Stratené dievča
Gillian Flynn
Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Gone Girl, 2012
když jsem to začala číst, došlo mi, že jsem kdysi viděla film, takže mi bylo jasné, kudy se to všechno bude ubírat. Asi i proto napětí chybělo. Taky bych ocenila, kdyby to bylo kratší, údernější. Příběh vystaven do nejmenšího detailu, ale znovu bych po tom nesáhla.
„Po pravdě jsem po ní chtěl, aby mi četla myšlenky, abych se nemusel snižovat k ženskému způsobu vyjadřování.“
Jak dobře tohle znám! Nic neřeknu a potom jsem naprdnutá, že manžel (navzdory vysoké inteligenci společensky ještě méně kompetentní než já) nepochopil, co měl či neměl udělat. Má to se mnou těžké, nebožák. Ale mohl dopadnout i hůř...
Ke „Zmizelé“ se píše komentář obtížně. Chtěla bych se podělit o své názory na postavy, především tedy na dvojici hlavních protagonistů, na jejich chování, jednání, celkovou situaci… Jenže nemůžu, pokud nechci ani naznačit zápletku čtenářům, co prohlížením komentářů oťukávají knihu předem při zjišťování, zda by mohla být pro ně.
Léta od shlédnutí filmu spolehlivě zahladila detaily, podstata mi bohužel v hlavě uvízla. Překvapení se tedy při četbě konat nemohlo, přesto jsem se zájmem odhalovala vrstvy a temné hlubiny jednoho nezdravého vztahu. Začátek mě neskonale nudil, málem jsem se na to vybodla. Když se konečně začalo něco dít, už jsem se s těmi "miláčky" musela proskřípat chrupem až k hořkému finále. Takhle to přece nemůže, nesmí skončit, já chci pořádně krvavý happy end! 75%
(SPOILER)
Hodnocení bude těžké napsat, protože jsem rozpolcená ohledně svého konečného hodnocení a toho, jak moc se mi tato kniha vlastně líbila.
Musím uznat, že mě kniha zklamala. První polovina? Skvělá, jenže pak to nadšení z mě opadlo. Děj byl aspoň pro mě předvídatelný a částmi i zdlouhavý. Ale zase nemůžu říct, že mě ta kniha nebavila.
Na konci jsem čekala, že ji Nick zabije (což je možná škoda, že to neudělal).
Hold jsem měla asi veliké očekávání.
Proto mé hodnoceni je 3,5*
Příběh Amy a Nicka, dvou mladých manželů, kteří si ve svém vztahu, stejně jako spousta jiných párů, prochází krizí. Amy ale v den jejich 5. výročí zmizí, vše nasvědčuje tomu, že došlo k vraždě a hlavní podezření padá právě na Nicka. Začátek byl trochu pomalejší, dlouho mi trvalo se začíst, ale pak se děj rozjel a nemohla jsem se odtrhnout. Nic nikdy není tak, jak to na oko může vypadat, to si myslím, že celou tuto knihu vystihuje. Konec jsem ale čekala úplně jiný a asi lepší, byla spousta možností, jak to uzavřít. Tento mi přišel takový až absurdní, nereálný.
Propracovaný psychologický thriller, možná trochu slabší rozjezd. Překvapivě dobré filmové zpracování.
(audiokniha) Další vykonstruovaná detektivka, která by se v reálném životě mohla asi těžko stát. I když, některé pasáže s mediální honbou za senzacemi jsou bohužel i docela reálné (obzvlášť asi v Americe).
Děj se dost vlekl, tak jsem občas třeba deset kapitol přeskočil, ale vzápětí se ukázalo, že jsem vlastně o nic důležitého nepřišel.
Nějak je těch psychopatů kolem hodně. A nejen v literatuře, bohužel. Kniha vynikající, četla se tedy výborně. Film je taky dobrý.
(SPOILER)
Flynn je geniální autorka psychologických krimi románů. Umí příběhy psát velmi netradičním způsobem, zároveň je originální a nebojí se být fakt děsivá.
