Študáci a kantoři / Z tajností žižkovského podsvětí
Jaroslav Žák , Vlastimil Rada
Študáci a kantoři – humornou formou líčí středoškolská studia jako neutuchající souboj temperamentní, sportuchitvé mládeže s přísným, často zkostnatělým řádem školy. Tajnosti žižkovského podsvětí – příběh s kriminální zápletkou, kde nechybí geniální detektiv s poněkud nedůvtipným pomocníkem, urputný boj gangů a svérazné rozuzlení.... celý text
Nad Študáky a kantory jsem vybuchoval smíchy už jako dítko školou povinné. A ani po letech mě tyto projevy neopouštějí. Tajnosti jsou zcela jiný šálek kávy, četlo se to ne tak hltavě, ale taky vtipné a hravé.
Zajímavé spojení dvou hodně rozdílných literárních počinů J. Žáka. Študáci a kantoři jsou klasika, nedostižný humorný průvodce prvorepublikovým školstvím (mnohé postřehy jsou však vysloveně nadčasové). Četla jsem tuhle knížečku snad 10x a vždy se skvěle pobavila.
Tajnosti žižkovského podsvětí jsou parodií na dobově oblíbené rodokapsy. Nechybí zde geniální detektiv, co všechno zvoře, aby nakonec slavně zvítězil (Franta Bidlo) spolu s fenomenálním služebním čoklem Kliftónem, nechybí nezbytný žlutokožec, "proradný jap" Mi-kota, z něhož se nakonec vyklube žloutenkou stižený Čech jak poleno, nechybí ani bezskrupulózní lump Al(fons) Kapoun, podle jehož vzoru si v Chicagu stvořili Slavného Al Caponea.
Symbióza s nádhernými Radovými kresbami dotváří úžasnou kompozici.
Naprosto skvělá kniha, úžasná čeština. Asi mě i bavila víc druhá část o Žižkově, protože pojednání o študácích a kantorech člověk zná z filmů. Rozhodně doporučuji k přečtení.
Téma originální, styl vynikající, jazyk exkluzivní. Co dodat? Pro druhou část, "Z tajností žižkovského podsvětí", platí v podstatě to samé, i když téma zas až tak originální není - parodie na soudobou "kulturu", společnost a maloměšťáctví.
Autor působící jako středoškolský profesor prokazuje obrovský nadhled, kdy ve svém hodnocení profesorstva neváhá "střílet" i do vlastních řad. Stejně tak zaslouží obdiv lehkost s jakou popisuje daremné studenstvo a jeho boj s profesory a učivem. Nevím zda bych po tolika letech ve školství dokázal psát o soupeři, ale i vlastním mužstvu tak velkoryse. Za zmínku stojí opět nádherný jazyk, kterým je kniha napsaná. Mladému čtenáři bude doba v níž se příběhy odehrávají připadat stejně vzdálená jako éra lovců mamutů, ale kniha za přečtení rozhodně stojí.
Od mala jsem chtěla být učitelkou. Můj sen se mi splnil. Na rozdíl od knihy neučím na střední škole a už vůbec v prostředí, které spisovatel popisuje ve své knize. Nicméně některé autorovy postřehy mi v dnešní době chybí, na druhou stranu žijeme v jiné době.
Kniha mě velice pobavila, protože mi připomněla dva úžasné filmy z prostředí školních škamen, a to Škola základ života a Do hlubin študákovy duše.
Druhou část si přečtu v brzké době.