Střevo není tabu
Giulia Enders
Střevo bylo dosud černou ovcí mezi orgány, o níž bylo člověku nepříjemné hovořit. Tato image se nyní mění. Nadváha, deprese i alergie souvisí s narušenou rovnováhou střevní flóry. Takže pokud se chceme ve svém těle cítit dobře, žít déle a být šťastní, musíme o své střevo pečovat. Mladá vědkyně Giulia Endersová ve své knize zábavnou formou vysvětluje, jaký je střevo složitý, a přitom báječný orgán. Je klíčem k tělu i duchu a takříkajíc zadními vrátky nám otevírá zcela nový pohled. Světový bestseller v téměř 30 zemích... celý text
Literatura naučná Zdraví Zdravotnictví
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ, 2014
Velmi vtipně a poutavě napsaná kniha o fungování střeva. Dozvěděla jsem se plno zajímavostí a faktů o střevě, a ještě se při tom pobavila. Kniha se opravdu četla sama, navíc je doprovázena krásnými ilustracemi. Vše bylo napsáno velmi srozumitelně, aby to pochopil každý. Za mě skvělá kniha!
Tato kniha je prostě skvělá!
Nikdy bych neřekla, že se u knihy o střevech tak pobavím. Cenné informace podány tak neuvěřitelně zábavnou formou, že knihu nebudete chtít odložit.
Doporučuji všem, v mnohém vám jistě pomůže, objasní, vysvětlí.
Zbožňujem slovné hračky a atraktivita názvu vôbec nezaostáva za obsahom. Veľmi jednoducho (aj keď miestami až infantilne) popísaná anatómia a priebeh trávenia; množstvo zaujímavých poznatkov od funkcie koreňa jazyka cez intolerancie po rôzne črevné baktérie, vrátane salmonely a jej putovania od plazov až na naše kuchynské linky s kuraťom..
Najväčšmi ma zasiahla predstava, že všetky skonzumované tuky najprv prečerpá srdce a až potom prichádzajú na prečistenie do pečene /..keď si spomeniem na všetky tie mekáče za posledný rok../.
Na druhú stranu, pochopenie procesov nás môže viesť k tolerancii a láskavosti k vrtochom aj napr. takého žlčníka:)
Krásně prošťournuté téma! Bavila jsem se a zároveň se dozvěděla pár zajímavostí. Hlavně mi to zase pěkně zapadá k tomu, co jsem četla o psychosomatice a k dílu pana Jana Vojáčka (Umění být zdráv).
Střeva, exkrementy? Fuj, pryč od záchodové mísy! Ale nebojte se, autorka vás provede úžasnou džunglí trávicího traktu tak, že se chvílemi budete smát a jindy zase dumat, co změníte, aby vám bylo lépe ( např. vyměníte dřevěné prkénko na maso za plastové, pravda neekologické, ale bezpečnější ). Je to výjimečná kniha!
Skvěla napsaná odborná knížka, která se díky jednoduchým praktickým přirovnáním skvěle čte a spoustu funkcí v těle si člověk tak umí dobře představit. Poučné a přesto i zábavné.
Moc se mi to líbi!!! Velmi dobře napsané, opravdu se vtipem, i pedagogicky velmi zdařilé! Smekám před autorkou! Nelehké téma podané s velkou lehkostí :-)
Obdivuhodná práce a všechna čest autorce při popularizaci tohoto tématu. Jsem ráda, že se vám všem líbila. Mně se to bohužel vůbec nečetlo dobře, neorientovala jsem se a plno věcí jsem si musela dohledavat na Wikipedii.
Odložte předsudky a sáhněte po téhle knížce. Můžete si být jisti, že vás nečeká žádné poučování ani složité medicínské vysvětlování, ale popis těch nejběžnějších věcí (byť si to neradi přiznáváme a ještě víc neradi o tom mluvíme) vtipnou formou plnou zábavných přirovnání a slovních obratů.
Zajímavé, vtipné a velmi poučné, protože se zábavnou formou dozvíme, jak naše tělo funguje. Ke konci se mně to už zdálo dlouhé.
Velmi zajímavá výprava do vlastního těla. Zajímáme se o tolik zbytečných věcí, ale podstatu vlastního těla bereme jako samozřejmost. Rozhodně doporučuji.
Poučná kniha o tom, že naše zdraví se nachází ve střevě. Kniha dobře vysvětluje, jak je propojena imunita s naším trávicím systémem.
Dobré, ale mě osobně to přestalo bavit, když autorka začala zabíhat do až moc velkých detailů (alespoň pro mě). :)
Kniha je bránou do světa obyvatel našeho těla - tedy střevního světa, abych byla přesná. U hodně informací jsem seděla s pusou dokořán, u hodně pasáží jsem se legračně chichotala. Autorka je skvělá, ví, o čem píše, a je to velký odborník. Navíc dokáže toto téma pojmout velmi osobitě, což dává knize kouzlo, které vás pohltí. Ke konci jsem se už trochu ztrácela, přece jenom je těch informací v knize opravdu hodně, ale to hlavní nezapomenu - jakmile budu někdy objímat mísu se střevní chřipkou, tak budu vědět přesně, na koho "nadávat" (a také proč se mi to děje).
Výborná knížka. Poučná a zábavná. Doposud jsem byla přesvědčena, že Němci trpí nedostatkem smyslu pro humor a pro nadsázku. Tato mladá paní mě přesvědčila o opaku. Chechtala jsem se jako jako divá a navíc se dozvěděla některé nové zajímavé informace. Navíc přístup autorky k exkrementům a zažívání je nejen odborný , ale téměř láskyplný. Přispívá nejen znalostmi, ale mění i postoj čtenáře k sobě samému.
Nalijme si čistého vína... tahle kniha se týká každého. A proč se nedovědět něco víc o tom, jak vlastně vzniká ten "poklad", který několikrát týdně opouští naše tělo? :D
Kniha je plná zajímavých informací od věcí pro někoho již známých, až po nové a odbornější. Je psaná s humorem a to je její obrovské plus. Opravdu jsem si ji užila :).
Po prečítaní knihy, vnímam svoj tráviaci trakt iným pohľadom! Niektoré veci mi boli známe, veľa vecí bolo pre mňa nových,...
Dobře a vtipně napsaná kniha o fungování našeho důležitého orgánu - střeva...