Duch domu Ashburnů
Darcy Coates
Strašidelné domy série
1. díl >
O tomto domě se šířily podivné zvěsti bezmála sto let. Jeho majitelka, Edith, odmítala nechat kohokoli vstoupit dovnitř a nedaleké městečko navštěvovala jen málokdy. Po její smrti zdědila dům její jediná příbuzná, Adrienne. Vše co má, je jeden kufr, dvacet dolarů a milovaný kocour. Dům je pro ni příležitost, jak začít nový život, kterou si nemůže dovolit odmítnout. Ačkoli na duchy nevěří, při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb. Jak odhaluje další a další tajemství domu, začíná věřit, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Adrienne postupně zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2019 , FobosOriginální název:
The Haunting of Ashburn House, 2016
![Lucie85 Lucie85](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/137903/m_137903-NxZ.jpg?v=1465846008)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásně jsem se u čtení téhle knížky bála, a to s postupem děje čím dál víc. Děj krásně graduje, čte se krásně a svižně, za mě nebylo žádné hluché místo. Doporučuju si tenhle strašidelný a mrazivý příběh užít ve večerních hodinách jen tak pod lampičkou :-)
![marinaowHE marinaowHE](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/455067/m_marinaowhe.jpg?v=1735922888)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Velkou část knihy jsem si nebyla jistá, jestli mě to čtení baví nebo ne. Od Darcy jsem zatím četla jen první tři díly černé zimy a až na první díl se mi knihy líbily. Ale tady tápu. Příběh mi přišel takový plytký, i přes to, že se vyvíjel poměrně dobře. Hlavní hrdinka se ráda pouštěla do věcí, u kterých by měla radši počkat a zvážit další krok, než vystartuje. Samotná existence a přítomnost kocoura prostě zvedá knize hodnocení - kde je kočka, tam je moje potěšení. Nejvic se mi ale na knize líbil konec a celkově posledních 50 stran +-, hlavně od doby, kdy se dostala do sklepa a přečetla si ten dopis. Sice kolem poloviny knihy bylo už jasné, kdo je ten útočník, rozuzlení jsem tak nějak stejně nečekala a dost mi to zlepšilo názor na celou knihu, takže konec jsem dočetla s radostí s tím, že nakonec nebudu muset knihu hodnotit tak zle.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jo je to supr napsané, nápad dobrý, ale jak všichni píšou, že se báli, tak já ani ne. A to se bojím všeho. Tady mi to kazilo to, že hrdinka se vlastně ani moc nebála a tak mně to nějak ani nedovolilo se bát. V podstatě to spíš uklidňovalo, jako by to bylo v pohodě.
![IvanaZao IvanaZao](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížka se mi líbila. Byla napínavá. Sice mám raději hororové knihy, které mají "reálný" podtext. Ale kniha byla super.
![petra9985 petra9985](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91894/m_petra9985-66202ca40810d.jpg?v=1713384612)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha se mi četla moc dobře. Jsem zřejmě cílová skupina neb se mi příběh domu moc líbil. Četla jsem převážně před spaním a ta atmosféra mně dostala.
Když pak bylo jasné, s čím máme tu čest, byla jsem zvědavá, jak celý příběh zapadne.
Je pravda, že občas jsem pozvedla obočí z chování hlavní hrdinky, ale oddechovka to byla dobrá.
Četla jsem knihu hned po sérii Černá zima, takže se mi lehce navazovalo.
![martina4041 martina4041](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75618/m_martina4041-GEt.jpg?v=1609007576)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Nevím jak začít, hlavní postava mi přišla taková strašně prahnoucí po přátelství až mi to hraničilo se zoufalstvím.
Kniha napínavá, ale konec jsem předvídala, pár nitek k tomu vedlo. Mám doma celou sérii strašidelných domů,tak zkusim další díl.
Autorku mám ráda, mám od ní skoro všechny vydané knihy.
![monishek monishek](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/114862/m_monishek-tLr.jpg?v=1626177768)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Hned na uvod musim zminit, ze tento zanr vubec nectu. Od autorky jsem cetla Mrazivou smrt a byla jsem nadsena. No, chtela jsem zkusit i neco jineho od ni a asi vzhledem k tomu, ze nejsem v tomhle prilis znala, tak jsem z pribehu nadsena. Uplne to na muj strach stacilo. Pribeh mel spad, kapitoly byly kratke a libilo se mi, ze tam bylo vse vysvetleno. Pribeh jsem si uzila. Zkusim i jiny strasidelny dum od autorky.
![Hecate23 Hecate23](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142827/m_142827-R3E.jpg?v=1463428339)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh byl napínavý, líbilo se mi, že děj pěkně odsýpá bez výrazněji hluchých míst. Styl jakým autorka píše se mi četl dobře a celkově jsem neměla problém se vcítit do děje i do hlavní postavy. Pro mě byla toto první kniha co jsem od autorky četla a navnadila mě pokračovat jak v sérii Strašidelných domů tak v budoucnu sáhnu určitě i po jiné knize od D.C.
