Strom klamstiev
Frances Hardinge
Lož môže byť niekedy silnejšia než pravda. Faith Sunderlyová vedie dvojitý život. Pre väčšinu ľudí je spoľahlivá, dôveryhodná, ale aj trochu nudná - jednoducho slušná mladá dáma, ktorá pozná svoje miesto. Faith je však v skutočnosti vo svojom vnútri aj zvedavá, plná pochybností, otázok a nevie odolať záhadám. Ľudia okolo nej ani len netušia, aké rôzne tajomstvá pozná. Napríklad vie, že sa presťahovali na maličký ostrov Vane preto, že v ich rodnom meste vypukol škandál, ktorý zničil reputáciu jej otca. Keď po krátkom čase nájdu na ostrove jeho mŕtvolu, ani na chvíľu nezapochybuje o tom, že bol zavraždený. V honbe za spravodlivosťou a pomstou nájde Faith počas pátrania medzi vecami svojho otca zvláštny strom, ktorý rastie iba v absolútnej tme a kŕmi sa klamstvom. Strom odmení každé klamstvo plodom, ktorý ukrýva dôležitú pravdu. Pomôže jej tento strom nájsť otcovho vraha? Alebo ho privedie priamo k Faith? A sú to klamstvá, ktoré kŕmia pravdu alebo prinesú ešte viac lží?... celý text
Thrillery Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , MotýľOriginální název:
The Lie Tree, 2015
Kniha představuje velmi dobré propojení mystiky, tajemna, fantazie a vědy. Faith to jako dívka neměla jednoduché, ale výběr hlavní postavy se mi líbí. Autorce se podařilo odklonit od všech vžitých vzorů a vytvořil originální příběh, který dokáže čtenáře zaujmout.
Nedivím se, že "Strom lží" dostal tolik ocenění. Autorka má zvláštní styl psaní, používá hodně popisů, které vhodně doplňují příběh (nejsou pouze nudnou vycpávkou) a přirovnání, které před vašima očima mění atmosféru příběhu. Mě například uvízla v hlavě věta: "Pospával bezstarostně jako štěnátko na koberci." Byla použita v situaci, kde popisovala tlustého strýčka a pomohla vám si ho představit jako roztomilého nemotoru, jak pak příběh dál plyne, osobnost strýčka Milese se mění a vy se divíte s hlavní hrdinkou - díváte se na svět Faithinýma očima a dokonale jí rozumíte. To je velké plus každé dobré knížky.
Každopádně se mi "Strom lží" zapletl hluboko do mysli a knížku řadím mezi jednu z těch, na které v knihovničce nesedne prach. Určitě ji vnutím mamce na přečtení a i já sama si ji znovu někdy vytáhnu...
Po mých očekáváních rozhodně zklamání. Námět má obrovský potenciál, kterého se dalo využít mnohem lépe. Často se od knih nemůžu odtrhnout jak jsou čtivé, ale k této jsem se vracela a četla dlouhe pasáže najednou vlastně jen proto, abych to už měla "za sebou".
Kniha je označena jako young adult, ale rozhodně to není čtivo naivní, nebo předvídatelné. Je to jako závan čerstvého vzduchu. Autorka využívá netradiční látku, kniha je zasazena do druhé poloviny 19. století, s čímž se ale popasovala bravurně (všechna ta přetvářka, šeptaná tajemství, korzety, rukavičky, povýšenost!) Dokonce se na scéně objeví mladý muž, u kterého tak trochu čekáte ono klasické: "já ho tak nesnáším! Proč ho teda líbám!". Ale ono to nepřijde! Opět jedete mimo vyjeté koleje. Motiv záhadného stromu je spíše okrajovým prostředkem. Daleko větší důraz je kladen na vztahy a rozdíl mezi tím, co je vyřčeno nahlas a co je šeptáno za zavřenými dveřmi. Důležitá jsou tajemství, která si v sobě nosíme. A Faith je velmi překvapena, kolik tajemství se díky stromu lží dozví na své nejbližší. Ale dovede najít takovou lež, aby vypátrala vraha? A kolik lží je schopno malé ostrovní městečko snést?
(Více v recenzi:http://karinga.blog.cz/1710/frances-hardinge-strom-lzi)
Kniha se mi moc líbila. Je velmi čtivá, skvěle propracovaná. Rozšíří čtenáři obzory do několika oblastí. Máte-li rádi mystično, vědu a napětí, pusťte se s mazanou dívkou Faith do vyšetřování. Čeká vás jedinečný zážitek.
Vřele doporučuji!
Pecka, doufám že od autorky ještě něco vyjde.