Stratený dedič
Jennifer Lynn Barnes
Hra o dědictví / Hry o dedičstvo série
Hry o dedičstvo sa končia prekvapivým odhalením a Avery Grambsová musí nájsť muža, ktorý jej pomôže zodpovedať celú hádanku. Okrem iného potrebuje zistiť aj to, prečo z nej miliardár Tobias Hawthorne urobil svoju dedičku na rozdiel od svojich právoplatných potomkov. Testy DNA odhalili, že Avery nie je s Hawthornovcami pokrvne spriaznená, isté stopy však naznačujú, že jej spojenie s rodinou je oveľa hlbšie, než si dokázala predstaviť. Pátranie po pravde Avery neuľahčujú ani Grayson a Jameson Hawthornovci, ktorí ju vedú rôznymi smermi. Nebezpečenstvo sa stupňuje a nepriatelia sa snažia Avery vyradiť z hry akýmkoľvek spôsobom a za akúkoľvek cenu.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Yoli (SK)Originální název:
The Hawthorne Legacy, 2021
Tak to pozor! První díl byl napínavý, ale ten druhý? Přesně to, kdy nemůžete knihu odložit a proto jsou aktuálně 3 hodiny ráno.
Ve druhém díle je to jedna past za druhou. Pokaždé získáte pocit, že už přeci tušíte jak to celé je a přitom prd. Autorce se podařilo vymyslet zamotaný a úžasný příběh, který jsem nemyslela, že po prvním díle může posunout, ale podle mě ho rozhodně překonala.
Co se týká milostné linky - stále je to vhodné i pro mladé čtenáře. Každopádně jiskření mezi postavami nejde přehlédnout.
Už teď se těším na třetí díl
Avery Grambsova pomáhá rozluštit hádanky rodiny Hawthornu, které zanechal starý pán svým vnukům. Podaří se najít záhadného Harryho?
Stejně jako první díl mě to neskutečně bavilo. Navíc mám ty hlavní postavy fakt ráda. Ke všemu se konečně romantická linka ubírala tím správným směrem (teda alespoň pro mě).
Zase tu bylo velký množství různých hádanek a záhad, ale stejně jako v prvním díle, mi prostě většina přišla moc jednoduchá.
Jsem ráda, že tu byly častěji mé oblíbenější postavy, a stejně tak jsem ráda, že se tu konečně objevila jedna záhadná postava zmíněná již v prvním díle.
Opět se to četlo neskutečně rychle (i díky těm extrémně krátkým kapitolám, ale hlavně, protože to je psaný hezky svižně). Těším se na další díl (fakt doufám, že vyjde co nejdřív) a jsem zvědavá jestli se Avery naučí trefit 12 much jednou ranou.
DOKONALOST! Úplně jsem této sérii propadla! Takhle má vypadat druhý díl! Nejedná se o žádnou vycpávku. Stoupá kvalita i napětí.
Stále jsme na stopě tomu, proč miliardář Tobias Hawthorne své dědictví odkázal Avery. Jen s tím rozdílem, že Hawthornovi vnuci Grayson, Jameson, Xander a Nash se rozhodli, že bude lepší, když budou s Avery spolupracovat. Taky chtějí na toto tajemství přijít. Od dětství jsou zvyklí, žijí ve světě Tobiasových hádanek, tak mě ani nepřekvapilo, že se toho všichni tak rychle zhostili a všichni chtěli hledat a hádat :-)
Děj je opravdu napínavý, Tobias Hathorne byl hráč a vymýšlel pořád nějaké hádanky, rébusy tajné dokumenty a kde co. A i po své smrti tu pro naše hlavní hrdiny nechal překvapení v podobě dalšího rébusu. Příběh je hodně napínavý a zábavný. Se všema se už znám z prvního dílu, tak jsem přesně měla své oblíbence zaškatulkované a nic se nezměnilo ani ve druhém díle. Favority mám pořád stejné. Trochu nám tu i jiskří, ale asi žádné velké erotické kousky nečekám, ani v dalším 3. díle. Přece jenom je to YA a naprosto mi toto takto vyhovuje. Moc jsem si čtení užila a nemůžu jinak než jen doporučit! Mladým, starším úplně všem Sice oddechová literatura bez erotiky, ale tááák sladkááá :-)
Neskutečně se těším na další díl, autorka trochu poodhalila, co a koho nám ještě chybí najít, tak se fakt moc těším a ještě když vím, že v zahraničí - 3 díl už vyšel a má krásnou červenou obálku, tak to se těším ještě o to víc :-)
Wow… druhý díl je stejně skvělý jako první. Knihy jsem přečetla hned za sebou a připadalo mi, že se děj odehrál v jednom. Neskutečně čtivě napsaný příběh. Avery v prvním díle zdědila bohatství. V druhém díle rozplétá dávná tajemství. Tohle je tak skvělé, že knihu jen tak neodložíte. Já se už teď nemohu dočkat třetího dílu.
