Stratené dievča
Gillian Flynn
Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Gone Girl, 2012
Zajímavý a napínavý děj. Dost mě šokovala postava Amy. Nemohla jsem se odpoutat od poslouchání audioknížky. Konec mě překvapil, možná trochu zklamal...Každopádně úžasné. Inspirace ke shlednutí filmu.
Poslouchal jsem to jako audio knihu a až po té, co jsem viděl film. Nicméně i tak jsem byl pohlcen a těšil se jak to bude pokračovat.
Jelikož se hodně zajímám o filmy, tak jsem se poprvé o Zmizelé dočetl v souvislosti s tím, že to bude nový film Davida Finchera, a že nebude pokračovat v trilogii Millénium(Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda). Fincher si nikdy nevybírá nudné a nezajímavé projekty, takže jsem si říkal, že na té Zmizelé něco bude. Pak jsem viděl trailery a fotky a neustále jsem chodil kolem knihy a nemohl se rozhodnout jestli si jí mám koupit. Asi tři týdny před premiérou filmu jsem si knihu koupil a během dvou týdnů jsem jí přečetl(ze začátku jsem četl pomaleji, ale posledních dvě stě stránek jsem dal během víkendu). Kniha si mě získal během pár stránek a já byl z ní nadšený a doslova jsem si užíval každou stránku. Liboval jsem si v detailech, které po celé knize autorka nechávala jako cestičku z drobečků. Bavilo mě vyprávění ve dvou osobách a také jakým způsobem příběh gradoval a jaké měly postavy mezi sebou dialogy. Užíval jsem si psychologicky propracované postavy Nicka a Amy, a doslova jsem byl zvědaví jak s nimi autorka naloží. A na konec jsem si fakt vychutnal, z mého pohledu perfektní finále a poslední stránku, která na mě působila jako, kdybych dostal facku. Gillian Flynn se fakt vytáhla a napsala napínavou, zábavnou a překvapující knížku, která trochu v poslední třetině ztrácí dech, ale to je z mého pohledu jen malá výtka, potom co jsem četl na předchozích stránkách.
Ze začátku mě knížka trochu nudila, ale říkala jsem si, že si ji musím dočíst. Postupem času mě knížka velmi pohltila a věděla jsem, že ji musím prostě dočíst. Neuvěřitelně promyšlený příběh a konec byl taky velmi překvapivý..Brzy se chystám na filmek, který je prý skvělý, tak jsem zvědavá. ;)
Nakopnuta filmem jsem šla do knihy pro mne dosud neznámé spisovatelky v obavách, že to bude jedna z kvanta aktuálně oblíbených superděl rychlokvašené literatury, ale žasla jsem, jak mistrně Flynnová buduje napětí, jak nutí hltat stránky a neustále obracet "tu poslední a pak už jdu fakt ale spát" a přehazovat naše vnitřní morální kyvadélko tu tam tu onde, klást si i soukromé otázky a nechat se zaskakovat náhlými odpověďmi. Rozhodně podnět mrknout se i po dalších knihách Gillian Flynnové.
Knihu jsem dočetla včera a musím říct, že ten konec mě trošku zklamal (proto za mě 4*)..... Kniha byla (až na pár částí, kterými jsem se musela prokousat) opravdu zajímavá a propracovaná a určitě doporučuji přečíst. Teď se chystám podívat na filmovou verzi, na kterou jsem upřímně zvědavá.........
Skvěle propracovaná psychologie postav.
Bavilo mě to.
Šokovalo mě to.
Jednoznačně doporučuju!
Škoda, že ten začiatok bol taký zdĺhavý a veeeľmi nudný.. Potom sa to už našťastie rozbehlo.. Ja som bohužiaľ najskôr videla film, takže som vedela ako kniha skončí.. Čiže odporúčam prečítať najskôr knihu!
No musím říct, že to chvílemi bylo fakt ,,vostrý´´ :-) ale tu knihu prostě každý MUSÍ dočíst, ikdyby se mu nelíbila :-)
Z počátku byl příběh takový fádní, ničím nezajímavý. Ale potom se to rozjelo. Nick - zabil svou ženu nebo ji nezabil? Kde je Amy? Je mrtvá? Poutavý děj mě celou pohltil. Jako natrní jsem otáčela stránku a byla zvědavá, co se dozvím dál. Konec mě celkem překvapil, takový závěr jsem opravdu nečekala.
Amy opovrhuji jako ženu. Jak tohle všechno mohla udělat? Ale obdivuji ji! Jak tohle všechno mohla vymyslet? Načasovat? Jak věděla, že se to stane?
Určitě tuto knihu doporučuji!!
