Stratené dievča

Stratené dievča
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415913/bmid_stratene-dievca-8aS-415913.jpg 4 4359 4359

Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Gone Girl, 2012

dagusa
14.07.2014 5 z 5

Velmi napínavá kniha,rychle se čte!

jane1234
11.07.2014 4 z 5

dobré čítanie, zo začiatku to vyzerá ako klasická detektívka - zmiznutá manželka - podozrivý manžel, od polovice to začne byť zaujímavé.

LittleAnnette
11.07.2014 4 z 5

(SPOILER) Taky patřím mezi ty, které ze začátku Zmizelá nudila. Nebo ne přímo nudila, ale četla jsem ji jen s 60% zájmem. Pak se to ale zvýšilo na 100% a nemohla jsem se skoro odtrhnout. Párkrát jsem se i zasmála, byla jsem naštvaná, chtěla jsem se na tu knížku vykašlat, protože mě štvala... Štvala mě Amy. Nick chvílemi taky, ale ne tolik, jako Amy. Chtěla jsem, ale i zároveň nechtěla vědět, jak to dopadne. Amy byla neskutečně chytrá, všechno měla promyšlené, i když pár chyb tam bylo, například ta chatka, kde se ukryla. To asi dělat neměla, ale budiž. Litovala jsem Desiho, sakra. On s ní neměl v plánu nic špatného a ona ho takhle využije. Nicka mi líto nebylo, to ne, ale něco mi říkalo "Vždyť on si tohle stvoření doma nezaslouží". A nakonec ještě s ní má děcko! Tím pádem si ho na sebe tak upoutala... Prostě nějaká lítost tam je. I když sám není svatoušek, podváděl ji... Ale narafičená vražda a celkově co mu provedla, je o dost horší, než nevěra. Andie mi byla sice sympatická, ale hrozně vlezlá. A Go je taková správná sestra. Za mě 4 hvězdičky :)

Simcab73
09.07.2014 5 z 5

Asi do půlky mi trvalo než jsem se pořádně začetla, ale pak jsem se od ní nemohla odtrhnout :)

Lenka.Vílka
04.07.2014 5 z 5

(SPOILER) Někdo mi nechal ke knize dát spoiler, ale v mém komentáři není spoiler. Čili, vlk se nažral a koza zůstala celá. Tak fajn, užijte si ;)

Amy z deniku mi prisla jako hloupa a tupa krava (ani jednu vterinu nebyla chudak, co se obetuje pro sveho manzela...)...mozna proto me napadlo: sakra, jestli to sve zmizeni predstira, tak uz me neprekvapi vubec nic!...vazne, ani na jedinou vterinu me nanapadlo, ze ze v tomhle pripade vyhrala statistika a manzel spachal zlozin...jak jinak vysvetlit takovou presnost deniku? Ja si tam rozhodne nepisu presne popisy a dialogy, jako kdybych doufala, ze ten denik jednou poslouzi mnohem vetsim ucelum...ja chudinka, vsechno jsem obetovala a jak jsem dopadla...ctete me!...sakra, ono to strasne dlouho pusobilo jako jedna velka honba za pokladem s nazvem: Najdi si svou amy. Tenhle denik byl poslednim hrebickem do rakve nickovi neduveryhodnosti, plus ty dalsi dokonale nastrazene "stopy"...ja si hodne dlouho myslela, ze za vsim stoji jedna pomstychtiva psychopaticka devka (no a jak to dopadlo...)...ale to by bylo moc jednoduchy, ne? Ne? A potom prijde ta veta, ktera jakoby shrnula veskere chovani naseho hrdiny (pro nekoho antihrdiny, kdo vi, ze?)...VELICE RAD LZU TAK, ZE VECI NERIKAM...neveryhodny vypravec je stejne muj nejoblibenejsi vypravec...nemrzelo me, ze jsem si pointu castecne domyslela tak brzo...doufala jsem, ze jsem se v ni nezmylila, protoze me zajimalo, co bude pak. Az to praskne...
Jenze prijdou jasne a zretelne diry...narozdil od ostrych predmetu (moje jeji prvni) ma zmizela dvakrat vic stranek, coz je svym zpusobem minus...byl cas na dukladne rozpitvavani nicka a amy...to mi misty prislo jako opakovani, ale to opakovani bylo strasne dobre napsane, takze co uz?...jenze tim jsem si vytvorila k obema vztah a svym zpusobem oba chapala a obema fandila...to se ni zaroven libilo i nelibilo...to jsem si uzivala v ostrych predmetech: nestihla jsem si vytvorit vztah k postavam a nemela cas je soudit...chybela tam ta syrovost a odtazenost od hrdinu, ale...na druhou stranu propracovanost charakteru byla perfektni...az se skoro bojim temnych koutu...co to se mnou udela...jak budu zase mimo...a rada...
Fakt na zaver: nikdo dnes nebude cist knihy, kde vyhravaji statistiky a pravdepodobnost...na to uz neskocime...jednoduchych vzorcu mame dost...chceme okrajove pripady (jedna ku milionu), ktere nas dostanou, ale zaroven nemusime mit strach, ze se to stane nam. Jedna ku milionu, ne?
Epesni kniha!!!!!!!!!!!!!!...

