Strašidlo cantervillské
Oscar Wilde
Starý lord Canterville prodává zámek i se strašidlem, které má na svědomí mnohé životy. Proto sídlo nikdo nechce. Tu však přichází nabídka až z Ameriky. Pan Hiram B. Otis, americký vyslanec, muž s moderními názory, zámek bez obav kupuje. Vzápětí se také na starý zámek, bičovaný deštěm, stěhuje i se svou početnou rodinou.
Dobré čtení. Americkou rodinku i jejich "vynalézavé děti" bych teda už podruhé číst nemusela, ale to dokazuje jen jejich perfektní vykreslení autorem :) Příjemná povídka - doporučuju.
Zajímavá povídka o bohaté americké rodině, která se přestěhuje na anglické panství, ve kterém bydlí duch dřívějšího pána. Líbila se mi obzvlášť dějová linie mladé Virginie a vévody, a samozřejmě taky Wildeův styl psaní.
Anglickou literaturu jsem nikdy moc nemusel, ale díky spisovatelům, jakým je Oscar Wilde, ji začínám poslední dobou přicházet na chuť. Strašidlo cantervillské je geniálním počinem. Svižnost, humor, napětí, zkrátka vše, co má dle mého názoru ideální "odpočinkové" dílo obsahovat. Myslím, že tuto povídku si nelze nezamilovat.
Knihu jsem četla poprvé už v dětství a ráda po ní sáhnu ještě dnes. Pěkná povídka s krásnými ilustracemi, jen konec by mohl být trochu propracovanější.
Tahle knížka je velmi jednoduchá na čtení a pro mě i velmi zábavná díky ilustracím. Četla jsem ji už 3x a klidně můžu znovu. Nikdy mě totiž neomrzí.
Strašidlo Cantervillské je vtipná, oddechová povídka. Moje vydání bylo doplněno opravdu bizarními ilustracemi - a já se při čtení opravdu pobavila.
Čtivé, zábavné, ale na mě moc pohádkové s odbytým koncem. Jakoby hlavním smyslem povídky bylo píchnout si do amerických zbohatlíků. Filmeček s Bartoškou se mi líbil krapet víc.
Oscar Wilde se dobře čte, protože používá jednoduchý a výstižný jazyk. Je tu pocit kvalitní četby, aniž by bylo nutno zacházet do komplikovaných popisů a slovesné onanie.
Ráda na tuto knihu vzpomínám z dob povinné literatury k maturitě....:) Krásně se četla.:)
Mám tuhle knížečku jako povinnou četbu k maturitě, ale pro mne to není jen povinnost, já tohle dílko miluji a asi nejvíc proroctví o rozkvetlé mandloni. Jen doufám, že si ji u maturity vytáhnu a budu spokojená!
Knížku jsem četla a je to velmi dlouho, ani nevím, jestli jsem nejdříve viděla ten film a později četla knihu, možná, že ani ne!!
Obojí se mi líbilo, i když jsem se nesnažila číst ty anglické pasáže, jelikož jsem v té době neuměla vůbec anglicky!!
Prostě jsem chtěla mít přečtené něco od Wilda a toto mi přišlo nejstravitelnější a rozhodně to předčilo má očekávání!!
Do téhle knížky jsem se hned zamilovala… četla jsem ji poprvé v deseti letech a stále si pamatuji tu básničku nazpaměť…
Mám ráda O. Wilda. Tato kniha se mi velmi líbila :), protože je plná dobrodružství, zábava a hlavně jeho zvláštní druh humoru ;)
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Jak jsem se dlouho odvažoval do Obrazu či Lady, tak jsem si vybral něco kratšího. Čekal jsem nějakou velmi seriózní četbu, jelikož na klasiku si moc nepotrpím, ale byl jsem velmi mile překvapen. Je to krátká povídka, ale není to na škodu, všechno důležité se v povídce řeklo a událo. Za mě velká spokojenost.