Život, vesmír a vůbec
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Třetí část pětidílné trilogie. Po mnoha letech se opět setkáváme s Arthurem Dentem, a zanedlouho potom i s ostatními postavami, které jsme opustili v situacích tak či onak nezáviděníhodných. Zákony života, vesmíru a vůbec se surově postrkují Galaxií, tentokrát pro nic menšího, než je záchrana samotného vesmíru. Ano, je znovu čas sbalit ručník, porozhlédnout se po bezpečné skrýši, kam by člověk mohl odložit pud sebezáchovy, a vyrazit. Po tisíciletích ožívá nebezpečí, že poměrně mírumilovný národ se záviděníhodným citem pro melodii podlehne svému děsu z jiných vesmírných ras a na druhý pokus se s nimi vypořádá jednou provždy. V situacích, kdy i zdánlivě nekonečné večírky končí soumrakem bohů, se zdá, že naši hrdinové měli sotva kdy podstatnější důvody opakovaně si připomínat ono nevyčerpatelně povzbudivé Nepropadejte panice!... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2002 , ArgoOriginální název:
The Life, the Universe and Everything, 1982
Obecný komentář k pentalogii: Je to super sága, přečetl jsem ji šmahem celou a jsem příjemně potěšen. Vedle knižního zpracování Červeného trpaslíka se jedná o jedno z mála knižních britských scifin, u kterých to hýří vtipem. Škoda, že každý díl je od toho prvního příběhově vzdálený a nemá takové provazby, jaké bych si představoval. Základní myšlenky bývají často nevysvětleny a tak mě čeká dost googlení, abychom si ostatními geeky řekli, co vlastně znamená 42 :-)
Komentář ke knize: Kriketový díl, kdy robotí civilizace hledá posvátnou kriketí bránu a chce vyhladit veškeré lidstvo. Maximálně ujeté, ale maximálně vtipné.
Z celej petice kníh je tento diel najslabším. Napriek tomu je to stále mierne čierny a inteligentný humor. V knihe autor nastoluje niekoľko otázok, na ktoré nám dá odpoveď až v pokračovaniach. No a tie sú určite lepšie.
Nepropadejte panice! Po přečtení můžete knihu stále darovat klubu slepých a nedozírných, kde se okamžitě stane nejúspěšnějším sci-fi humuristickým dílem, které nikdo nikdy nečetl.
Bohužel zatím nejslabší kniha ze série. Dám si teď od pana Adamse pauzu. Komentáře jen potvrzují co cítím sám. Knihy nejsou slabé, ale musí se číst s odstupem, aby neztratili své kouzlo.
Stopařův průvodce mi uběhl velmi rychle, o to víc jsem si pak užila Restaurant na konci vesmíru. Tady jsem se ale doslova "sekla". Na knížku už jsem nešáhla několik dní, tak to vzdávám.
Nečtěte všechny díly za sebou.
Adams opäť pokračuje v nastolenej laťke. Ja až tak humorným knihám neholdujem, ale ak ste človekom viac optimistickým ako ja, tak vás ti bude baviť. Bude Vás to baviť veľmi- postavy skáču z miesta na miesto, z lode na planéty a niekedy ak nedávate pozor, tak stratíte aj niťku...
Třetí díl pětidílné trilogie Stopařova průvodce galaxií...a trochu se obávám, že tahle kultovní sága bude mít sestupnou tendenci.
Začátek je vyloženě slabý a děj roztříštěný, často až surrealistický. Různé odbočky z Průvodce bývají moc fajn, ale o to větší je pak zklamání, když se kniha vrátí do podivného děje. Přibližně v polovině se konečně začne rýsovat nějaký pořádný příběh, a to o podivných bílých malých zabijáckých robotech, kteří mají na svědomí smrt mnoha planet, a hlavní parta, složená z posledních dvou pozemšťanů, jednoho Stopaře a excentrického prezidenta galaxie, má zachránit vesmír.