Lorrainee
25.06.2014 5 z 5

Ne neodkládejte to. Opravdu je to od začatku takové nijake, divné stokrát ohrané, ale muj ty světe od prostředka jsem se modlila ať nekdo něco udela a onu bestii zabije. To co se vyvrbilo z té tlusté knihy o ničem jak jsem si zklamaně myslela, mě naprosto dostalo a ač mě konec mrzí, je perfektní. Nebylo by to tak dobré kdyby to skončilo dobře. Opravdu dokonale propracované a shrnující. Běhal mi mráz po zádech a vím určitě že jsem knihu nečetla naposled.

kika 13
19.06.2014 3 z 5

Knížka mě ze začátku vůbec nebavila,pak jsem se chytla a konec mě zaujal.

myskula
17.06.2014 5 z 5

Absolutne mi kniha nesedla.Nedocetla jsem ji,preskakovala stranky.....opravdu bez sympatii praktickz od prvnich momentu.

Mozkovna
13.06.2014 4 z 5

Je třičtvtě na tři ráno a já knihu (konečně?) dočetla. Ne proto, že by byla jedním slovem uchvacující nebo že bych ji naopak chtěla mít co nejdřív z krku - bylo to proto, že jsem se strašně chtěla dozvědět, jak to skončí.
Budu se opakovat jako spousta jiných uživatelů pod mým komentářem: začátek je trochu nudný, v prostředku si začínáte říkat "Aha! Tak už se tu něco rýsuje!" a ke konci knihy budete děj doslova hltat. A pak? Přijde otřesný konec, který mě celkem zarazil, pak naštval a následně mě to nutilo přemýšlet o tom, jak by to skončilo, kdyby (POZOR SPOILER) Nick přece jen toho večera Amy uškrtil. Aspoň by byl od ty mrchy klid. Ano, musím uznat, že on taky není žádnej svatoušek, ale v mnoha případech jsem s ním soucítila, byla jsem naštvaná, když byl on, byla jsem zmatená, když byl on, a nakonec jsem si k postavě Amy vytvořila takovou nenávist, že mě to až děsí :D Ale fakt. Ta nespravedlnost a nechutný lži, který si vymýšlela, no já měla chuť v duchu napochodovat na to policejní oddělení a začít jim řvát do ksichtu, jak to vlastně bylo. A byla jsem i takovej úchyl, že když se Nick v jedné z posledních kapitol zmínil o "Týmu Nick a týmu Amy", řvala jsem na celej pokoj, že jsem tým Nick. Bezesrandy.
A teď se vrátím zpátky na začátek a už to nebudu tak prožívat (stejně se mi to nepodaří, to upozorňuju předem). Deníkové záznamy Amy nejdřív z Nicka dělají sobeckýho hajzla, kterej se svým způsobem odcizil svojí manželce. Bylo mi Amy líto a dokázala jsem si v hlavě dobře představit, jak sedí doma na gauči, kouká v tichosti do prázdná a čeká, až se její manžel uráčí dostavit - svůj pozdní příchod samozřejmě zamaskuje lží, aby to na něj vrhalo ještě horší světlo. Pak přijde druhá část a vy poznáte, jaká je ta ženská mrcha. Dokonale chytrá mrcha! Nejde mi do hlavy, jak (samozřejmě je to práce mozku autorky) dokázala myslet na všechno, i na ty nejmenší detaily. Zůstával mi rozum stát, když si na pomoc přizvala někoho, koho jsem nepovažovala za důležitou postavu. Ale je to asi přesně, jak autorka chtěla, celý příběh vámi manipuluje a chvíli jste na straně toho, potom onoho. A pak si na konci řekněte, že jsou vlastně všichni psychopati :D (kromě Nickovy sestry Go, která mi přišla neuvěřitelně sympatická a jako jediná vystupovala tak nějak normálně, reálně, oproti ostatním)
Konečné hodnocení je za 4 hvězdy a to za ten prišernej konec. Jinak je to celkem zajímavě napsané, má to do určité míry svojí logiku a nutí vás to zamyslet se. Jinak mi tam občas vadily výrazy, sprosté výrazy, které postavy používaly. Ne vždy se to hodilo a ne ke všem se to hodilo, ale přežila jsem to s mírnými záchvaty smíchu (ty vulgarity, protože občas to byla fakt síla :D).

