Stratené dievča
Gillian Flynn
Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Gone Girl, 2012
Výborne napísané, neskutočné psycho, šialené, presne ako dvaja hlavní hrdinovia :-). Postupne sa odkrýva, ako to všetko vlastne je.
Dobrý návod, jak se zbavit svého chlapa....)))
Teď vážně....film se mě líbil víc..některé stránky jsem v rychlosti přeletěla, někdy nuda, někdy dobré napětí....ale jo, jako dobrý psychothriller joo...)))
Snažila jsem se knihou prokousat a řekla si, že když jsem začala, tak ji dočtu. Za mne teda nic moc, asi 200 stran nudných a pak, když to začínalo být zajímavé se vyprávění otočilo. Popravdě jsem na konci knihy uvažovala, zda autorka je normální, když dokáže vyplodit takový příběh. Konec mne zklamal. Za mne teda nee ;o))
Skvělá kniha. Autorka si se čtenářem hraje celou dobu a nejvíce mě tedy dostal konec. Všem doporučuji!
Tak jak jiz zde nekdo psal, nevedela jsem komu driv fandit, jestli jemu nebo ji. Kazdopadne si myslim ze i takove poblaznene manzelky se najdou, a to i casto v beznych domacnostech akorat ne s takovou dramaticnosti jak to dokazala Amy. Znama mi na ten film napsala ze horsi film nevidela, ze dela z kazde zenske psychopata ;) s tim az tak nesouhlasim. Nasla jsem tam celkem myslenky a veci k zamysleni ;) a to se nepovazuji za psychopata ;)))))
Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Vymyslet takový příběh muselo dát neskutečnou práci a ta se vyplatila. Film se mi oproti knize zdá trošku odfláknutý. Pokud se ale nejprve podíváte na něj, myslím, že se vám líbit bude.
Gone girl jsem v první řadě viděla ve filmovém zpracování. Brutálně psychózní náboj filmu mě v podstatě donutil si koupit i knížku. Přiznávám, že skoky od jednoho k druhému vypravěči se mi nečtou nejlíp, ale to byla asi jediná vada na kráse. Výborná knížka a výborný film.
Dokonale promyšlený a propracovaný plán. Amy byla mistrem psychologie a strategie a psychopat v jednom. Sice jsem kdysi viděla film, ale i tak jsem byla napnutá a čekala, jak bude probíhat vyšetřování, kdy přijde na řadu blázen v podobě milujícího Desiho, i jak to všechno dopadne. Konec nedopadl podle mých představ, ale i tak jsem spokojená. Kniha byla výborně napsaná, napínavá, určitě si zaslouží nejvyšší hodnocení.
Musím napsat, že první, co mě napadlo po přečtení této knihy bylo: divnější knihu jsem snad nikdy nečetla. Konec naprosto nepředvídatelný, zanechal ve mě spousty otázek k zamyšlení a jen kroutím hlavou nad koncem. Ale kniha se mi obecně líbila. V některých momentech jsem se ani nemohla odtrhnout. Někdy jsem zase trošku přeskakovala, protože samotný příběh mě zajímal víc něž ty "žvásty" okolo. Za mě palec nahoru.
Komentáře mnohých čtenářů mě utvrzují v tom,že by bylo dobré si knihu přečíst. Každopádně bohužel patřím k tem,kteří se knihou neprokousali. Nezaujal mě styl psaní ani příběh. Film se prý dost shoduje s knihou, tak ho asi výjimečně upřednostním před knihou.
Kdo si zaslouží abych mu fandil? Nick nebo Amy? To bylo dilema celé knihy.Výsledek: chvíli jeden a chvíli druhý.Hodně lidem připadá první půle nudná.Mně ani ne, šlo o seznamení s postavami a proniknutí do děje, to beru.Druhá půlka je lepší, začne se toho hodně dít a pěkně se to rozjede.Maximum ale nedám a to kvůli závěru, ten se začíná táhnout a úplný konec Flynnový prostě nežeru.Takhle to ukončit může jenom ženská.
Nevím, jestli jsem z knihy zklamaná jen z toho důvodu, že jsem měla vysoká očekávání nebo by se mi nelíbila, i kdyby neměla tak velký pozitivní ohlas. První polovina byla zdlouhavá, druhá zajímavější, ale přesto jsem knihu nehltala a kdybych se nedozvěděla konec nijak zvlášť by mě to asi netrápilo.