Celkově ale je velmi nerealistické, že by zrovna tahle cháska někdy něco dokázala (parta z Červeného trpaslíka jsou oproti nim profesionální vesmírná armáda), ale vzhledem k tomu, že mají loď běžící na nepravděpodobnostní pohon... A nejen to. V tomhle díle už se Douglas Adams utrhl ze řetězu a schválně popisuje jednu maximálně nepravděpodobnou událost za druhou... S tím, že už se to moc ani nenamáhá vysvětlovat.
Mimochodem děj z předchozích dílů se moc neřeší, takže nezjistíme, proč si nechal prezident galaxie Záfod Bíblbrox upravit mozek a romantické napětí mezi Trillian a Arthurem je tu minimální. V prvním díle mimochodem Trillian randí se Záfodem, ale tady se to moc neřeší, asi se na něho někdy naštvala, každopádně v knize je to všem to jedno.
Bohužel jakákoliv práce s postavami je tu dost mizerná. Douglas Adams Stopaře píše hlavně kvůli různým šíleným vtípkům o vesmíru, které jsou někdy vynikající, někdy ne až tak zajímavé. S každým dílem je těch dobrých vtipů méně a nudných pasáží více.
Šest nepravděpodobných hvězd z deseti.
Tento díl pomyslné trilogie v pěti dílech se mi zatím líbil asi nejméně. Zmatenost a roztříštěnost příběhu dosáhla úrovně, která už pro mě byla dost rušivá a občas mi přišlo, že některé pasáže nikam nevedly a vyznívaly do ztracena, což k celkovému dojmu moc nepřidalo. Ale nepropadejte panice, od pokračování v sérii rozhodně neodradí.
Bohužel, přestože se tam stále ještě objevují záchvěvy geniality z prvního dílu, už to nějak není ono. Celé je to nekonzistentní jako vyhlášené želé z Eristromu 5 a příběh se rozplývá jako bohanické kravokuřecí stehýnka z Bety Ho na jazyku. Na pochopení filosofických úvah mám buď špatný počet hlav, nebo příliš malou výpočetní kapacitu.
Na rozdíl od prvního a druhého dílu mě kniha moc nezaujala. Děj byl vcelku nezáživný, knihu jsem ani nedočetla do konce, skončila jsem někde v polovině.
Třetí málem smrtící porce vesmírné legrace, tentokrát s obzvlášť neodolatelným popisem jednoho velmi dlouhého Létajícího večírku, s kosmickou lodí ve stylu italského bistra a s vraždícími roboty, kteří hrají kriket. Navíc opět s ilustracemi Dana Černého, díky nimž by nám toto vydání Stopařova průvodce mohl závidět kdekdo na Zemi i ostatních planetách.
Řehtačkové šroubováky rostoucí na stromě a dozrávající v temných šuplících chovoří za vše.
Oproti předchozím dílům jsem měla co dělat abych to dočetla, takové táhlé a nudné, jen místy pár vtipných hlášek.
"Průvodce říká, že létat je umění, nebo spíš fígl. Ten fígl spočívá v tom, že sebou musíš praštit o zem a netrefit se."
Arthur Dent se tentokrát musí postavit čelem hrozbě zničení celého vesmíru. O tom proč a jak se čtenář dozví až zhruba v polovině této knihy, do té doby se potýká namísto s dějem jen s různými popisy všeličeho a odbočkami všemožnými směry. Druhá polovina četby se už věnuje příběhu. Inteligentní suchý humor vytahuje tento mírně zmatený díl směrem k průměru, ale nijak zvlášť jsem se při něm nebavil.
Snažilo sa to byť nasilu vtipné, ale na miesto toho to iba nudilo. Najslabšia časť zatiaľ, ďalšie už čítať nebudem.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Toto bol pre mňa najslabší diel zo všetkých (a to hodnotím po prečítaní celej série). Musel som sa premáhať, aby som to vôbec dočítal. Chvíľami to vyzeralo, že sa na to vykašlem. Nejako som to ale predsa len dorazil.