Z trojice autorčiných knih je Gone Girl jednoznačně nejlepší a nejpromyšlenější. Těžko říct co u ní ocenit dřív. Začít bych měl asi u naprosto fantastické práce s dvěma nespolehlivými vypravěči, kteří poskytují svůj náhled na pětileté manželství. Autorka brilantně zachytila takové ty drobné nesrovnalosti, kdy se každý dívá na stejnou situaci trošku jinak, z čehož pak vznikají neshody a hádky. Každý vypravěč podává čtenáři svou verzi příběhu a je jen na něm, kterému z nich vlastně věří. Dále vyzdvihuji skvělou motivaci postav a jejich psychologickou propracovanost, která je opravdu detailní a ani chvíli nenudí. Možná ještě lepší je kniha v jakési "druhé" linii, která je jízlivě ironická a sarkastická a opírá se do absolutní moci médií, tendenci většiny lidí generalizovat a podléhat tomu, co čtou a vidí a taky do určitých stereotypů, které dříve, či později vstoupí do každého vztahu a je potřeba s nimi pracovat. Při čtení jsem se několikráte dost usmíval a humor obou dvou postav mě moc bavil, ačkoli bych se s nimi osobně potkat nechtěl. Film jsem viděl jako první, takže moment překvapení se logicky nemohl dostavit, což ale autorce nikterak nevyčítám, je nicméně pravda, že se kniha pak čte trošku jinak a je možné se zaměřit na trošku jiné věci. Mnohými kritizovaný konec naopak chválím, protože je relativně otevřený a svým způsobem trošku obrací role obou manželů. Vezmu-li to kolem a kolem, patří Gone Girl k tomu nejlepšímu, co jsem v posledních letech četl, protože funguje v několika rovinách, nechybí jí humor ani napětí, navíc je na ní vidět, jak skvěle je od první do poslední stránky promyšlená a každá informace tu má svůj význam a také je atraktivně a čtivě psána střídáním dvou pohledů, které se před koncem propojí a nabídnou určitou skepsi vůči jakýmkoli partnerským vztahům. Pro mě opravdu geniální kniha, k níž bych se rád čas od času vrátil. 100%
Napínavá knížka, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Od autorky jsem četla i Temný kouty, a musím říct, že mě bavily o něco víc než Zmizelá.
Ale stejně dávám pět hvězdiček. Doporučuji! :)
Asi nenapíšu nic nového (v pozitivním i negativním smyslu), co už nezmínili jiní čtenáři přede mnou. Knížku jsem poslouchala jako audio. Díky tomu, jsem se dostala až na konec. Kdybych ji měla číst, po prvních 100 stranách bych ji odložila, protože to byla nuda a ztráta času. Pak konečně přišel zlom, děj a napětí se rozjely a já jsem začala být docela zvědavá, jak to všechno dopadne. Střídavě jsem fandila Nickovi a pak zase Amy.... Rozuzlením příběhu jsem zklamaná. Další knížka s velkou zlatou pečetí, která si podle mého názoru tuto nálepku nezaslouží. Ale jako marketingový tah - chytré. Poslední poznámka k audioknize: Jan Zadraži - fajn, Jana Stryková - tak ta mi nesedla. Další audio knihu s jejím hlasem bych už fakt nedala.
Už dlouho jsem měl chuť na thriller, a psychothriller, bestseller a kriminální román znělo skvěle.
Nevím, asi jsem vzhledem k hodnocení čekal něco víc. Ano, příběh je to skvělý a skvěle propracovaný, ale já mám u knih radši rychlejší spád. Kdyby byl šokující, napínavý a pohlcující (a ve stejném tempu), jako posledních pár stránek, i zbytek knihy, okamžitě bych od autorky otevíral další.
Přesto doporučuji ostatním, ztráta času to rozhodně není.
Kniha přečtená, ještě dlouho mi "ležela" v hlavě. Je pravda, že zápletka výborná, nicméně na autorčin styl jsem si celou knihu nemohla zvyknout. Vleče se to, vleče. Ale člověk je tvor zvědavý, tak jen to mě nutilo číst dál. A pokud jde o tu zápletku, nevím, kdo z těch dvou byl větší šílenec, zda ona, nebo on, protože s ní zůstal?
zfilmováno thrillery tajemství pomsta manželská krize zmizení lidí deníkové záznamy thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2013 | Zmizelá |
2014 | Temné kouty |
2013 | Ostré předměty |
2017 | Skvrna |
Mínusy: osmdesát procent knihy je čirá (no dobře, někdy o něco kalnější) nuda. Popisy pocitů v dívčím deníčku, popisy pocitů slušně zakomplexovaného chlápka. Všechno urputně směřuje k výstřelům flint ukázaných v prvním dějství. Nikdo se tudíž nechová tak úplně normálně. Celkový závěr z pohledu vztahu hrdinů je celkem neotřelý, nicméně ne moc uspokojivý. Asi to tak má být.
Plusy: všechno postupně dospěje k výstřelům flint ukázaných v prvním dějství. I když vzhledem k rozsahu knihy dost (relativně k mému vnímání času stráveného s příběhem) pozdě. Celkový závěr ne moc uspokojivý, nicméně celkem neotřelý.
Výsledek: značně překomplikovaný příběh, jehož základ je budovaný tak zevrubně, poctivě a zeširoka, že sice nemůže spadnout, ale jeho výše tak nějak nedovede vyniknout. Tane mi na mysli otázka, zda je efekt, kdy se z olbřímího hovna vynoří voňavá princeznička, dostatečně efektní. Efektivní totiž těžko. Jinými slovy - když se z předlouhé nudy jakéhosi zcela jiného žánru, o který v žádném případě nestojím, na konci vyloupne kousek napínavého překvapení, ospravedlňuje to ty mraky času stráveného v zoufalství obelstěného čtenáře? Podle mého ne. To může fungovat u minutové anekdoty, kde se pointa skrývá v posledním slově, ale ne u knihy pětisetstránkového formátu.