Stratené dievča

Stratené dievča
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415913/bmid_stratene-dievca-8aS-415913.jpg 4 4359 4359

Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Gone Girl, 2012

gudaska
19.09.2014 4 z 5

Začne to napínavě, pak se to zas tak nějak táhne a zase chvilka napětí až na samý konec, který jsem opravdu nečekala... Zanedlouho bude v kinech i film, tak jsem moc zvědavá na provedení :)

H.O.
11.09.2014 5 z 5

Tuhle autorku jsem četla poprvé a už vím jistě, že její tvorba (tedy - zatím 3 knihy) bude má oblíbená. Knížka byla pro mě napínavá, provokativní, strhující....ze začátku mi teda chviličku trvalo, než jsem se do toho "začetla" a pochopila styl psaní a myšlení, ale pak to nabralo veliký spád a jen jsem přemýšlela, jak to tedy vlastně mezi Amy a Nickem je, kdo má pravdu?? Bylo to skoro jako ruská ruleta:-)) a trochu mi to připomnělo film "Válka Roseových" - tam se chtěla manželka zbavit svého drahého tím, že jej dovede k rozvodu, tady v knize je to mnohem rafinovanější a "psychopatičtější". Vměstnávat se do myšlení (vcelku zvráceného) obou hrdinů bylo fakt napínavě blahodárné a tak trochu otevřený konec mi byl také příjemný.... Takže - doporučuji - a už mám doma další autorčinu knihu Ostré předměty.....(opět tak nějak tuším, že se od knížku nebudu moci zase odtrhnout) :-)

Kočičáci
06.09.2014 4 z 5

Tak jsem po předchozích dvou knihách Zmizelé dala šanci. Jsem ráda za to, že můžu sledovat jak se autorka zlepšuje, moje hodnocení proto má stoupající tendenci. Zmizelá dostala čtyři hvězdy za to, že si dokázala moji pozornost urdžet po celouou dobu (i v první ne tak záživné části), a taky za to, že ti dva psychouši (míněno Amy a Nick) mi nebyli tak moc nesympatičtí jako postavy v přechozích knihách. Postavy i děj byli opravdu dobře promyšlené, až na ten konec - ten mi k Nickovi neseděl, vzhledem k tomu, jak byla jeho osobnost popisována v celém průběhu knihy. Nu což! třeba další autorčina kniha dostane už plný počet!

Enehy
04.09.2014 5 z 5

Tak trochu nechápu, proč je tahle kniha v modrých číslech, když se dá v pohodě číst tři hodiny a déle bez přestávky a člověk se ani na minutku nezačne nudit. Ano, nedosahuje Dickensových popisů, ani filozofování Zadie Smith (což oceňuje především literární kritika), ale nabízí dost chytlavý a celkem napínavý příběh a hlavně je dost zábavné porovnávat ony dvě verze vyprávění. Pro mě jako člověka, kterého přitahuje psychologie, za pět (hvězdiček). Doporučeno na dlouhé čekání v lese, když váš kamarád sbírá kameny.

Sirius
03.09.2014 5 z 5

Gillian Flynn stvořila literární monstrum. Zmizelá je napínavá, skvěle napsaná a nikdy jsem žádný hrdiny tak moc nenáviděl.

VladkaBU
28.08.2014 3 z 5

... knížku jsem začala číst tak nějak náhodou. Kamarádka, co ji chtěla, toho zrovna ve chvíli, kdy se knížka vrátila, moc, a tak jsem si řekla, že ji zkusím. Amy mï byla od začátku nesympatická, od jisté stránky mi bylo jasné, že se ukáže. Už jsem četla lepší

mijala
26.08.2014 5 z 5

O knížce jsem se dozvěděla náhodou. Moc tyto žánry knížek nečtu, ale líbila se mi anotace, tak proč to nezkusit. Ze začátku mi hodně vadilo střídání kapitol, kdy každá byla z pohledu jedné z dvou hlavních postav. Pak už jsem spíš hltala každé slovo a byla ještě víc naštvaná, že každá kapitola končila většinou něčím napínavým. Rychle jsem chtěla přelouskat jednu kapitolu, abych zjistila, co se dělo v jiném pohledu na celý příběh. Takhle to šlo skoro celou knížku. Zvratů tam bylo opravdu hodně, některé jsem tedy nečekala, a to jsem si představovala hodně věcí. Nejvíce mě ale dostal konec. Nemám co k tomu říct, protože jsem čekala něco mnohem jiného, namísto něčeho tak skoro až klidného. I tak knížku velmi doporučuji.

delfin32
25.08.2014 5 z 5

Přečetla jsem na jeden zátah a byla jsem velice spokojená.
Napětí, nečekané zvraty, krásné psychol. propracování postav.
Výborné oddechové čtení! Doporučuji.
Následně po shlédnutí filmu dodávám: film vůbec nestojí za koukání.

