Studňa
Dominik Dán
Naše Mesto / Případy Richarda Krauze (Deník dobrého detektiva) série
Jeden múdry človek, ale nebol to policajt, raz odhalil tajomstvo vraždy a z tajomstva sa razom stalo najstaršie kriminalistické pravidlo. Je jednoduché: vraždí sa buď pre peniaze, alebo kvôli ženám. Krauz a Fischer odrobili na oddelení vrážd pekných pár rokov a mohli iba prikývnuť, prax staré kriminalistické pravidlá poväčšinou potvrdzovala. Aj na jar roku 2003, keď našli zohavené telá mileneckej dvojice, vedeli už od začiatku, že motív dvojnásobnej vraždy bude buď v peňaženke mladého tiežpodnikateľa, alebo v nohavičkách jeho milenky. Aby sa dostali ďalej, museli rozplietať klbko udalostí spred roka, ale to im neprekážalo, lebo rozpletať klbká bola ich každodenná rutinná práca, len im nešlo do hlavy, čo za sviňu v ľudskej koži dokáže inému človeku prestreliť hlavu a potom aj telo... Nebol to pekný pohľad, keď ich našli, a smradu sa vyvalilo toľko, že aj požiarnici v maskách sa dusili a súdny lekár, uznávaný svetaskúsený rutinér, si po naozaj dlhej dobe úprimne vzdychol: ježišukriste. Ale inak to bol veľmi pekný a milý príbeh...... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2024 , PublixingOriginální název:
Studňa, 2010
Interpreti: Martin Mňahončák
Ze začátku jsem měla problém se začíst, postupně do sebe všechno pěkně zapadalo a je z toho opět skvělá “dánovka.
Jako vždy, naprosto dokonalý poslech. Knihu jsem si užil a rozhodně jsem nepostrádal verbální hrátky kluků hulibrku Krauze a Choseho.
Uf, přečteno. Ukázka slovenské detektivky pro přehled. Název trochu nešikovný, nutí k zamyšlení, co bylo v tom složitém případu vlastně to hlavní. Nenapadlo mě, že si vražda, která vyjde najevo až na konci, ukradne název pro sebe, když delší část kriminalisté řeší něco jiného. Jelikož jsem četla jen tenhle díl, byly pro mě postavy policajtů naprosto nepřehledné, pojmenovávání příjmeními, přezdívkami i křestními jmény bylo fakt matoucí. Jejich dialogy s interními vtípky spíš zdržovaly, než bavily. Případ zřejmě inspirovaný zkušenostmi autora či reálným případem byl napínavý. Překlad ze slovenštiny zvláštní, možná je lepší číst knihu v originále. Pokus o nespisovnou češtinu v dialozích nedopadl myslím nejlépe. Aspoň občas mohl překladatel použít třeba tvar ji namísto jí. Takhle snad nikdo nemluví. A prsník je asi prsní bradavka, ne? Jedna stačila. Dánovka.
Další odčtená "Dánovka", opět vše při starém, tradičně to výborně šlape, bez problémů funguje. Námět dle možností originální (kšefty s lukrativními pozemky), příjemně odvyprávěný příběh, jako vždy skvělé dialogy a uvěřitelnost vyšetřovaných i vyšetřujících... nevím jak do DD dělá, ale i po cca patnácté knize vím, že za pár týdnů dám rád další.
Opravdu zajímavý detektivní příběh, plný napětí, překvapivých situaci a občas i humoru. Určitě si přečtu i další knihy autora Dominika Dána.
Skoro bych řekl příběh ze života. Velké peníze, velké podvody a na konci násilná smrt. Ponurost vylepšují staré známé postavy kriminalistů s jejich hláškami.
Někdy příběh oblíbeného autora baví víc,někdy míň.To není tento případ.D.D.NIKDY nezklame.
za mna trocha slabsie, ako ostatne knihy, možno celý ten mafiansky dej mi tam až tak nesedel, ale stale si to drží vysoký štandard
V této knize autor předvedl trochu širší záběr (spojení podnikatelů s bezdomovci, k tomu Italové i s mafií), takže jsem měl trochu problém udržet pozornost a pořádně se začíst. Na druhou stranu to vyvážila partička vyšetřovatelů se svým parádním humorem. Takže za mě dost slušná detektivka s precizně zpracovaným rozuzlením, i když bylo dopředu jasné, jak to s oběma hledanými asi dopadne.
Poprvé jsem sáhla po knížce od Dominika Dána, a omylem je si stáhla eknihu ve slovenštině. Kupodivu jsem i rychle zvykla a šlo to. Až teď jsem si všimla, že je to až 12. díl v sérii. Jako docela dobré, ale nevím čím to je, často mi u toho vypadávala pozornost, musela jsem se vracet.. některé části mě vysloveně nudily. Jinak celkově nakonec slušná detektivka..
Bylo to skvělé jako vždy, jen mi připadalo, že to autor na začátku rozjel dost ze široka a pak jako by se toho lekl.
Zpočátku trochu pomalejší, ale zřejmě jen proto, že jsem čekala, kdy se objeví naše partička detektivů. Ale spisovatel nás nejprve musel uvést do příběhu, o co vlastně půjde a pak už se objevili naši kriminalisté a už to šlo ráz na ráz. Pěkné, jako předešlé díly.
(SPOILER) Mě teda trosku vadilo, že anotace knihy vlastně prozradí, jak to s dvěmi hledanými dopadlo. Ale chválím precizní rozuzlení, ze začátku jsem též byla zvědavá, jak se to celé vyvrbí. Nicméně tento díl mě zatím zaujal nejméně ze všech, co jsem zatím četla, i když rozhodně není špatný
Já mám pro Dána prostě slabost... Každá jeho detektivka se čte dobře, má spád i humor, je autentická a pravdivá.
Případ s mrtvolou v močůvce byl opět na pět *
Zpočátku mi to připadalo nějaké podivné: domácí podnikatel, italští zájemci, bezdomovci - a říkal jsem si, autore jak to vše poskládáš a co z toho bude? Podařilo se mu to dobře, má to hlavu, i patu, a pěkný popis prostředí - jak kriminálního tak kriminálky a hodně humoru. Možná bych se někde mohl dostat k originálu, abych si osvěžil slovenštinu.
Začátek byl takový nijaký. Ale pak to začalo mít grády a vydrželo to až do konce. Líbí se mi odlehčení děje vsuvkami z kanceláře. I když tentokrát to v kanclu pokaždé moc humorné nebylo. Spíš naopak.
Opět výborné čtení. Po objevení mrtvoly v nádrží s močůvkou se rozjede pátraní po její totožnosti. Do toho se připlete nezvěstná mladá slečna a podivné machinace s nemovitostmi a další zajímavý příběh je na světě.
detektivní a krimi romány slovenská literatura
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Dostal som chuť ísť sa poprechádzať do vinahradov nad Račou:).
Váňovi by mohol autor prisúdiť aspoň zdanie dôležitej súčasti tímu; to nekonečné opakovanie jeho žravosti je...nekonečné.
Naozaj nikomu z policajtov nenapadlo, aký osud mohol milencov postihnúť?
Záver pred nemocnicou vyzeral byť v štýle "mám už iba 5 minút do odovzdania, nejak to rýchlo ukončím".