Kniha Zmizelá je velmi oceňovaná a má být proč. Bravurně napsaný příběh o ženě, která finguje svojí smrt, aby se pomstila svému manželovi, na kterého to narafičí. To však není to nejvíc děsivé. Tím je závěr knihy, kde se ukazuje, nakolik ona dokáže pracovat s lidskými city a nakolik jsme všichni vlastně porouchaní.
Musím přiznat, že jsem nejprve viděla film, který zpětně hodnotím jako velmi autentický a povedený. Takže ten taky doporučuji.
Bavilo mne od začátku do konce, navíc - ačkoli jde na jednu stranu o svižný thriller pro ženskou čtenářku, na druhou stranu jde asi opravdu o společenský román, který řeší i věci závažné a který jenom tak nezmizí v propadlišti literárních dějin. Jakkoli se to bestsellerům stává... Zde cítím nějakou přidanou kvalitu. Moc doporučuji.
Proč tedy jen čtyři hvězdy: Amy a Nick se v sebeabsurdnějších momentech svých vyprávění chovají pravděpodobně, ale pak, když se už kniha pozvolna chýlí k finále, náhle Nick něco zašeptá (bez spoileru abych...) někomu do ucha - a od toho momentu postavám jejich chování a prožívání nevěřím.
Závěr by se mi přitom ohromně líbil, pokud by k němu příběh byl doveden - od toho zašeptání - pravděpodobnější cestou.
Začátek byl trochu zdlouhavý, na knihu, které předcházely tak úžasné reference, ale pak se to pořádně rozjelo. Nikdy nemůžete stoprocentně říci, že někoho znáte.
AUDIOKNIHA:
Wow, tak přesně tohle je moje noční můra! Jednoho dne zjistit, že v mé blízkosti je skrytý psychopat.
Zápletka mě tedy celkově překvapila a konec ještě více.
Luxusně vykreslené uvažování sociopata! Konec typický, nepřekvapivý.
Jednu hvězdu dolů za zoufale rozvláčný začátek.
Nejdřív film a potom kniha..... pořadí, které nemám ráda, ale tohle je jedna z výjimek, kdy mi to nevadilo. Teda až na to, že jsem dopředu věděla co bude, což je na tom to nejnapínavější, že jo. Příběh je super, má grády.
mně se to líbilo,někdy zbytečně moc natahováno,ale děj dobrý,dobře se to četlo,jen závěr se mi moc nelíbil,čekala jsem jiný konec
(SPOILER) Za mě super! Do půlky se mi zdála taková nijaká, pak to dostalo nečekaný spád a já nemohla přestat číst. Obě hlavní postavy mi byly příšerně nesympatické, ale svým způsobem mi to do celého konceptu knihy skvěle zapadlo. Konec dokonale dokresluje celou náladu příběhu. Žádné pohádkové klišé: zlo bylo potrestáno.
Musím přiznat, že se mi knížka nelíbila. Také jsem se divila , že dostala takové vysoké hodnocení. Nemohla jsem se do ní začíst a musela jsem se hodně snažit, abych jí vůbec dočetla.
Já asi trošku nechápu to vysoké hodnocení. Kniha zdlouhavá, občas úplně zbytečné popisování situací, které s příběhem neměly nic společného a ke konci se radši ani nebudu vyjadřovat.
Těšila jsem se na nějaké rozuzlení a ve finále jsem knížku zaklapla dost otrávená. Žádná z postav mi k srdci nepřirostla a nakonec mi to vlastně bylo úplně jedno a už jsem to jen chtěla mít dočtené.
zfilmováno thrillery tajemství pomsta manželská krize zmizení lidí deníkové záznamy thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2013 | Zmizelá |
2014 | Temné kouty |
2013 | Ostré předměty |
2017 | Skvrna |
Byl to můj první thriller. Ze začatku jsem se do čtení musela spíš nutit. Zmizelá zmizela, co víc od knihy čekat, že. Ale postupně se mi kniha začala dostávat pod kůži a já se přistihla, že potřebuji vědět, co se bude dít dál.