Stratené dievča
Gillian Flynn
Jedna z najvychvaľovanejších autoriek napínavých bestsellerov New York Times Gillian Flynnová doviedla toto tvrdenie do krajnosti. Román o totálne skrachovanom manželstve nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Denník Chicago Tribune vyhlásil, že táto kniha „vás vtiahne do deja a drží v moci ako čistá, ale nebezpečná droga.“ Jedovatá zmes duchaplnosti a lahodne mrazivého príbehu vytvára triler, ktorý vám trhá nervy a predovšetkým vás mätie každým zvratom deja.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Gone Girl, 2012
Já jsem asi moc prudérní, ale na mě to bylo tak vulgární, že jsem se první polovinu knihy přímo nutila to přečíst. Samozřejmě jsem to dočetla, ale určitě si ji už podruhé nepřečtu a pravděpodobně ji pošlu dál. S touto knihou jsem bohužel šlápla vedle.
(SPOILER)
Upřímně lituji, že jsem s touto knihou vůbec ztrácela čas :-( a to jsem se na knihu vážně těšila podle popisu. Autorka se sice snažila, námět taky nebyl špatný, ale zpracování je věc druhá. Pro mě prostě dlouháááá, nudnááááá blbost. 500 stran skoro o ničem. Nick a Amy...co říct? Ani jeden z nich mi nebyl sympatický, nikdo v tomto příběhu. A ten konec? jako vážně? Ještě teď jsem naštvaná.
Vážně jí všechno prošlo?? Ještě teď mě to zvedá ze židle :-D
(SPOILER)
- - - Přečteno ve formě audioknihy - - -
Musím podotknout, že tohle byl můj druhý pokus o přečtení 'Zmizelé'. Poprvé jsem to zkoušela těsně po 'Ostrých předmětech' (také od autorky), přečetla pár stran a zahodila ji.
Teď byl druhý pokus. A bylo tedy upřímné zklamání. (Že mě tyhle "bestcelery" a "knihy s nějakým oceněním" vždy nějak zklamou...)
Jako první jsem od autorky četla Ostré předměty, které jsem zhltla jako malinu. Bylo tam napětí, někdy jsem měla husinu a nevěděla, co čekat. Tady? Nepřišlo mi, že bych dostala nějaký Thriller. Postavy mi byly chvílemi sympatické, chvílemi jsem je měla chuť zabít a profackovat.
SPOILER:
A ten konec? Fakt jsem doufala, že jeden z nich umře. Nebo minimálně, že ta ženská bude nějakým způsobem potrestaná. Chápu, čeho chtěla tím otevřeným koncem autorka dosáhnout, ale mě to tak zklamalo, že to ani nedokážu popsat.
(SPOILER) Na této knize mě strašně irituje ten konec. Ta definitivní "nepotrestanost" hlavní hrdinky. Já bych jí snad jednu... :-D
Zase jedno podařené dílko. Výborný psychologický thriller, který vás nenechá od knihy odejít. Konec mě tedy velice překvapil. Doporučuji.
To jako autorka schválně produkuje jednu nesympatickou postavu za druhou? Už to začíná být trochu otravné.
Musím říct, že jsem moc ráda, že jsem se knihu rozhodla číst, i když má přes 500 stránek. Kniha je plná překvapení a zajímavých rozuzlení. Závěr mě dostal. Musím si teď pustit film, který byl podle knihy natočený. Neváhejte a dejte se do čtení.
(SPOILER) Tak tohle byla pecka. Nasmál jsem se u knihy neskutečně. Ze začátku ca 200 stran se kniha věnuje především seznamování se s Nickem a Amy a jejich blízkými. Celá kniha je notně proložená sarkasmem, ale i vulgarismy. Nutno však říci, že krom výborně popsané psychologie postav, právě tyto sarkastické poznámky činí knihu velmi čtivou a ač se jedná o vážné téma, je kniha vtipně škodolibým thrillerovým podáním, jak hrozné může být manželství, ve kterém hraje vypočítavost Amy hlavní roli. Amy zná dokonale svého manžela Nicka, své rodiče a to jí umožňuje dokonale manipulovat se svým okolím. Nick se nestačí divit, co vše na něj Amy ušila, takže před policií i před okolím v televizi, vypadá jako ten největší lotr, přestože skutečnost je zcela jiná. Smekám před autorčiným umem, dokonale vystavět manželský příběh na lži, manipulaci a přetvářce a když už si čtenář myslí, že Amy už dokončila svou síť intrik, Amy zase něčím novým překvapí své okolí, zvláště Nicka a ze všech situací, ač je herečkou první třídy, vychází jako ten nejvíc politováníhodný člověk. Neskutečně jsem se zasmál, i když mi Nicka bylo taky dost líto. Měl své hříchy, ale situace, do které ho naverbovala Amy, byla hodně tížívá. Dávám plný počet hvězd a doporučuji k přečtení. Vytrvejte ve čtení, i když se někdy popisy situací v manželství mohou zdát nudné, vše má své důležité místo, ze kterého je vystavěn bravurní psychologický thriller.