Nedočkavě jsem zhltla i tento díl!
Už na konci prvního zůstalo spoustu otázek...
A čekala jsem jen odpovědi...ale to jsem se spletla!
Opět hra rozehrána na plné obrátky,-)
To napínání Vás pohání číst a číst..a pak cože?
No,tak snad 3.díl nám to dotáhne...možná,-)
Stále jsem #teamG.
„Život má jen jedno opravdové kouzlo: kouzlo hry. Ale co když je nám lhostejné, zda vyhrajeme, nebo prohrajeme?“
Miluju tuhle sérii!! Nebo aspoň první dva díly, který mě neskutečně bavily a já od nich nedokázala odtrhnout oči.
Stejně jako u prvního dílů, mě to hned vtáhlo do víru dění a já potřebovala číst kapitolu za kapitolou. Navíc jsou v této sérii krátké kapitoly, takže se to čte samo o sobě dost rychle a snadno.
Opět jsem měla v hlavě prázdno a nevěděla vůbec nic. Vždycky jsem se snažila něco uhodnout, ale marně. Sice jsem u dvou případů byla skoro v cíli, ale nakonec to bylo celé
jinak :dd.
Postavy byly opět skvělé a konečně jsme dostali trochu více informací o vedlejších postavách. Max úplně zbožňuju a doufám, že se znovu objeví i ve trojce.
A 100% jsem tým Jameson!! Fakt nemám ráda milostné trojúhelníky, protože jsem nerozhodná a pak mě to čtení moc nebaví. Každopádně tady vede prostě Jamie (miluju tu přezdívku!) a jestli spolu neskončí, tak nevím co budu dělat. Táhlo mě to k němu už v jedničce a tady se mi to potvrdilo..
Byla to opět jízda a užívala jsem si každou kapitolu! Vidím to na mou oblíbenou sérii.. Už se nemůžu dočkat trojky a doufám, že bude příští rok!!
Autorka udržela úroveň a druhý díl byl stejně napínavý a návykový jako ten první. Příběh neměl žádná hluchá místa a s každou další stránkou jsem byla nedočkavější, jak to celé dopadne.
V knize se opět dočkáme romantiky, záhad, tajemství a napětí. Všechno pěkně vyvážené, takže jsem neměla pocit, že se mi z toho cukrování mezi hrdiny zkazí zuby a odhalení záhad nebylo zbytečně protahováno, aby to čtenáře popudilo.
Konec sice zůstal otevřený, ale mnoho otázek už bylo zodpovězeno, takže si nebudete vzteky trhat vlasy, že budete muset zase X měsíců čekat na pokračování, abyste se dozvěděli, co se v minulosti stalo.
Dokonale napínavé, nemohla jsem se odtrhnout. I když ze začátku jsem se do toho trochu nemohla dostat, ale pak už to jelo.
DÁL SPOILER!
Zvrat jako, je Tobyho dcera, pak neni Tobyho dcera, pak je jiná holka Tobyho dcera, jakože what? A romatická linka Jameson je sice fajn, ale já jsem prostě team Grayson. Někdo taky team Gray?
Tak tohle byla stokrát lepší jízda než první díl - více zamotané, více záhadné a překvapující.
Tento díl, stejně jako ten předchozí byl dokonalý. Řekla bych, že se mi nelíbil zas tak jako The inheritance games, ale skvělý rozhodně byl.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Když jsem se začetla, nedokázala jsem přestat číst a musela vždy pokračovat.
I v tomto díle se objevila spousta nových záhad, ale hodně se jich už vyřešilo. Jak těch z minulého dílu, tak z toho druhého.
Než jsem začala číst, bála jsem se angličtiny, jazyku, ve kterém jsem tuto knihu četla, ale bála jsem se úplně zbytečně.
