Strašidelný klášter

Strašidelný klášter
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44198/bmid_strasidelny-klaster-fxR-44198.jpg 4 197 197

Příběhy soudce Ti série

Soudce Ti musí se svým pomocníkem Tao Kanem kvůli bouři přenocovat v taoistickém klášteře v horách Chan-jüanu a vyřeší zde tři záhadné případy. Případ balzamovaného opata, případ zbožné panny a případ nevraživého mnicha. Zajímavé na této knize je, že autor převzal základní motiv (oči kočky), který je klíčem k rozuzlení záhadné smrti opata, z anekdoty o slavném básníkovi Ou-Jang Siu (1007 – 1072). Básník totiž vlastnil starý obraz kočky mezi pivoňkami, o němž prohlásil, že musel být namalován v poledne, protože kočka má přimhouřené oči a květy pivoňky jsou povadlé. Tradiční je též kompozice vyprávění, kdy soudce Ti, po vzoru klasických čínských detektivních příběhů, řeší několik případů najednou. 4. vydání vyšlo v roce 2007 - ISBN: 978-80-87010-12-9... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Perseus

The Haunted Monastery, 1961

Halka2
10.12.2017 3 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem si vzpomněla, že v knihovně mám tuto knihu, která patřila mému otci. A tak jsem se do ní pustila a nelituji. Zajímavá kniha, trochu hororu, cizí kultury , náboženství, historie i napětí. Až na ten překlad. Také mě to rušilo. Ale stejně jsem zvědavá na další příběhy.

neryan
16.04.2017 4 z 5

Příběh je čtivý, ale místy jsem se lehce ztrácela v postavách a popisu kláštera. Také, co se týče formální stránky díla, tak ta korektura českého překladu, kde kolikrát vypadnou písmenka nebo dokonce dojde k jejich záměně, je velmi rušivá.
Myslím, že by pro větší autentičnost děje občas neuškodilo přidat více hororových prvků.
Velmi oceňuji exotičnost příběhu a vyjasnění taoistického a konfucianistického vyznání.
Pokud se ke mně někdy dostane další ze soudcových příběhů, ráda si jej přečtu.

Linda007
01.12.2015 3 z 5

Slabší díl ze série o soudci, ale i tak vydařené dílo.

ERIK 2
05.07.2015 4 z 5

Dobře se to četlo ale tá jazyková korektura no úplný horor víceméně mi šla husina z chybjejicích písmen,ale spisovatel za to nemůže,to už je problém překladatele a jazykového poradce.

honajz
25.07.2013 4 z 5

Oceňuji jednotu místa, času a děje. Příběh začíná večer před slavností k založení kláštera a končí brzkým ránem, tedy tzv. svítáníčkem. I když je příběh opět precizně vystavěn, s množstvím dobových detailů a mnoha poučkami z konfliktu konfucionismu a taoismu, přesto mi osobně tolik neseděl. Myslím tím celkovou atmosféru, kdy třeba při popisu chodeb je Gulik někdy zbytečně úsporný, a přitom stačilo přidat pár adjektiv, aby člověka hnedle víc mrazilo z toho "strašidelna". Také mi některé motivy přišly nedotažené (herec Mo nejprve má divže ne hlavní roli, aby byl posléze smeten ze stolu jako další postava mstitele, tuším už třetí v pořadí; nadcházející chřipku vyléčí, když se bouchnete do hlavy /přitom právě ten popis nemoci a ztíženého uvažování byl v první části knihy nejlepší/, některé postavy herců jsou až neskutečně svaté, soudcovy dámy se ani po letech neškádlí, ale pomáhají si apod.). Rovněž to vyznění, že zatajíme zločiny, jen proto, že šlo o vysoce postavené lidi, a necháme řešení svým způsobem nejvyšší Spravedlnosti, je možná konfuciánské, ale to zatajení mi prostě nešlo pod vousy. Přes těchto pár drobných výtek však jde stále o vysoce nadprůměrné dílo a je těžké je při čtení odložit.

Yalka
14.03.2013 5 z 5

Skvěle napsaný a vypointovaný hororový příběh odehrávající se během jedné noci v jednom zapadlém horském klášteře. Některé scény z něj jdou jen těžko dostat z hlavy. Potěší přítomnost soudcových dam. 100 %. Nejlepší van Gulik ever!

vitavita
04.04.2012 4 z 5

Tradičně kvalitní příběh van Gulika ....