Zmizelá není detektivka, ve které se stane brutální vražda, na scénu si to přihasí čupr detektiv, rozervaná duše, a pak už jen defiluje série podezřelých, vodítek, zavádějících důkazů a teorií, aby vrahem byl ten nejméně pravděpodobný ze všech zúčastněných. Kdo něco takového čeká, neměl by tuhle knihu číst... Zmizelá je skutečně psychologický thriller, ve kterém je bezpodmínečně nutné objasnit psychologii postav a motivaci k jejich jednání. Bez toho nemá takový příběh smysl, i když to pochopitelně vyžaduje trochu soustředění a trpělivosti. Postavy jsou skutečně zvláštní, ale vzhledem k tomu, že se nikdo nepodivuje nad neskutečnými kombinacemi a až bestialitami u jiných autorů ryze detektivních románů, neměl by být ani tolik překvapen podivnostmi Amy a Nicka. Je to vynikající knížka, která se velice pěkně hrabe v nitru dvou zvláštních lidí, kteří měli své představy o životě a jsou konfrontováni s realitou běžných dnů a svými všedními já. Nakonec to známe všichni. Když se s někým seznámíme, snažíme se být aspoň trochu lepší, než doopravdy jsme. A na chvíli se nám to i podaří. Většinou má ale tahle hra své jasné hranice.
Co se stane pokud jsou tyto meze překročeny a nastane vystřízlivění, je naznačeno právě ve Zmizelé. Konec jistě může být pro čtenáře zvyklého na tradiční pojetí potrestaného zla diskutabilní, ale tím bychom se opět vraceli na půdu obvyklých schémat. Čas od času je možné se od běžných konvencí oprostit a unést i trochu jiný závěr, něž bývá v kraji a v průměru zvykem.
Taky jsem poslouchala audioknihu, která byla výborně namluvená. Hlavní hrdinové, kteří byli rozmazlení a samou nudou nevěděli, co s životem. Oba by potřebovali akorát na prdel.
Poslouchala jsem jako audioknihu, výborně namluvenou. Amy mně od začátku byla nesympatická a Nick trochu slaboch. Moc se mi líbilo střídání vyprávění z pohledu Emy a Nicka. Konec mě trochu zklamal, čekala jsem pořád nějaké napínavé vyústění. Ale jako celek byla kniha super.
Ze začátku mi kniha připadala velmi nudná, až tak po 50 stránkách se začal příběh rýsovat a stálo to za to. Doporučuji.
Tak potom ako som videl pred pár rokmi film, ktorý som si už pamätal len matne, som si konečne prečítal knihu. A bola perfektná. Výborné psychologické zobrazenie obidvoch hlavných postáv, ich myslí, pohnútok a skutkov. Amy bola pekná sviňa za to čo si všetko vymyslela na manžela. Áno, aj on urobil zopár chýb, nechcem spoilerovať, ale to čo sa mu prihodilo, si isto nezaslúžil. Veľmi sa mi páčila táto kniha. Odporúčam.
Poslouchal jsem jako svoji první audioknihu a byl jsem spokojen.
Samotný příběh a jeho podání formou střídání postav se mi líbilo. Mělo to šťávu a bylo to dobře napsané, napínavé a zábavné. Na závěr jsem si sice říkal, jestli by opravdu byl někdo takový blázen, aby se tak choval a zasvětil podobnému jednání skoro celý život, ale dejme tomu... psychopatů je mraky.
Zpracování audioknihy se mi moc líbilo. Zejména přednes ženské postavy byl super, co se týče intonace a podání.
Ze Zmizelé mám hodně rozporuplné pocity.
Je to strhující thriller propracovaný do posledního detailu, velmi čtivý.
Bohužel postavy alespoň pro mě byly hodně ploché, k nikomu jsem necítila žádné sympatie a konec mě hrozně zklamal, vadí mi, že nepřišlo žádné zadostiučinění.
4/5*
Strhující drama. Velice vydařená kniha plná zvratů a nečekaných situací. Kniha, kde není nic ponecháno náhodě.
Začátek knihy mě vůbec nenadchnul..knihu jsem poté na nejaky čas odložila a vrátila se k ní.. Nakonec byl děj zajímavý az ke konci.
Pánové, kolegové, buďte věrni svým drahým polovičkám! SPOILER ALERT!!!
Neznáte totiž dne ni hodiny, kdy se z vaší klidné sexy putičky vyvrbí jen jeden střípek jedné z osobností v kebulce toho pěkného stvoření, které mezi těmi střípky dokáže hopkat jako krasobruslařka. Tam, kde je M. Atwoodová zcela trapná svým feministickým tahem na podrobení žen, je Flynnová nemilosrdnou bohyní pomsty. Nezastavitelná Erynie se záložními plány pro záložní plány. To je Amy, tvář skutečného feminismu namísto ukvičeného žadonění a protestování.
U go, girl!
zfilmováno thrillery tajemství pomsta manželská krize zmizení lidí deníkové záznamy thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2013 | Zmizelá |
2014 | Temné kouty |
2013 | Ostré předměty |
2017 | Skvrna |
Občas zdlouhavé, ale jinak výborné. Moje druhá kniha hned po sobě s psychopatkou v hlavní roli, takže teď nějak víc sleduju manželčino chování :-) Chystám se skouknout film, tak jsem zvědavý, co bude lepší.