Postavy jsem si zamilovala v prvním díle a moje láska se v tomto díle jen prohloubila. Už jsem někdy řekla, jak moc miluju Orena? On je takový zlatíčko!
Celkově byla kniha skvělá. Nemám jí v podstatě co vytknout, jen jí nemůžu dát plný počet hvězdiček, protože tam bylo něco, co ji odlišovalo od předchozího dílu.
4,5/5⭐
Zajímavé, ale příliš se řešily rodokmeny rodin, a kdo je s kým příbuzný. Čtu jen kvůli Graysonovi.
Na druhý díl jsem se těšila, proto hned jak to bylo možné, tak jsem se do něj pustila. Četlo se to opět skvěle, rychle, dobře. Styl mi vyhovoval včetně krátkých kapitol, které měly své vlastní kouzlo. Zcela obdivuji autorku, která dokázala dát dohromady tolik tajemství a záhad, která byla dokonale propojená a smysluplná. Rozhodně jsem nenašla nic zásadního, co by mi vadilo nebo by to ve mě budilo zmatek či přeplácanost. Skvěle vyvážené.
Hlavní hrdinka Avery se mi líbila, měla jsem jí moc ráda a obdivovala jsem, jak dokáže přemýšlet. Velmi chytré děvče. Nezáviděla jsem jí, protože velké peníze a potencionální moc znamená hodně a ve většině probouzí špatné pocity. Mnozí toužili po tom, co Avery má i vlastně nemá, a tak jí i celkem usilovali o život. Lidi a jejich vlastnosti jsou většinou záhadné a špatné, co si budeme. Trochu mě mrzelo rozuzlení na konci ohledně otcovství. Přeci jenom, ten člověk byl fajn a tak nějak jsem si přála, aby to byla pravda. O řešení záhad a rozklíčování tajemství neměla ona ani ostatní nouzi. Některé postavy a jejich chování mi i tak byly záhadou, respektive moc jsem nerozuměla, proč se tak chovají, proč se tak stavějí k faktům anebo proč se vlastně vyskytují tam, kde byly. Nemůžu říct, že by mi byly vysloveně nesympatičtí, ale nějaké to "ne" jsem proti nim možná měla.
Bratři Hawthornovi - kdo by si je neoblíbil. Já jsem si je totálně zamilovala, a to především hlavní dva, kteří měli pozici "druhého" hlavního hrdiny. Tedy Jameson a Grayson. Už jen to, že tvořili jistý trojúhelník se mi líbilo. Tentokrát nemám ponětí, koho bych si zvolila či komu bych fandila více. Bylo to velmi nerozhodné. Dělalo to taky to, že moc těch "ach" momentů nebylo. Nevznáším to jako stížnost, jen fakt, že pro mě těch romantických chvil bylo poskrovnu. A to samé i o těch "wow" chvilek. Považuji to za velmi velkou škodu a pihu na kráse, ale celku to samozřejmě nijak neuškodilo. Hrozně mě zamrzel Grayson, kterému jsem už od minula tak nějak držela palce. Chtěla bych mu vidět do hlavy a víc mu porozumět. Jameson měl toho prostoru více a bylo mi prostě jasné, co a jak. Nemuselo to tam být napsané, jistá intuice stačila. V každém případě, není konec a já jsem na tuhle dvojici dost zvědavá ještě. Xandra mi bylo tedy líto, měl pocit, že není součást týmu, že je věcně vylučován z dění.
Příběh velmi rychle ubíhal a měl přitom příjemné tempo. Nic unáhleného, nedotaženého. A přitom všem se tam toho stalo tolik. Tolik věcí, skutečností, záhad. Bylo až obdivuhodné, co se všechno v té knize odehrálo. Nedalo se nic předvídat nebo snad střelit od boku. Autorka to měla bezvadně vymyšlené a nedávala moc šancí se trefit. Vlastně pro mě zcela žádnou.
Osobně jsem si to hrozně užila. Moc mě to bavilo a líbilo se mi to. Velká škoda, že už je konec, klidně bych uvítala víc stránek. Proto se moc těším na další, tedy poslední díl. Pevně doufám, že nebudu muset čekat tak dlouho. Nejsem si jistá, zda to moje kšandy vydrží. Je sice pravdou, že knihy jsou vždy ukončeny "vyřešením", ale vždycky se najde spoustu věcí, které čtenáře zajímají, protože tak úplně dořešeny nejsou. Jsem zvědavá na romantickou linku, doufám, že se trochu šlápne na plyn a bude tam toho drobátko více - bez ohledu na výsledek. Od obou mužských protagonistů.
