to moc užije stejně jako já. Doporučuji! Děj vtipný, nesourodý, bizarní. Pobavila jsem se
humor zfilmováno anglická literatura parodie stopaři humorné sci-fi sci-fi romány
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Nepropadejte panice!
Já se spíš musela držet, abych nepropadala smíchu.
Asi první polovinu knihy jsem četla strašně dlouho, protože jsem se u každé druhé pasáže pohihňávala a měla jsem v sobě zkroušený pocit, že nemám komu ty vtipné pasáže ukázat, aby se zasmál se mnou.
Druhou polovinu knihy jsem přečetla teď večer. Odsejpalo to raz dva. Příběh se nikde neflákal, hrdinové sympaťáci, hlavně Arthur, naprosto jsem s ním soucítila.
Před pár lety jsem viděla film, který mám moc ráda. Nicméně oproti knižní předloze je to slabota. :)
No nic, jdu prohledat knihkupectví a objednat další díl asi.