Stříbrné kladivo
Vera Henriksen
Příběh se odehrává v 11. století a líčí osudy mladé Sigrid, dcery vikingského náčelníka, provdané za zdánlivě drsného válečníka, jehož lásku si musí vydobýt.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , Mladá frontaOriginální název:
Sølvhammeren, 1961
moc líbilo, můj šálek kávy. Škoda, že nejsou další díly trilogie přeložené, moc by mě zajímal přechod ke křesťanství na drsném severu. I když si myslím, že je to více romantické a přikrášlené, čte se to výborně.
Knížku z dávné historie Norska jsem nejspíš ještě nečetla a o to víc mi připadalo vylíčení tehdejšího běžného života zajímavé. Leckdy jsem se v jiných knihách setkala s postesknutím postav: "Naši předci, to byli ti praví chlapi, udatní a odvážní, dnes už takoví nejsou." V téhle knížce si nestýskají. V té ještě tvoří ty legendy.
Přesto jsem ráda, že autorka v knize zůstává na domácích dvorcích, zejména na Egge, kam se hlavní hrdinka Sigrid přivdá, a nedoprovází muže na loupežné výpravy nebo do boje proti panovníkovi. To bych s největší pravděpodobností nedočetla.
Na knize oceňuji, že si autorka troufla na to, na co málokterý spisovatel. Pojmenovat několik postav stejným jménem. Dokonce křestní jméno hlavní hrdinky mají přinejmenším dvě další postavy. Eirik, Tore, Olav, Sigurd... Tehdejší lidé zkrátka používali jen omezený počet jmen a to, že to autorka v knize reflektuje, sice silně zhoršuje možnost si všechny ty lidi zapamatovat, ale rozhodně zvyšuje pocit autentičnosti.
Četla jsem v červenci 2008. Podle mých poznámek:
Velmi mne zaujalo.
(Bohužel jsem si nic víc nepoznamenala.)
V knize se řeší spousta důležitých životních otázek - dospívání, manželství, rodina i otázka víry a to velmi čtivou formou z pohledu mladé vikingské dívky Sigrid, která se vám po prvních stránkách dostane pod kůži.
Kniha je z doby sjednocování vikingských kmenů v Norsku prvním křesťanským králem Olafem Haraldssonem. Je napsaná z pohledu ženy, která si postupně buduje své postavení v rodině i v srdci svého muže. Doporučuji.
Četla jsem kdysi dávno a stále na to vzpomínám. Natolik, že jsem si jí v bazaru znovu koupila. Krásný příběh, skvělá atmosféra. Škoda že nejsou přeložené další díly.