Lucretat
18.08.2014 5 z 5

Musím říct, že mě tato kniha opravdu zaujala už od začátku. Mám načteno poměrně dost thrillerů a hned zkraje mi bylo jasné, že mám tu čest s něčím skutečně výjimečným. Ačkoliv mě konec neuspokojil (nedostatečná satisfakce), musím jít na nejvyšší hodnocení. Těším se na filmové zpracování od Davida Finchera.

hanjana
16.08.2014 4 z 5

Dobře, když jsem chtěla nějaké psycho, nevěděla jsem, že toho dostanu tolik.
Jestli je něco, co po dočtení téhle knihy vím na sto procent, tak je to tahle jednoduchá věc - asi se nikdy v životě nevdám. :D
Zmizelá není zrovna kniha mého vkusu, detektivky jsem nikdy moc nečetla, ale anotace k tomuhle příběhu mě prostě zaujala. Nemůžu říct, že jsem byla příběhem naprosto ohromená, ale bylo to hodně zajímavé. Plno zvratů a velmi důkladně promyšlený děj.
Většinou je v knize jeden hlavní záporák a k němu hrdina, který zlo porazí. Ale tady ani jeden z hlavních hrdinů nebyl čistě dobrý člověk. V první polovině příběhu jsem byla na jedné straně a pak se celý můj postoj otočil. A najednou jsem byla přímo uprostřed a nevěděla, komu fandit.
Pěkné čtyři hvězdy.

Lenny33
15.08.2014 3 z 5

Opravdu zajímavé dílo. Rozhodně prvních 300 stran nuda. Což se nedá odpustit - hodnotím knihu jako celek, ne její nejlepší část, která mě třeba ohromila sebe víc. Pak nastal suprový převrat. Ke konci další převrat, ale ten už mi přišel nevěrohodný. Moc přitažený za vlasy. Tomu by přece policie neuvěřila, moc hluchých míst. Autorka to měla stopnout, dokud to ještě mělo nějakou úroveň.
Je to dobře vymyšlená kniha(až na pár drobností), ale zřejmě ne přímo můj šálek kávy.
Nutno dodat, že osobnost Amy pro mě byla prostě nereálná.
Je to kniha kterou zároveň už nikdy nechci číst a zároveň si říkám jaké to bude jí číst podruhé. A takto na mě působí všechno v knize. Zároveň fascinující a zvláštní, zároveň divné, mrazivé, hnusné...
Kniha u které hvězdičkové hodnocení nestačí... Vůbec nic vám neřekne.

____

(2 týdny po přečtení)
Čím více na knihu myslím, tím více jsem zklamaná...

kvenez
14.08.2014 4 z 5

Vskutku zajímavá kniha s nečekanými zvraty. Nic podobného jsem zatím nečetla, ale pravdou je, že zrovna tento žánr se v mé knihovničce neobjevuje. I tak doporučuji :)

Matejanda
06.08.2014 4 z 5

Zajímavý příběh, celkem dobře se to četlo, ale autorka mě nepřiměla soucítit nebo nenávidět postavy...nepřiměla mě k nim zaujmout jakýkoliv postoj...což je u mě mírné mínus.

Katka.Z
04.08.2014 5 z 5

Kniha byla zdlouhavá,některé pasáže knihy mi přišly zbytečné, autorka měla dobrou myšlenku a byla originální, ale jinak mě kniha velice překvapila prostě mě pulka knihy nebavila a pulka knihy byla výborná :D

ivzu77
30.07.2014 5 z 5

Po dlouhé době jsem si vybrala knihu Bestseller a nebyla jsem zklamána. Četlo se mi to velice dobře a takovýto psychothriller mne bavil od začátu do konce. I když na konci vlastně člověk najednou neví, co si tom tedy má myslet....
Ale jsem nadšená a určitě zkusím od autorky i další kousky ...
RÁDA DOPORUČUJI
PS: po shlédnutí filmu jsem nebyla vůbec zklamaná, je vidět, že autorkou scénáře je sama autorka knižní předlohy

petaSk
27.07.2014 4 z 5

Je to besteller a líbilo se mi to. Není to jedna z knih, které považuji za mistrovské dílo, ale je originální. Líbí se mi, že jde proti zavedeným, lehce odhadnutelným a už nudným konceptům knih o psychopatech. Mnoho věcí ze Zmizelé není v ději až tak překvapivých, ale příběh je dost napínavý na to, aby si udržel mou pozornost. Četl se velmi dobře.
Spousta lidí tady psala, že první polovina je nudná, ale mi se líbila. První polovina je pro mě o poznávání postav, poutavá a zajímavá. Druhá polovina je už rozuzlení a čeká nás více zvratů.
Povedený thriller.

knihomolka01
23.07.2014 4 z 5

Mrazivé.

Darleen
21.07.2014 3 z 5

Váhám, jak knížku ve finále zhodnotit - první půlka mě moc nebavila, pak se děj rozjel a konec mi zase připadal až moc natahovaný a přitažený za vlasy. Podle ohlasů a recenzí jsem čekala úplně jinou kategorii, ale převládá u mě spíš zklamání. Nakonec mě vůbec nemrzí, že mám knížku jen půjčenou a opakované čtení rozhodně nehrozí.

Pivísek
21.07.2014 3 z 5

Do půlky téměř o ničem, ale pak se děj vzpamatoval a nakonec příjemné překvapení v podobě zajímavého rozuzlení. Kdybych věděla, že je začátek tak slabý, asi bych sáhla po jiné knize této autorky, ale nakonec to bylo celkem fajn! :o)

medvídě
19.07.2014 5 z 5

Je to kniha, u které se v první polovině dáváte jedním směrem, pomalu si utváříte jeden názor, ale jakmile se blížíte k půlce, zjišťujete, že názor asi budete muset přehodnotit,
Musím říci, že tohle je podle mě další skvěle napsaná kniha od této autorky, a i když tu byly záporné názory a hodnocení, jsem spokojená s tím, že jsem se nenechala ovlivnit a přečetla si ji :-)
Kdo se ještě rozhoduje, přečtěte si ji, bude to stát za to ;-)