Knihu mohu rozhodně doporučit. I když se jedná o druhý díl, nenese si syndrom vycpávkového dílu, což je jen a jen dobře. Nedá se pustit z ruky. Bylo to báječné, užila jsem si to. Hodnotím plným počtem, i přes to, že to pro mě osobně neslo nepatrné mušky, hlavně v té romantické části. Však celek je super. Velké těšení se na pokračování. Tak snad brzy! :)
Jsme zpět v domě milionářů Hawthornů plném záhad s ještě zásadnější rodinou. Nelegitimní dědička Avery je zpátky stejně vtipná a chytrá a obklopena bratry/ctiteli, kteří ji zdatně sekundují při luštění záhad.
Jestli vám sedl první díl, tak vás tady nemá co zklamat.
Já jsem byla o chlup spokojenější, než s prvním dílem a taky jsem tomu zvedla hvězdu v hodnocení.
Otázek tu bylo položeno adekvátní množství, aby to nebylo extra přitažené za vlasy. A samozřejmě ne na všechno víme odpověď- máme ještě díl před sebou, že?
S jednou věcí jsem si byla dost jistá a její vyvrácení mě zklamalo, ale o to víc se těším na pokračování a pořádné vysvětlení.
Na tento příběh a postavy jsem se velmi těšila.
Ani tento příběh jsem nemohla opět odložit a do děje jsem se hned vžila. Hádanky byly opět zajímavý a snažila jsem se je luštit přímo s postavami. Měla jsem nějaké své teorie, které stejně nebyly pravdivé. Romantická linka tady stále pokulhává, ale veškerá ta akce co se tam děje mi to plně vynahrazuje. Jsem zvědavá co nám poslední díl přinese.
Ve Hře o dědictví se Avery změnil ze dne na den život, když zdědila nepředstavitelné bohatství. V Odkazu Hawthronů pátrá po velmi důležité osobě, která by situaci mohla vyjasnit, a konečně by se tak dozvěděla, proč byla zrovna ona vybrána.
Společnost ji samozřejmě dělají sourozenci Hawthronovi. Z Graye a Jamieho se Avery motá hlava a upřímně se jí ani nedivím. Oba dva jsou přitažliví, chytří a každý je úplně jiný.
Ani tento díl nejde odložit. Bylo to napínavé, rychle to odsýpalo a postavy mi čím dál víc přirůstaly k srdci. Romantická linka se mohla více rozjet, ale chápu, že si to autorka šetří do posledního dílu. Zato kamarádka hlavní hrdinky byla skvělá. Už v prvním díle se mi Max líbila a jak ještě nemluví sprostě a říká slova jako kukat, pračky, bulva drát a další, je to vtipný a odlehčuje to příběh.
Tuhle sérii doporučuji všemi deseti!
tajemství pro dospívající mládež (young adult) rodinná tajemství
2022 | Hra o dědictví |
2022 | Odkaz Hawthornů |
2023 | Poslední gambit |
2025 | Bratři Hawthornové |
Hra o dědictví nebyla nijak výjimečná, čtivost sice měla, ale jinak to byla naprosto průměrná YA contemporary s pár mystery prvky. Do druhého dílu jsem se pustila jen ze zvědavosti, kam bude autorka příběh směřovat, a musím říct, že takhle mě žádný druhý díl už dlouho nepřekvapil.
Odkaz Hawthornů byl o tolik lepší ve všech ohledech! Konečně jsem měla pocit, že autorka začíná naplno využívat potenciál příběhu, což se jí ve Hře o dědictví úplně nepodařilo. A mnohem více mě bavily i postavy. Hlavní hrdinka Avery byla chytrá a pohotová a její interakce s bratry Hawthornovými byly fakt boží. Dokonce mi už ani tolik nevadila romantická linka, která byla v prvním díle úplně zbytečná, ale tady mi přišlo, že v příběhu má svoje místo.
Takže za mě super! Pokud jste stejně jako já nebyli ze Hry o dědictví úplně nadšení, určitě dejte šanci druhému dílu, ten se opravdu povedl.