Střepy
Dick Francis (p)
Když žokej Martin Stukely nešťastnou náhodou zahyne při dostihu, jeho nejlepšímu příteli Gerardu Loganovi se do rukou dostane záhadná videokazeta s neznámým obsahem. Ještě než se na ni stačí podívat, kazetu kdosi ukradne a několik dní nato ho přepadne skupinka maskovaných mužů, odhodlaná z něj videokazetu dostat jakýmkoliv způsobem. Gerard se rozhodne začít pátrat, kdo za tím vším vězí a jaký obsah vlastně dotyčná videokazeta skrývá.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Knižní klubOriginální název:
Shattered, 2000
Přečetla jsem znovu, po 20 letech, a přikláním se ke komentáři verense - technické podrobnosti jsou lehce úsměvné, ale samotný "francisovský" příběh, kde jsou Dobro a Zlo jasně rozeznatelné, podobně jako v klasických westernech, se čte příjemně i s odstupem téměř čtvrtstoletí.
Překvapila mě jiná věc: při prvním čtení jsem vůbec nezaregistrovala, že i renomované nakladatelství, jakým Olympia kdysi bezesporu bylo, pustilo do světa knihu s hrubkami; je jich sice jen pár, ale jsou tam. Mám neodbytný pocit, že tento trend nabírá na obrátkách, škoda.
Za mě trochu slabší kousek z tvorby Dicka Francise. Nevěrohodný, řekla bych až překombinovaný děj, spousta nesympatických, zbytečných postav, ve kterých jsem se jen těžko orientovala.
Tentokrát souvisí s dostihy jen velmi okrajově, hlavním středobodem je sklářská dílna a prodejna hlavního hrdiny a také různé techniky zpracování skla, popisy výroby skleněných předmětů a spousta věcí ze zákulisí sklářského řemesla.
Dala bych dvě hvězdy, že je to ale můj oblíbený Francis dávám jednu navíc.
Napínavý děj detektivního příběhu, který rozjede jedna ukradená videokazeta. Je však jenom jedna? Ale co na ní vůbec bylo? To vše chce zjistit s pomocí přátel umělec, sklář Gerald Logan se svými přáteli. Toto vše se prolíná jeho prací ve sklářské dílně, kde své výrobky i prodává. Popisy různých praktik výroby skla a hukot ohně v peci dodá napětí.
Gerard ví jediné - ze střepů lží musí sestavit pravdu, pouze tak lze přežít.
Po třetím přečtení zvyšuju na 4*. Je to sice jedna z Francicových "honeb za pokladem", ale postavy jsou parádní.
Příběh mi bavil od začátku až do konce.Změna prostředí, docela prospěla a zajímavým způsobem čtenáři přiblížila umění sklářského řemesla.Je vidět, že Francis si na každém příběhu dá záležet a dobře ho propracuje.Kniha stojí za přečtení.
Dick Francis má tu schopnost vykreslit hlavního hrdinu tak, že prostě neodoláte a fandíte mu, aby padouchy poslal tam, kam patří. V tomhle příběhu se navíc dozvíte i pár věcí z umělecké tvorby skla (ve mně osobně to vzbudilo chuť jít na exkurzi do nějaké sklářské dílny...). Vzhledem k tomu, že videokazety jsou v dnešní době už passé, tak mi místy zápletka přišla trochu úsměvná, ale jinak je příběh vystavěn pěkně, s úměrnou dávkou napětí a akce (litry krve ovšem nečekejte, na to jsou jiní odborníci). Celkově hodnotím jako dobrou oddychovou detektivku, i když si troufám tvrdit, že mezi Francisovými díly jsou zajímavější kousky.
A mě se to líbilo, zase něco z jiného soudku, krásná detektivka, kde bylo napětí a krve pomálu, moc hezká oddechovka.....
Tentokrát jsem byla zklamaná. Nebyla jsem schopna vyznat se v jednotlivých postavách, zmatené od začátku do konce.
Dobrá detektivka jen se mi zdálo že to není jako vždy o koních ale spíš o sklářství ale jinak super
Zvláštna "light" detektívka s jedným mŕtvym na začiatku a druhým v dramatickom konci. Všetko vypátra hlavný hrdina a polícia len nečinne sleduje. Ale číta sa dobre.
Skvělá kniha, dobře prokreslené charaktery postav, dobře zvolené prostředí, zkrátka Dick Francis. Knihu rozhodně doporučuji.
Otevřel jsem a četl s nadějí, že bude kniha stejné strhující a kvalitní zábavy jako Oheň a bič. Čekal a čekal, po 100. straně už zabalil. Nevěrohodné a nezábavné. Zmatené a nic se neděje. Oheň a bič o 200% lepší. Zkusím Francise dotřetice a uvidím. Tuto knihu nedoporučuji. Zmatené a nevěrohodné příhody, náhody, zápletky.
1991 | Smrt favorita |
2003 | Chladná zrada |
2008 | Oheň a bič |
1998 | Až za hrob |
2008 | Drahý čas |
(SPOILER) Tak jsem "konečně" narazila na slabší kousek od jinak úžasného Dicka Francise. Dostihové prostředí jen velmi okrajově, skoro vlastně vůbec, a zjistila jsem, že mi to docela chybí. Avšak vynahrazuje to zajímavé prostředí sklářské dílny, to mě nadchlo (a jelikož jsem viděla všechny řady sklářské soutěže Blown away na Netflixu, uměla jsem si popisované postupy docela dobře představit a to mě bavilo moc).
Abych byla tedy přesná, kniha se mi vlastně líbila, hrdina sympatický, děj svižný, a normálně bych asi z lásky k Francisovi dala i čtyři hvězdy, ale ten konec mě tak rozčílil, že jsou i tři hvězdy vlastně moc. Nevím, co se stalo, jestli musel autor psaní nějak uspěchat, nebo jsem tentokrát nebyla naladěná na stejnou notu, ale to závěrečné řádění Rose mi přišlo tak přehnané, v nesouladu s předchozím dějem (ano, svatá nebyla, ale její chování eskalovalo nějak nepochopitelně moc), navíc vlastně ani o moc nešlo, co se týče motivace (nějaká pochybná naděje možného výdělku v budoucnu, nic moc...). Nakonec i postava chudáka Paula se tam jen tak zničehonic zjevila, čistě jako obětní beránek, aby nemuseli zabít někoho "důležitějšího", koho si čtenář oblíbí.
A do celkového dojmu mi moc neseděla ani romantická linka, respektive postava policistky obecně. Nad tím bych ale klidně a ráda přimhouřila oči, nebýt toho šíleného závěru.