![ivca79 ivca79](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Poslouchala jsem jako audio knihu. A po první kapitole jsem musela sebrat odvahu a rozhodnout se, jestli si zvládnu doposlouchat bez toho, abych se bála usnout. Nakonec jsem to odložila a pak sem přeci jen sebrala odvahu a byla to "jen" duchařina. U toho se naštěstí tolik nebojím, jako u vraždících maniaků :)
![Jájinka_sh Jájinka_sh](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Poslouchala jsem jako audio, zvukové pauzi dělali pěknou atmosféru. Je to lehká duchařina. Hlavní hrdinka občas trochu natvrdlá, ale dalo se :-)
![sylva8672 sylva8672](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60035/m_sylva8672-i0F.jpg?v=1565004453)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem přečetla v letadle cestou na dovču. Četla se mi moc dobře. bylo to pěkně napsané a rozhodně nelituji, že jsem si do letadla vybrala zrovna tuhle knihu. I když mám raději ty víc napínavé až hororové, což tahle nebyla, ale ve finále mi to vůbec nevadilo. Hlavní postava mi byla sympatická a byla jsem zvědavá, jak se nakonec celý příběh vyvrbí
![nakavusterezou nakavusterezou](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77033/m_terata-JYi.png?v=1663334161)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tak tohle jde totálně mimo mě!
Příběh nudný, neuvěřitelný (a to na duchy věřím a bojím se jich!)... tuhle autorku asi nebudu dále vyhledávat.
![Mi--LADA Mi--LADA](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242391/m_mi-lada-fee.jpg?v=1601223951)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Poslouchala jsem před pár měsíci jako audio a docela se mi to líbilo. Zděděný osamocený dům, 20 dolarů v kapse, kocour jako parťák do nepohody, když jde opravdu do tuhého, ďábelský hrob u lesa a občasné návštěvy vzdálenějších sousedek... Ještě o stupínek lepší mi přišel Dům tajemných stínů, který se odehrává v minulosti. Časem se snad dostanu ke všem dílům, zatím se zdá, že Coates píše jednoduše a celkem dobře.
![Terror Terror](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13536/13536.jpg?v=1381127950)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Já té Darcy prostě nedám pokoj. Po průměrné Kořisti se vrhám i na její slavnou duchařskou sérii. Tak jaké to je?
Upřímně musím přiznat, že tentokrát mě kniha bavila o něco víc. Hrůza, která obchází sídlo Ashburnů, je předestřena slibně, je to napínavé, hlavní postava mi tentokrát sedla (na rozdíl od postav vedlejších) a tak nad některými nelogickými a nedotaženými minelami mhouřím oko.
Opět jde o dílo určené spíše mladšímu čtenáři, hloubku a poselství v ní nenaleznete ani s balíkem kostelních svící. Ovšem pokud si ty svíce rozestavíte do pentagramu a o půlnoci se uprostřed něj při svitu skomírajících plamínků do knihy ponoříte, možná vás postupem času přepadne neodbytné nutkání se otočit a zjistit, jestli to zrcadlo za vašimi zády je opravdu přikryté starým prostěradlem...
![Zdena1234 Zdena1234](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/445514/m_zdena1234.jpg?v=1725464002)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po dlouhé době jsem sáhla po nějaké duchařině a chtěla jsem se trochu bát. Ale nebylo čeho. Nicméně kniha byla napínavá a dobře se četla. Taková pohádka pro starší děti.
![Lady Greystoke Lady Greystoke](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/6672/6672.jpg?v=1381127931)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Původně jsem chtěla dát jen dvě hvězdy, ale nakonec se mi to vlastně líbilo. Hlavně Wolfgang a konec.
![michaela.97 michaela.97](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/204820/m_michaela-97-KbJ.jpg?v=1599906310)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Když u nás tahle série začala vycházet, strhl se kolem ní hype a já čekala, až trochu utichne. Nezabránilo mi to ale tomu, abych se na její přečtení těšila, takže když se mi pár knížek autorky nahromadilo v knihovně, dala jsem se do toho.
Očekávání? Veliká!
Od začátku do konce se knížka četla dobře. Od první stránky jsem byla napnutá, protože jsem nevěděla, co čekat, ale věřila jsem, že se budu bát. To se ale nestalo. Miluju horory, takže můj práh strachu je asi trochu výš, ale i tak jsem dle recenzí předpokládala, že to bude fičák. Upřímně? Nevadilo mi to. Užívala jsem si autorčin styl vyprávění. Bavilo mě poznávat dům a jeho okolí spolu s hlavní hrdinkou. V půlce knihy jsem se smířila s tím, že si "jenom" užiju atmosféru.
Maličko mi vadila jen jedna věc, a to že se hlavní hrdinka opakovala. V jednu chvíli mi přišlo, že čtu jen o tom, jak má hlad, nemá počítač a v domě nejde elektřina. Chápu, že to bylo důležité, ale pochopila bych to, i kdyby mi to řekla jenom 2x.
Ke konci knížky se věci dali do pohybu a to bohužel směrem, který se mi zdál dost uspěchaný a mě v první chvíli napadlo "neeee, timhle se to všechno nevysvětlí, že ne?" ... A ono jo. Zápletka mi připadala bez nápadu a bez snahy z toho ždibečku napětí vytěžit maximum. Jako kdyby autorka měla předem daný počet stran a chtěla se vejít.
Naštěstí se na pár stránkách objevila nějaká ta nechutná scéna, která mě dostala do hororové nálady, ale vzhledem k finále mi to nestačilo. Do dalších knížek autorky se pustím. Teď alespoň vím, co doopravdy čekat a když se budu bát, tak jedině dobře a jsem ochotná dát o hvězdičku víc.
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
Nemám ráda duchařské příběhy, nejsou reálné. Ale Darcy jsem dala šanci. A teď tady koukám, že je půl jedné ráno.. No nešlo přestat číst. Psáno tak, že v tom domě, lese, člověk je, cítí ten strach, slyší vrzat podlahu... Přečtu další.