V první třetině zajímavě se rozbíhající detektivní příběh, zbylé třetiny psychologický thriller aneb soutěž o to, která z obou hlavních postav bude čtenáři více odporná. Skvěle napsané, skvěle zkombinované časové roviny i osoby vypravěče. Autorka pobaví především tam, kde nechává Amy vzpomínat na dobu, kterou strávila s Nickem. Úžasné glosy - přesně zachycuje rozdílnost mužského a ženského pohledu na různé etapy vztahu mezi hlavními hrdiny. Zajímavě jsou zachyceny postavy Amyiných rodičů - jsou přímo prototypem amerického snu o bohatství a úspěchu, který najednou dostává trhliny. A konec knihy? Čtenář ještě hodně dlouho přemýšlí, jestli má svedená bitva vůbec nějakého vítěze!
No, co dodat. Ani jsem knihu neprecetla, vůbec mě nezaujal styl psaní. Říkala jsem si, že tomu dam 100 stran a třeba me to oslovi...ale nestalo se tak.
Tuto knihu jsem četla při loňských zimních svátcích a musím říct, že v rámci pasivní zábavy vstřebávání příběhů jiných to byly asi ty nejlépe strávené Vánoce. Žádné nekonečně se opakující pohádky a ubíjející vánoční programy v televizi... Ale místo nich tento božský thriller. :) Styl autorky mi okamžitě sedl a kniha mě bavila již ve své „detektivní“ části. Musím vyzdvihnout také celou řadu trefných postřehů a názorů ze života, s kterými se nelze než ztotožnit. Jediné, co považují za mínus (a zároveň také za svou chybu) je to, že jsem si přečetla hodnocení na zadní straně obalu a některé komentáře na internetu (i když byly velice obecného rázu). Již to ale v mém případě vedlo k tomu, že jsem tak nějak už čekala, co skutečně přišlo. Bohužel jsem pak nebyla překvapená tak, jak bylo autorkou zjevně zamýšleno... U této knihy ještě více platí, že čím méně víte, tím lépe pro vás! :) Doufám, že Gillian časem opět něco zajímavého napíše a mezitím určitě sáhnu po její Ostré a Temné dosavadní tvorbě. :)
Knihu jsem četl jedním dechem a skoro jsem se od ní nemohl odpoutat. Nick a Amy slaví páté výročí svatby. Nick odejde do práce a v průběhu dne se dozví, že jeho manželka za záhadných okolností zmizela. Rozjíždí se pátrání, které se ovšem pro Nicka nevyvíjí dobře. V jednu chvíli se dokonce stane podezřelým z vraždy. Postupně odhalujeme pravdu, nakonec však všechno dopadne trochu jinak.
Možná by se kniha dala považovat za určitou studii „viny a trestu“. Oba hlavní hrdinové nejsou žádná neviňátka, každý má své „temné kouty“ a „proplesknout“ by zasloužili oba. Vlastně žádná z vystupujících postav není vyloženě kladná, snad všichni se v nějaké chvíli příběhu projeví negativně, ať už vinou své neschopnosti, bezskrupulóznosti, slabosti, hamižnosti a podobných vlastností. Na konci zůstane pouze jeden diskutabilní vítěz, a to ten, který si celou dobu dělal nejmíň skrupulí a byl opravdu všeho schopný. Konec je opravdu takový zvláštní, rozhodně ho nelze považovat za šťastný, myslím z hlediska postav, nikoliv knihy samotné. Ale je asi uvěřitelnější. Bylo by to hezké, kdyby se ponížený vzedmul k odplatě, ale v realitě to spíš dopadá tak, jako v knize.
Musím přiznat, že jsem se knížkou snažila prokousat k části, která mě opravdu bude bavit a budu jí hltat. Bohužel pro mě se tak nestalo a i u dalšího člena rodiny nesklidila ohlas, jaký jsem od ní očekávala. Takže jsme přestaly číst asi v půlce knihy a nevíme, jak vůbec skončí.
zfilmováno thrillery tajemství pomsta manželská krize zmizení lidí deníkové záznamy thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2013 | Zmizelá |
2014 | Temné kouty |
2013 | Ostré předměty |
2017 | Skvrna |
Musím říct, že začátek mi připadal jako příjemně napínavý kriminální román. Nijak nevybočující z řady dalších - čekala jsem, kdy konečně se vyprávění spojí a Nick bude usvědčen... A buch, totální psychokotrmelec.... Konec tedy nic moc, trochu násilný, až neskutečný, ale co už. Předcházející stránky to bohatě vyrovnají. Trochu mě sice děsilo, že jsem se dokázala do Amy vcítit a dokonce i přemýšlet jako ona, říkala jsem si, kolik tahů ještě zbývá, ale na svou obranu :) musím říct, že tak dokonale vymyšlené bych to nedala. Uf, můj osobnostní profil snad tedy nijak moc z normálu nevybočuje. Geniální nápad, bezchybné zpracování, gradace téměr brilantní, konec škrtnout, vytrhnout stránky.... Nebudu se ke knižce vracet, ale není potřeba. V hlavě mi zůstane hodně, hodně dlouho.