Strom splněných přání
Jenny Gladwell (p)
Jane se podařilo prorazit jako investigativní novinářka. Její přítel Simon se ale nedokázal smířit s tím, že je úspěšná a práci se věnuje víc než jemu. Blížící se Vánoce jí jen připomínají, že zůstala úplně sama. Její šéfce je jasné, že by potřebovala změnit prostředí, a tak ji vyšle do Norska na cestu organizovanou pro zástupce tisku a blogery. Má napsat článek o tradici, která se váže k úniku norského krále před nacisty. Za to, že mu Anglie poskytla azyl, posílá Norsko každý rok vánoční strom do Londýna. Na Jane čekají fjordy, norská zima, luxusní hotely a skvělé jídlo. A také pár zajímavých mužů, jeden starý příběh a rada: Když vás potká láska, chytněte ji a pevně držte!... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , CosmopolisOriginální název:
A Gift in December, 2019
3,5*
Pro fanoušky Julie Caplin nebo třeba i Jenny Colgan a podobných nenáročných romantických příběhů je tohle velké doporučení. Já jsem udělala chybu v tom, že jsem četla příliš záhy po přečtení Kavárny v Kodani. Podobnost těchto dvou knížek je bohužel veliká. Ještě, že Strom nabízí zajímavou vedlejší linku z roku 1940.
Více v recenzi v záložkách :)
Jedná se o vánoční romantický příběh (což je asi patrné na první dobrou). Hlavní hrdinkou je novinářka Jane, která je po rozchodu s partnerem emočně nevypořádaná a proto ji šéfová posílá do Norska, kde má Jane za úkol napsat reportáž o kácení vánočního stromu pro Anglii. V Norsku se Jane seznamuje s novými lidmi a, nečekaně, dochází k jejímu přerodu z vystrašené a smutné bývalky v silnou sebevědomou ženu, milostný vztah included.
A teď mé hodnocení. Já vám nevím, ale myslím si, že i romantický příběh se dá napsat dobře. Jasně, vždycky to bude tak trochu brak, ale i ten může být v jistých ohledech originální a vyvolávat ve čtenáři emoce. Což se téhle knížce vůbec nepovedlo... Zápletku a rozuzlení jsem odhadla do posledního detailu v polovině knihy, atmosféra Vánoc na mě vůbec nedýchla a o emocích se krom antipatiích s hlavní hrdinkou také nedá moc mluvit. Možná, že kdybych před měsícem nečetla Hotýlek na Islandu, nepřipadalo by mi to tak hrozně patetické a nudné, ale Strom splněných přání mi bohužel ve finále připadal jako chudý příbuzný Hotýlku.
Byla to taková krásná čtivě napsaná jednohubka, která mi trošku připomínala Kavárnu v Kodani. Bylo to romantické, pohodové a do tohoto období naprosto se hodící :)
Nakladatelský dům GRADA a jejich Nakladatelství COSMOPOLIS vydali krásnou hygge knihu z prostředí norských fjordů, kde není o lásku ale i tajemství nouze.
Místy průhledný děj vás překvapí svým koncem. Už si myslíte, že víte vše a vychutnáváte si poslední stránky, když přijde jedno malé překvapení.
Kniha mi chvilkami připomínala Kavárnu v Kodani, ale opravdu jen maličko. Norsko a jeho nádhera se vás probouzí před očima a s tím i celý příběh. Není to přeslazené, i když to od knihy čekáte. Je to hřejivé. Máte zde i padoucha, u kterého doufáte, že se třeba změní a pak tu jsou postavy, které vás nakonec i příjemně překvapí.