Strašidlo cantervillské přehled
Oscar Wilde
Starý lord Canterville prodává zámek i se strašidlem, které má na svědomí mnohé životy. Proto sídlo nikdo nechce. Tu však přichází nabídka až z Ameriky. Pan Hiram B. Otis, americký vyslanec, muž s moderními názory, zámek bez obav kupuje. Vzápětí se také na starý zámek, bičovaný deštěm, stěhuje i se svou početnou rodinou.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strašidlo cantervillské. Přihlašte se a napište ho.
Během četby jsem se celkem bavila, ale bohužel je to jedna z knih, která nezanechá dlouhodobější pocit. Objevilo se tam i pár zajímavých myšlenek, satira na společnost také nebyla špatná, ale to prostě "jen" povídka. Ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. A je to jeden z mála případů, kdy fandíte tomu strašidlu. :D
Strašidlo cantervillské" je brilantní dílo Oscara Wilda, které nejenže zaujme svou originální zápletkou, ale také vyniká svým jemným humorem a kritikou viktoriánské společnosti. Příběh duchu sira Simona, který po staletí straší na zámku Canterville, je nezapomenutelný.
Sir Simon je typický anglický duch, který si s oblibou užívá děšení obyvatel svého zámku. Jeho klidnou existenci však naruší příchod nových majitelů – amerického vyslance Hiram B. Otise a jeho rodiny. Pan Otis, osvícený a praktický muž, nemá pro nadpřirozené jevy nejmenší pochopení, což vytváří komické a ironické situace. Wilde zde mistrně využívá střet kultur mezi starým anglickým a novým americkým světem.
Kniha, i když krátká, je naplněna bohatým dějem a hlubokými myšlenkami. Wildeův styl je lehký a svižný, což činí četbu velmi příjemnou. Duch sira Simona, ačkoliv by měl být hrozivý, se stává postavou, kterou si čtenář snadno oblíbí díky jeho lidským slabostem a tragickému příběhu.
Jedním z nejsilnějších aspektů této knihy je Wildeova schopnost spojit prvky hororu s komedií. Strašidelné scény jsou vyváženy humornými momenty, které zesměšňují nejen samotného ducha, ale i lidskou povahu a společenské zvyklosti. Díky tomu je "Strašidlo cantervillské" více než jen jednoduchý hororový příběh; je to také satira na lidskou povahu a společenské normy.
I přesto, že příběh byl napsán a převyprávěn na mnoho způsobů, originální kniha zůstává nejoblíbenější variantou pro mnoho čtenářů. Její nadčasový humor a hluboké poselství činí z "Strašidla cantervillského" dílo, ke kterému se čtenáři rádi vracejí.
Adaptace této knihy do filmové podoby také stojí za zmínku. Filmové zpracování přináší vizuální potěšení a umožňuje divákům vidět Wildovu vizi v novém světle. Nicméně, jak už to bývá, kniha často nabízí hlubší zážitek a prostor pro fantazii, než je tomu u filmových adaptací.
Kniha Strašidlo cantervillské v seznamech
v Přečtených | 2 106x |
Anglie strašidla zfilmováno duchové a přízraky viktoriánská fantastika
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Čtivá povídka plná vtipu.