Startrek_lu
12.06.2014 4 z 5

Velmi vydařený psychothriler, čtivý, napínavý až do konce!

danipos
09.06.2014 3 z 5

Autorka má zřejmě v oblibě psychopatické hrdinky jejichž jméno začíná na A:)) zde byla Amy, v Ostrých předmětech Ama ... za mě osobně ... jsem z knihy zklamaná, čekala jsem asi víc. Do cca 290 stránky jsem se upřímně nudila a doslova se přemlouvala, abych knihu dočetla. Pak to chytlo trošku spád, ale konec mě zklamal, čekala jsem nějaké rozuzlení, konečné rozhodnutí a nic. Ano, nelze autorce upřít, že všechny zápletky má skvěle rozpracované a poměrně zajímavé je i to vidění situací očima Amy a očima Nicka ... ale přesto .. víc než tři hvězdy dát nemohu ... neurazila, ale ani nenadchla.

jollie
02.06.2014 4 z 5

Po přečtení recenzí jsem asi od knihy čekala více......
Pořádně se začíst mi trvalo skoro 150 stran, pak mě příběh začal více zajímat. Ale konec mě tedy nenadchl.......

kikies
01.06.2014 4 z 5

Ale jo, zařadím se mezi fanoušky této knihy, ač má své mouchy... Ten příběh byl opravdu tak důkladně promyšlený a propracovaný, že naprosto přebil to negativní, co je zmiňováno v předchozích komentářích. To, jak do sebe jednotlivé kousky zapadají a vše se dá vysvětlit a podat minimálně dvěma různými způsoby, ve mně vzbuzuje nemalý úžas :-)

Lorelei13
30.05.2014

První třetina mě tak nudila, že jsem to vzdala. Konec.

zpevSusannah
25.05.2014 2 z 5

Dlooouuuho jsem přemýšlela co pozitivního sem napsat a stejně jsem nic nevymyslela... Snad jen ten pohled z obou stran je pro čtenáře zajímavý - ze strany dokonale oklamaného a totálně hloupého chlapa a ze strany psychopatické "úžasné Amy" (myslím si, že obzvláště z ní by měl Chocholoušek opravdu radost)...
Sečteno a podtrženo - kdo sakra rozhoduje o tom, že zrovna tento kus patří k světovým bestsellerům???

Sapy
23.05.2014 2 z 5

Teda (nemohu si odpustit ten výraz), to byla ale ptákovina! Můj milovaný D. Finchere, jestli z tohoto uděláš dobrý film, tak tleskám. Je znát, že autorka ještě není moc "vypsaná", místy až trapně oplzlé vyjadřování, které v jiných knihách občas dobře dokreslí charaktery postav, ale tady to na mě prostě nefungovalo, vše až moc strojené. Ke konci už trochu přitažené za vlasy. Milá J. Flynn, někdy méně znamená vice. Na druhou stranu první polovina knihy nebyla vůbec špatná, správně zvolené střídavé vyprávění z pohledů obou hl.hrdinů, dobrý nápad, originální zápletka. Ale ten konec už se autorce vymkl z rukou.

*Kdo nečetl - následuje SPOILER*
A příběh se spermobankou? No hahaha, to už mi přišlo spíš k smíchu a tak musím znovu zopakovat - někdy méně znamená více.

xcibetka
21.05.2014 3 z 5

Dobrý příběh, dobře napsaný. Jen jsem vcelku brzy vytušila zápletku. O to překvapivější byl závěr Dala bych tak 3,5*

Martink@
20.05.2014 4 z 5

Nick a Amy vypadali jako spokojený manželský pár... nějákou dobu. Potom co se odstěhovali do Nickova rodného města se jejich vztah začal pomalu měnit.... V den pátého výročí Amy zmizela... Nick ji zabil....Přesně tak to vypadalo a důkazy přece mluvily tak jasně. Jenže nic není tak jednoduché a jasné, jak to na první pohled vypadá.... Příběh je poněkud složitější a zatraceně promyšlený....Mě se kniha líbila... jinou jsem zatím od Flynnové nečetla, ale chystám se jak na Ostré předměty tak na Temné kouty. Děj odsýpal, nepřišlo mi, že by tam byly zdlouhavé pasáže a hluchá místa... Pohled jak ze strany Amy tak Nicka mě bavil a udržoval mou pozornost až do konce... který mě tedy malinko zklamal... no možná malinko víc...Ale jinak....dobré...rozhodně není ztráta času si tuhle knížku přečíst.

M.V.Z.
16.05.2014 5 z 5

Knížka se mi hodně líbila. Zajímavé je vyprávnění z pohledů obou hlavních postav. Většina píše, že kniha má nudný začátek, mě bavila od samého začátku. Jen ten závěr je trochu překombinovaný, ale moc dobře se to četlo. Určitě doporučuji :-)

kklarysek
15.05.2014 3 z 5

Začátek knihy je strašně dlouhý a nudný. Vůbec mě to nebavilo a měla jsem nutkání knihu odložit. Nerada jsem se k ní vracela, ale jelikož jsem četla spoustu dobrých recenzí, tak jsem ji dočíst musela. Pro mě zajímavý děj a nečekala jsem, že se to takto bude vyvíjet. Ale závěr byl pro mě opět zklamáním.